Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαρροή αρχείων με διώξεις των Ουιγούρων, σε έδαφος κλιμάκωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας

Διαρροή αρχείων με διώξεις των Ουιγούρων, σε έδαφος κλιμάκωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας
Τα αρχεία αυτά φέρεται να ανήκουν στην κινεζική αστυνομία και περιλαμβάνουν χιλιάδες φωτογραφίες Ουιγούρων σε καθεστώς εγκλεισμού
Μόλις μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Biden που πραγματοποιεί ταξίδι στην Ασία ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν στρατιωτικά αν η Κίνα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ταϊβάν, οι οποίες κλιμάκωσαν τη διπλωματική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, είδε το φως της δημοσιότητας μια σειρά αρχείων που φέρεται να ανήκουν στην κινεζική αστυνομία.
Τα αρχεία αυτά περιλαμβάνουν χιλιάδες φωτογραφίες -- ανάμεσά τους γυναικών, ανήλικων και ηλικιωμένων -- που ρίχνουν φως στην κατάσταση των μουσουλμάνων Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ.
Τα έγγραφα αυτά που διέρρευσαν χτες μυστηριωδώς δημοσίευσε σήμερα μια ομάδα 14 διεθνών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η γαλλική εφημερίδα Le Monde, την ώρα που η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michele Bachelet, ξεκινά μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη σε αυτήν την τεράστια περιοχή της βορειοδυτικής Κίνας.
Τα έγγραφα παραδόθηκαν από μια ανώνυμη πηγή στον Γερμανό ερευνητή Andrian Tschens, τον πρώτο που είχε κατηγορήσει το 2018 το κινεζικό καθεστώς για εγκλεισμό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων σε κέντρα πολιτικής αναμόρφωσης.
Το Πεκίνο διέψευδε πάντα αυτόν τον αριθμό, κάνοντας λόγο για «ψέμα του αιώνα» και δηλώνοντας πως τα κέντρα αυτά είναι στην πραγματικότητα «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» που αποσκοπούν στην αποριζοσπαστικοποίηση των ανθρώπων που παρακινούνται από τον ισλαμισμό ή τις αυτονομιστικές ιδέες.
Όμως τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα αποδεικνύουν πως η παρουσία «εκπαιδευόμενων» στα κέντρα αυτά δεν έχει τίποτα το εθελοντικό. «Διαλύουν το λούστρο της κινεζικής προπαγάνδας», δήλωσε ο Tschens στο BBC.
Τα αρχεία περιλαμβάνουν τουλάχιστον 2.800 φωτογραφίες ταυτότητας κρατουμένων, μεταξύ αυτών της Ζεϊτουνιγκούλ Αμπλέxετ, μιας 17χρονης έφηβης που συνελήφθη επειδή είχε ακούσει μια απαγορευμένη ομιλία, και του Μπιλάλ Κασίμ, 16 ετών, που καταδικάστηκε για τις σχέσεις του με άλλους κρατούμενους.
Μια σκελετωμένη γυναίκα, ονόματι Ανίχαν Χάμιτ, που ήταν 73 ετών όταν συνελήφθη, είναι η πιο ηλικιωμένη του καταλόγου.
Μια άλλη εικόνα δείχνει φρουρούς που κρατούν ρόπαλα, ενώ υποτάσσουν έναν αλυσοδεμένο κρατούμενο.
Τα έγγραφα πιστοποιούν την ιδέα μιας καταστολής που έχει διαταχθεί από την κορυφή του κινεζικού κράτους.
Ομιλία που αποδίδεται στον υπουργό Αστυνομίας Ζιάο Κέζι το 2018 αναφέρει πως ο πρόεδρος Xi Jinping διέταξε την επέκταση αυτών των κέντρων κράτησης.
Σύμφωνα με τον Ζιάο, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια κάτοικοι της νότιας Σιντζιάνγκ «είχαν επηρεαστεί σοβαρά από την παρείσφρηση της εξτρεμιστικής σκέψης».
Οι Ουιγούροι αποτελούν σχεδόν την πλειονότητα του πληθυσμού της Σιντζιάνγκ (26 εκατομμύρια κάτοικοι).
Σε μια ομιλία το 2017, ο Τσεν Κουανγκούο, τότε επικεφαλής της περιοχής, διέτασσε τους φρουρούς να πυροβολούν και να σκοτώνουν όσους προσπαθούσαν να δραπετεύσουν και να «επιτηρούν στενά τους πιστούς».
Το Πεκίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά τα συμπεράσματα του Andrian Tschens.
Δεν είναι παρά «το τελευταίο μέχρι σήμερα παράδειγμα της δυσφήμησης της Σιντζιάνγκ από αντικινεζικές δυνάμεις», δήλωσε σήμερα ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης