Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τη Σρι Λάνκα, σοβαρή κυβερνητική κρίση στο Πακιστάν - Βγαίνει ο στρατός στους δρόμους

Μετά τη Σρι Λάνκα, σοβαρή κυβερνητική κρίση στο Πακιστάν - Βγαίνει ο στρατός στους δρόμους
Μετά την αναταραχή και τη χρεοκοπία της Σρι Λάνκα, παίρνει σειρά το Πακιστάν;
Σχετικά Άρθρα

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Πακιστάν, με την κυβέρνηση να εγκρίνει την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ισλαμαμπάντ από φόβο μήπως η μεγάλη συγκέντρωση και διαδήλωση που έχουν προγραμματίσει οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Imran Xan επιχειρήσουν να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών του Πακιστάν Rana Sanaulah στην Deutsche Welle, τα στρατεύματα θα προστατεύσουν κτίρια όπως το Ανώτατο Δικαστήριο, το κοινοβούλιο, το σπίτι του πρωθυπουργού και η προεδρία.
Η απόφαση έληφθη καθώς καθώς χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Imran Han έφτασαν στην πρωτεύουσα για μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία προς το κοινοβούλιο.
Ανάλογες διαδηλώσεις αλλά χωρίς μετακίνηση οπαδών του Han πό την επαρχία είχαν γίνει και χτες και οδήγησαν σε εκτεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία εκτόξευσε και τους διαδηλωτές που προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς το κοινοβούλιο.
Ο Ηαν, ο οποίος απομακρύνθηκε από το πρωθυπουργικό αξίωμα μετά από πρόταση δυσπιστίας τον Απρίλιο, έχει καλέσει σε διαδηλώσεις επιδιώκοντας την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και ζητώντας πρόωρες εκλογές.
Ο πρώην αστέρας του κρίκετ που μετατράπηκε σε ισλαμιστή πολιτικό ισχυρίζεται ότι η εκδίωξή του και η επακόλουθη τοποθέτηση του σημερινού πρωθυπουργού Sahbaz Sharif ήταν μέρος συνωμοσίας που οργανώθηκε από την Ουάσιγκτον.
Προ ημερών, για πρώτη φορά έπεσε δραματικά η ισοτιμία της ρουπίας έναντι του δολαρίου, στις 200 ρουπίες ανά δολάριο. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επανεκκινήσει ένα πρόγραμμα δανεισμού που είχε διακοπεί, αλλά το ΔΝΤ ζητά να αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων, γεγονός που με τον πληθωρισμό να τρέχει ήηδη με 13%, έχει πυροδοτήσει την οργή του κόσμου.
Το Πακιστάν είναι η δεύτερη χώρα της Ασίας στην οποία ξεσπά μείζονα κυβερνητική κρίση λόγω της νομισματικής αναταραχής που προκαλείται από την αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού και τη φυγή των κεφαλαιών απο τις αναπτυσσόμενες αγορές προς τα αμερικανικά ομόλογα. 
Έχει προηγηθεί η κρίση της Σρι Λάνκα όπου η πτώση της κυβέρνησης συνδυάστηκε με την κήρυξη χρεοκοπίας στο εξωτερικό χρέος της, ενώ μεγάλες διαδηλώσεις σημειώνονται τις δύο τελευατίες εβδομάδες και στο Ιράν. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης