Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eπικίνδυνη κλιμάκωση: Κοινή 13ωρη εναέρια περιπολία Ρωσίας - Κίνας με πυρηνικά βομβαρδιστικά πάνω από την Ιαπωνία

Eπικίνδυνη κλιμάκωση: Κοινή 13ωρη εναέρια περιπολία Ρωσίας - Κίνας με πυρηνικά βομβαρδιστικά πάνω από την Ιαπωνία
Η κοινή περιπολία κράτησε 13 ώρες
Σχετικά Άρθρα
Κλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε με δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, σημειώθηκε πάνω από τον Ειρηνικό, καθώς ρωσικά και κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινά γυμνάσια περιπολίας στην περιοχή... σε μια επίδειξη ισχύος αλλά και κοινής συνεργασίας.
Ειδικότερα, η κοινή περιπολία κράτησε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα και περιελάμβανε ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και κινεζικά αεριωθούμενα Xian H-6, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε μια ανακοίνωση.
Αεροπλάνα της ιαπωνικής και της νοτιοκορεατικής Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν τα ρωσικά και κινεζικά αεριωθούμενα για ένα τμήμα των γυμνασίων.
Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα 24/5 κοινή αεροπορική περιπολία.
Η περιπολία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «ετήσιου σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας», πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την Ανατολική Σινική Θάλασσα και τον Δυτικό Ειρηνικό, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στον επίσημο ιστότοπό του.

ΗΠΑ: Οι στρατιωτικές ασκήσεις Κίνας και Ρωσίας δείχνουν το βάθος της κοινής γραμμής τους

Μια κοινή άσκηση στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων της Ρωσίας και της Κίνας στην Ανατολική Ασία σήμερα 24/5 δείχνει το βάθος της ευθυγράμμισης των δύο χωρών, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε νωρίτερα την κοινή περιπολία, η οποία όπως είπε διήρκεσε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα και περιελάμβανε ρωσικά Tu-95 και κινεζικά Xian H-6 στρατηγικά βομβαρδιστικά.
Αεροπλάνα της ιαπωνικής και της νοτιοκορεατικής Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν τα ρωσικά και κινεζικά αεριωθούμενα για ένα τμήμα των γυμνασίων, σύμφωνα με τη Ρωσία.
Είναι τα πρώτα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας και της Ρωσίας αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των ΗΠΑ, και διεξάγονται προς το τέλος ενός ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στην περιοχή.
"Νομίζουμε πως δείχνουν πως η Κίνα συνεχίζει να είναι πρόθυμη να ευθυγραμμισθεί στενά με τη Ρωσία, μέσω και της στρατιωτικής συνεργασίας", δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως τέτοιες ενέργειες πρέπει να σχεδιάζονται καλά εκ των προτέρων.
"Η Κίνα δεν απομακρύνεται από τη Ρωσία.
Μάλιστα τα γυμνάσια δείχνουν πως η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία να υπερασπιστεί τα ανατολικά της ενώ η Ρωσία πολεμά στα δυτικά της", είπε ο αξιωματούχος.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος πρόσθεσε πως τα γυμνάσια με τα βομβαρδιστικά δείχνουν πως η Ρωσία θα είναι δίπλα στην Κίνα στις εδαφικές διαφορές της με γειτονικές χώρες στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα.
Δεν είναι σαφές αν τα γυμνάσια σχεδιάστηκαν για να συμπέσουν με το πρώτο ταξίδι του Μπάιντεν ως προέδρου στην Ασία, όπου επισκέφθηκε τις συμμαχικές Νότια Κορέα και Ιαπωνία, και σήμερα συνάντησε τους ηγέτες της δημοκρατικής Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας -συλλογικά γνωστές ως Quad- στη δεύτερη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται πρόσωπο με πρόσωπο.
Ο Biden τόνισε στη διάρκεια του ταξιδιού, που σκοπός του ήταν εν μέρει να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στους συμμάχους και εταίρους τους στην ώθηση για μια ελεύθερη και ανοικτή περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού.
Το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν μια σύμπραξη «χωρίς όρια» μερικές μόλις εβδομάδες πριν από την εισβολή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Ουκρανία, και η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή.
Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει παρόμοια γυμνάσια και στο παρελθόν περιλαμβανομένης αυτής που σύμφωνα με τη Ρωσία ήταν η πρώτη κοινή μεγάλου βεληνεκούς αεροπορική περιπολία τους στην περιοχή του 2019.
Τον Αύγουστο, πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στην Κίνα με τη συμμετοχή τουλάχιστον 10.000 στρατιωτών.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε πως εξακολουθούν να μην έχουν ενδείξεις πως η Κίνα παρείχε υλική υποστήριξη για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια κίνηση που έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Κίνας παρόμοιων με ορισμένα από τα σαρωτικά μέτρα που έχουν λάβει η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της εναντίον της Μόσχας.

Οι δηλώσεις Biden που έβαλαν φωτιά στα σενάρια


Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 23/5 ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ «θα υπερασπίζονταν στρατιωτικά την Ταϊβάν» εάν εισέβαλε η Κίνα στο νησί.
«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, την υπογράψαμε (…) αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας απλώς δεν είναι η αρμόζουσα.
Οι ΗΠΑ «χρησιμοποιούν το χαρτί της Ταϊβάν για να αναχαιτίσουν την Κίνα και θα καούν οι ίδιες» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν στο Συμβούλιο του Κράτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.
Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο, ο  υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επέλεξε να ρίξει τους τόνους, διαβεβαιώνοντας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. «Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική της μίας Κίνας δεν άλλαξε. Επανέλαβε αυτήν την πολιτική και τη δέσμευσή μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον πορθμό της Ταϊβάν».

Προειδοποίηση και από Kissinger

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Kissinger υποστήριξε ότι θα είναι «ολέθριο» για τη Δύση να παρασυρθεί από τα «συναισθήματα της στιγμής» και να ξεχάσει τη θέση ισχύος της Ρωσίας στην Ευρώπη. 
Εξήγησε δε ότι η Ρωσία είναι «ουσιαστικό κομμάτι της Ευρώπης εδώ και πάνω από τέσσερις αιώνες» και σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να παραβλέψουν αυτή τη μακροχρόνια σχέση, ειδάλλως θα διακινδυνέψουν να ωθήσουν τη Ρωσία σε μόνιμη συμμαχία με την Κίνα.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο να μην βάλουν την Ταϊβάν στο επίκεντρο των τεταμένων διπλωματικών τους σχέσεων

Η Ταϊβάν δεν μπορεί να είναι ο πυρήνας των σινο-αμερικανικών διαπραγματεύσεων
Αναφερόμενος στις σινο-αμερικανικές σχέσεις ο Kissinger τόνισε ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο πρέπει να αποφύγουν να βάλουν την Ταϊβάν στο επίκεντρο των τεταμένων διπλωματικών τους σχέσεων, προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ειρήνης η ανάγκη να αποτραπεί μια ευθεία αντιπαράθεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης