Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέοι κλυδωνισμοί για τον Boris Johnson - Partygate στην Downing Street εν μέσω πανδημίας Covid 19

Νέοι κλυδωνισμοί για τον Boris Johnson - Partygate στην Downing Street  εν μέσω πανδημίας Covid 19
Με την πλάτη στον τοίχο και πάλι ο Boris Johnson
Μια πολυαναμενόμενη έρευνα για πολλά κόμματα που έσπασαν το lockdown του Covid-19 στο γραφείο και την κατοικία του πρωθυπουργού Boris Johnson κυκλοφόρησε, εντείνοντας την πίεση στον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος.
Η περιεκτική έκθεση από την ανώτερη δημόσια υπάλληλο Sue Gray διαπίστωσε ότι πολλές από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ντάουνινγκ Στριτ και στο Γουάιτχολ κατά τη διάρκεια των lockdown για τον Covid τα τελευταία δύο χρόνια δεν θα έπρεπε να είχαν επιτραπεί να πραγματοποιηθούν.
Η έκθεση παρουσιάζει με πολλές λεπτομέρειες πώς εξελίχθηκαν πολλά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου ενός πάρτι αποχώρησης στις 18 Ιουνίου, όταν απαγορεύτηκε η συγκέντρωση δύο ή περισσότερων ατόμων σε κλειστούς χώρους στην Αγγλία.
Όμως, η εκδήλωση κράτησε αρκετές ώρες και υπήρξε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από κάποιους.
«Ένα άτομο ήταν άρρωστο» και σημειώθηκε «μικρή διαμάχη» μεταξύ δύο άλλων, ανέφερε η έκθεση.

Ζήτημα ηγεσίας η τήρηση των κανόνων

Στην ετυμηγορία της έκθεσης, η Sue Gray είπε ότι η ανώτερη ηγεσία «πρέπει να φέρει την ευθύνη για αυτήν την κουλτούρα».
«Τουλάχιστον ορισμένες από τις εν λόγω συγκεντρώσεις αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή αποτυχία τήρησης όχι μόνο των υψηλών προτύπων που αναμένονται από εκείνους που εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης αλλά και των προτύπων που αναμένονταν από ολόκληρο τον βρετανικό πληθυσμό εκείνη την εποχή».
Η έκθεση της Gray επιβεβαίωσε τα ευρήματα στην αρχική, έκθεσή της από τα τέλη Ιανουαρίου, η οποία επέκρινε δριμεία την κυβερνητική ηγεσία.
«Όποια και αν ήταν η αρχική πρόθεση, αυτό που έλαβε χώρα σε πολλές από αυτές τις συγκεντρώσεις και ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκαν δεν ήταν σύμφωνοι με την καθοδήγηση λόγω Covid εκείνη την εποχή», ανέφερε η έκθεση.
«Ακόμη και αν επιτρέψουμε τις έκτακτες πιέσεις που δέχονταν οι αξιωματούχοι και οι σύμβουλοι, τα πραγματικά ευρήματα αυτής της έκθεσης απεικονίζουν ορισμένες στάσεις και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με αυτήν την καθοδήγηση».

Η ταυτότητα της έκθεσης

Η Gray είχε ξεκινήσει έρευνα μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης για συγκεντρώσεις και υποτιθέμενα πάρτι σε κυβερνητικά κτίρια κατά τη διάρκεια των lockdown για τον Covid.
Η πλήρης έκδοση της αναφοράς είχε καθυστερήσει λόγω ξεχωριστής αστυνομικής έρευνας.
Η έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας οδήγησε σε 126 πρόστιμα σε 83 άτομα, μεταξύ των οποίων η σύντροφος του Johnson, Carrie Johnson και ο Υπουργός Οικονομικών, Rishi Sunak.

Καλούν τον Johnson σε παραίτηση

Η πλήρης αναφορά της Gray έρχεται μετά από ακόμη περισσότερες αποκαλύψεις τις τελευταίες ημέρες για περαιτέρω κοινωνικές εκδηλώσεις με μπόλικο αλκοόλ που πραγματοποιήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια των περιορισμών για τον Covid, με τον Johnson να απεικονίζεται να σηκώνει ένα ποτήρι στις 13 Νοεμβρίου 2020.
Ο Τζόνσον έχει επανειλημμένα αντισταθεί στις εκκλήσεις για παραίτηση από όλο το πολιτικό φάσμα, παρά τη συνεχιζόμενη δημόσια οργή για έναν μακρύ και αυξανόμενο κατάλογο υποτιθέμενων παραβιάσεων του lockdown.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης