Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mεικτά πρόσημα στη Wall, με βαρίδι την τεχνολογία - Στο +0,16% o Dow, o Νasdaq -2,76%

tags :
Mεικτά πρόσημα στη Wall, με βαρίδι την τεχνολογία - Στο +0,16% o Dow, o Νasdaq -2,76%
Οι τεχνολογικές μετοχές «βάρυναν» τη Wall...

Mεικτά πρόσημα κατέγραψε η Wall Street την Τρίτη 24 Μαΐου, με τις τεχνολογικές μετοχές να παρασύρουν πτωτικά τους κυριότερους δείκτες της αμερικανικής χρηματαγοράς.
«Οι μετοχές δέχονται ισχυρό πλήγμα και κύριος ένοχος για αυτό είναι η Snap», έγραψε ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge.
«Η τεχνολογία εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά, τόσο αριθμητικά (παραμένει η μεγαλύτερη στάθμιση) όσο και ψυχολογικά, και παρά την επιθετική ρευστοποίηση τους τελευταίους δύο μήνες, οι άνθρωποι εξακολουθούν να κατέχουν πολλές τεχνολογικές μετοχές», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων, στις προσεχείς συνεδριάσεις, προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Σημειώνεται ότι η FED προχώρησε στην πρώτη μεγάλη αύξηση επιτοκίου κατά 0,50%, τη μεγαλύτερη εδώ και 22 χρόνια, και προϊδέασε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις, ενώ η μείωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +-0,16%, στις 31.931 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,80%, στις 3.941 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -2,35%, στις 11.264 μονάδες
φδσαφσδαφσδαφσδαφσαδ.JPG
Ειδικότερα, οι μετοχές της Snap υποχώρησε περισσότερο από 43%, αφού η εταιρεία δήλωσε ότι δεν θα πετύχει τους στόχους για τα κέρδη και τα έσοδα το τρέχον τρίμηνο, ενώ προειδοποίησε για επιβράδυνση των προσλήψεων.
Οι μετοχές της Meta Platforms ακολούθησαν αυτές της Snap με πτώση 7,6%.
Επίσης, η Alphabet υποχώρησε 5%, η Amazon 3,2% ενώ η Apple και το Netflix σημείωσαν πτώση πάνω από 1%. 

Στα μάκρο, επιβράδυνε ξανά τον Μάιο η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 53,8 μονάδες τον Μάιο από 56,0 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της S&P Global. 

Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν μεγάλη πτώση τον Απρίλιο καθώς οι τιμές έχουν εκτιναχθεί και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εξακολουθούν να κινούνται υψηλότερα.
Αυτός ήταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας πτώσης των πωλήσεων.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών κατέγραψαν βουτιά 16,6% τον Απρίλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 591.000 από 709.000 τον Μάρτιο.

Πιέσεις στις διεθνείς ευρωαγορές

Επέστρεψαν στην πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την άνοδο των προηγούμενων ημερών, με τους φόβους για παγκόσμια ύφεση να κυριαρχούν, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ και των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 1%, από άνοδο 1,3% τη Δευτέρα.
Όλοι οι βασικοί δείκτες κινούνταν πτωτικά, με τις μετοχές των εταιριών κοινής ωφελείας και των εμπορευμάτων να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX υποχώρησε 1,8%, στις 13.919 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε οριακές μεταβολές, στις 7.484 μονάδες.
Στις 6.253 μονάδες με πτώση 1,66% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύτηκε με πτώση 1,08%, στις 23.876 μονάδες.

Στα μάκρο, κατώτερη των εκτιμήσεων ήταν η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της S&P Global.
Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Ευρωζώνης (PMI) έφτασε στο 54,4 τον Μάιο έναντι προσδοκιών για 54,9 μονάδες και 55,5 τον προηγούμενο μήνα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.
Ο δείκτης PMI Υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε απότομα στο 56,3 τον Μάιο έναντι 57,5 που αναμενόταν και 57,7 τον Απρίλιο, σε χαμηλά δύο μηνών.
Ο S&P Global Eurozone PMI Composite υποχώρησε στο 54,9 τον Μάιο έναντι 55,3 που ανέμεναν οι αναλυτές και 55,8 τον περασμένο μήνα, σε χαμηλά διμήνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης