Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκλητικά εξωθεσμική επιστολή Soros στον Draghi: Ο Putin εκβιάζει την Ευρώπη - Δεν είναι τόσο ισχυρός όσο θέλει να δείχνει

Προκλητικά εξωθεσμική επιστολή Soros στον Draghi: Ο Putin εκβιάζει την Ευρώπη - Δεν είναι τόσο ισχυρός όσο θέλει να δείχνει
Ο Putin έκανε ένα λάθος σημαντικό στη διαχείριση του φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα
Η διαπραγματευτική θέση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin «δεν είναι τόσο ισχυρή όσο προσποιείται» και η Ευρώπη έχει τα όπλα να στραφεί εναντίον του, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή George Soros.
Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Mario Draghi, ο Soros είπε ότι ο Putin «εκβίαζε προφανώς την Ευρώπη» παρακρατώντας τις προμήθειες φυσικού αερίου.
«Αυτό έκανε την περασμένη σεζόν.
Έβαλε το φυσικό αέριο σε αποθήκες αντί να το προμηθεύει στην Ευρώπη.
Αυτό δημιούργησε έλλειψη, αύξησε τις τιμές και κέρδισε πολλά χρήματα.
Αλλά η διαπραγματευτική του θέση δεν είναι τόσο ισχυρή όσο προσποιείται», έγραψε ο Soros.

Οι Ευρωπαίοι να εκμεταλλευτούν τη θέση τους

Το μήνυμα του Soros είναι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ισχύ εναντίον του Putin.
Η ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει 27 χώρες, λαμβάνει περίπου το 40% των προμηθειών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, γεγονός που καθιστά δύσκολο για το μπλοκ να σταματήσει να το αγοράζει από τη μια μέρα στην άλλη.
Όμως, σύμφωνα με τον Soros, η ΕΕ είναι επίσης μια πολύ σημαντική αγορά για το Κρεμλίνο και ο Putin χρειάζεται τα έσοδα από το φυσικό αέριο για να στηρίξει την οικονομία του.
«Εκτιμάται ότι η ρωσική χωρητικότητα αποθήκευσης θα είναι πλήρης μέχρι τον Ιούλιο.
Η Ευρώπη είναι η μόνη του αγορά.
Εάν δεν προμηθεύει την Ευρώπη, πρέπει να κλείσει τα "πηγάδια" στη Σιβηρία από όπου προέρχεται το φυσικό αέριο.
Χρειάζεται χρόνος για να κλείσουν και μόλις κλείσουν, είναι δύσκολο να ανοίξουν ξανά λόγω της παλαιότητας του εξοπλισμού», ανέφερε ο Soros στην επιστολή.
Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει «επείγουσες κινήσεις» πριν χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη.
"Χωρίς αυτό ο πόνος της ξαφνικής διακοπής θα ήταν πολιτικά πολύ δύσκολο να ανεχτεί", είπε.
«Η Ευρώπη θα πρέπει στη συνέχεια να επιβάλει βαρύ φόρο στις εισαγωγές φυσικού αερίου, έτσι ώστε η τιμή για τον καταναλωτή να μην πέσει».

Το λάθος του Putin

Ο Leon Izbicki, συνεργάτης της Energy Aspects, συμφωνεί ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι σχεδόν πλήρης.
«Η Ρωσία μπήκε στον περασμένο χειμώνα με αποθέματα ρεκόρ περίπου 72,6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και στοχεύει σε έναν ακόμη υψηλότερο στόχο υπόγειας αποθήκευσης για τον χειμώνα του 2022 στα 72,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», πρόσθεσε ο Izbicki.
«Ενώ δεν έχουμε ορατότητα για τη ρωσική υπόγεια αποθήκευση, φαίνεται εύλογο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτύχει αυτόν τον στόχο αυτό το καλοκαίρι ήδη».
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν διαθέτει ευελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου και δεν έχει τα μέσα να εκτρέψει το φυσικό αέριο από την Ευρώπη, για παράδειγμα, στην Ασία, λόγω έλλειψης υποδομής αγωγών.
Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται για εναλλακτικές λύσεις στο ρωσικό αέριο από την εισβολή στην Ουκρανία.
Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, υπέγραψαν συμφωνία τον Μάρτιο για να εξασφαλίσουν ότι η περιοχή θα λάβει τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα περισσότερο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) φέτος.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες περικοπές στον εφοδιασμό στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία — μαζί με τις διεθνείς κυρώσεις — σημαίνει ότι η Ρωσία αναπόφευκτα ήδη πουλάει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
«Αναμένουμε ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα ανέλθουν σε περίπου 98 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος σε σύγκριση με 141 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πέρυσι», είπε ο Izbicki.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης