Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νταβός: Υποκρισία, αφέλεια και απληστία - Η Ευρώπη απέτυχε να σταματήσει τον πόλεμο του Putin

Νταβός: Υποκρισία, αφέλεια και απληστία - Η Ευρώπη απέτυχε να σταματήσει τον πόλεμο του Putin

Ούτε την Κίνα έπεισε η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να αντιμετωπίσει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και πρέπει τώρα να δημιουργήσει ευέλικτες συμμαχίες σε όλο τον κόσμο και να αναζητήσει νέους φίλους.
Σε αυτό συνοψίζονται οι εκτιμήσεις νυν και πρώην ηγετών που ακούστηκαν σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σύμφωνα με το CNBC, όπου επικρίθηκαν πολύ οι ευρωπαϊκοί χειρισμοί.
«Είμαστε πολύ ευρωκεντρικοί σε αυτήν την κρίση, με την έννοια ότι πιστεύουμε ότι αυτή είναι η Ρωσία εναντίον της Δύσης - είναι πολύ ευρύτερό από αυτό», δήλωσε στο Νταβός ο Alexander Stubb, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, εξήγησε πώς η Δύση έπρεπε τώρα να δώσει περισσότερη προσοχή στον υπόλοιπο κόσμο, εξαιρουμένης της Κίνας, για να προσπαθήσει να πείσει αυτά τα έθνη να καταδικάσουν τη Μόσχα και την επίθεση της στην Ουκρανία.

Ούτε την Κίνα έπεισε η Ευρώπη

Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G-7, ο Borrell υπέδειξε ότι η Ευρώπη είχε βασικά εγκαταλείψει την προσπάθεια να ευθυγραμμίσει την Κίνα με τις δικές της απόψεις για την εισβολή.
«Το να πείσεις την Κίνα, [είναι] δύσκολο έργο», είπε στον Steve Sedgwick του CNBC.
Οι κινεζικές αρχές έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να καταγγείλουν πλήρως την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της – αφού απείχαν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τη Μόσχα.
Ωστόσο, η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που είναι ουδέτερη εν μέσω της σύγκρουσης.
Η Ινδία, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν όλα φιλάρεσκα όταν πρόκειται για τη Ρωσία.
Ο Stubb, ο οποίος διετέλεσε επίσης υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών της Φινλανδίας, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη συζήτηση για τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
«Είναι μια άβολη συζήτηση για εμάς τους Ευρωπαίους και τους Βορειοαμερικανούς, γιατί συνειδητοποιούμε πλήρως ότι έχουμε περισσότερα να χάσουμε παρά να κερδίσουμε σε αυτή τη συζήτηση», είπε στο CNBC.
Προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της, η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να κοιτάξει πέρα ​​από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Borrell να λέει ότι το μπλοκ έπρεπε να βρει πώς «συνεργαζόμαστε με όλους στον κόσμο για να εξηγήσουμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία».

Ευέλικτες συμμαχίες

Εδώ η ΕΕ θα πρέπει να «είναι λίγο πιο προσαρμοστική» στη σκέψη της, είπε ο Stubb, προτείνοντας ότι οι ευέλικτες συμμαχίες είναι η απάντηση στο μέλλον.
«Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνεργαστούμε με χώρες με τις οποίες δεν νιώθουμε τόσο άνετα», είπε, δείχνοντας ένα ορισμένο επίπεδο υποκρισίας από τους ευρωπαίους ηγέτες.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Alexander Schallenberg, είπε ότι η ΕΕ ήταν «αφελής» ενόψει της εισβολής του Putin στην Ουκρανία και ο πόλεμος είχε γίνει «σαν θεραπεία σοκ» για το μπλοκ.
Για πολλά χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να συνεργαστούν με το Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και τουλάχιστον να προσπαθήσουν να κρατήσουν τον Putin όσο το δυνατόν πιο κοντά στις δυτικές αξίες.
Αυτή ήταν σίγουρα η περίπτωση της Γερμανίας, για παράδειγμα, η οποία αύξησε γρήγορα τις προμήθειες ενέργειας της από τη Ρωσία, ακόμη και μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.
Η Ουγγαρία, μια άλλη χώρα της ΕΕ, έχει επίσης εμβαθύνει τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο τα τελευταία χρόνια.
Αυτές οι συμφωνίες ήρθαν παρά τις προειδοποιήσεις από τα κράτη της Βαλτικής —Λεττονία, Λιθουανία και Εσθονία— τα οποία, δεδομένης της ιστορίας τους με τον μεγαλύτερο γείτονά τους, προσπάθησαν να ωθήσουν πιο κοντά στη Δύση μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Υποκρισία, αφέλεια, απληστία

«Είπατε υποκρισία, είπατε αφέλεια και θα πω ότι μερικά από αυτά είναι απλώς απληστία», είπε η Natalie Jaresko, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, στο ίδιο πάνελ του Νταβός.
«Επειδή είχαμε πολλές προειδοποιήσεις από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου [2007] όπου ο Putin ανακοίνωσε τον πόλεμο του ενάντια στη φιλελεύθερη τάξη, στον πόλεμο στην Τσετσενία... στην εισβολή στη Γεωργία, εισβολή στην Ουκρανία... τι άλλο έπρεπε να ξέρουμε για τις προθέσεις του;», είπε.
Για την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, δεν είναι πλέον η ώρα να κατηγορήσει η ΕΕ τον εαυτό της, αλλά μάλλον να πει ότι δεν θα υποφέρει ποτέ ξανά από αδράνεια.
«Η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει την αδράνεια.
Μέχρι τώρα, κοίταζε μακριά από τα προβλήματα που βρίσκονταν στο κατώφλι της και μακριά από κρίσεις και μεγάλες τραγωδίες όπως στο Αφγανιστάν.
Αντί να κοιτάξουμε και να πούμε ότι ήμασταν εγωιστές, ας πούμε mea culpa, τώρα είναι καιρός να μην το ξανακάνουμε αυτό», είπε ο Metsola στο Νταβός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης