Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η νομισματική πολιτική της Fed οδηγεί την οικονομία σε καταστροφική πορεία - Χειρότερη από την πετρελαϊκή κρίση του '70

Γιατί η νομισματική πολιτική της Fed οδηγεί την οικονομία σε καταστροφική πορεία - Χειρότερη από την πετρελαϊκή κρίση του '70

Η οικονομική καταστροφή έχει ήδη ξεκινήσει με τις πολιτικές που ακολουθεί η Fed

Σχετικά Άρθρα
Ο υψηλός πληθωρισμός, η υπερβολική παρέμβαση και η γενική αίσθηση ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση θυμίζουν τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του '80, με μόνη διαφορά πως σήμερα τα προβλήματα που ήταν υπεύθυνα για τα δεινά της εποχής εκείνης όπως και της τωρινής συγκυρίας, είναι πολύ χειρότερα.

Το τυπωμένο χρήμα 

Η Federal Reserve δημιούργησε έναν ασφυκτικό βρόγχο μεταξύ της κτηματαγοράς και του πληθωρισμού.
Για χρόνια τυπώνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να αγοράζει πρόχειρους τίτλους που προορίζονται να επιδοτούν την κτηματαγορά και να ευνοούν τους εμπόρους ομολόγων.
Αυτό συνεχίζεται ακόμη και τώρα, παρά τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, η κτηματαγορά εξαρτάται από μη κερδισμένα, πρόσφατα τυπωμένα χρήματα και η διακοπή της ροής μπορεί να προκαλέσει μια καταστροφική διόρθωση.
Εάν δεν σταματήσει, ο πληθωρισμός θα εκραγεί.
Ο πληθωρισμός κλείνει το χάσμα μεταξύ των χρημάτων που κερδίζονται και των χρημάτων που δαπανώνται.
Από την οικονομική κρίση του 2008, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επέκτεινε την προσφορά χρήματος M2 από κάτι λιγότερο από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περίπου 22 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ΑΕΠ αυξήθηκε από περίπου 14,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περίπου 24,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα.
Έχουμε περάσει από μια αναλογία ενός δολαρίου για αγαθά σε υπηρεσίες 2,20 δολαρίων σε μια σχεδόν αναλογία 1 προς 1 σήμερα.
Ο πληθωρισμός την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει πλήξει το δολάριο σχεδόν κατά 33%.

Είναι ο πληθωρισμός 8% υψηλός;

Οι τιμές πρέπει να διπλασιαστούν για να αποκατασταθεί οποιαδήποτε ομοιότητα ισορροπίας μεταξύ του νομίσματος και των πραγμάτων που μπορείτε να αγοράσετε με νόμισμα, αλλά γι'αυτό υπάρχει πολύ μακρύς δρόμος μπροστά ακόμη.
Για να κατανοηθεί πόσο τρομερή έχει γίνει η κατάσταση, αρκεί μια ματιά στην περίεργη πρακτική που ξεκίνησε η Fed λίγο μετά το κραχ του 2008.
Τον Νοέμβριο του 2008, η Federal Reserve ξεκίνησε ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων με υποθήκη (MBS) τυπώνοντας χρήμα (όχι δολάρια φορολογημένα ή ιδιωτικές επενδύσεις). 
Η Fed έκανε ντάμπινγκ δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για να βοηθήσει την κυβέρνηση να τονώσει η οικονομία.
Μια ασφάλεια με υποθήκη μπαίνει σε μια δεξαμενή υποθηκών.
Καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών πληρώνουν τα στεγαστικά δάνειά τους, τα χρήματα στη συνέχεια ρέουν στους κατόχους ομολόγων.

Η οικονομική κρίση του 2008 προέκυψε από προβλήματα αποτίμησης αυτών των τίτλων.

Για να πουλήσει ένα MBS, ο αγοραστής έπρεπε να αποκτήσει κάποια εγγύηση και εμπιστοσύνη για την πιθανότητα αποπληρωμής.
Επειδή αυτό αφορούσε πολλούς περίπλοκους και άγνωστους παράγοντες που σχετίζονται με καθεμία από τις μεμονωμένες υποθήκες, το χρέος θα μπορούσε μερικές φορές να γίνει «τοξικό» ή να πέσει γρήγορα η αξία όταν οι αγοραστές έχασαν την πίστη τους στη μελλοντική απόδοση των ιδιοκτητών σπιτιού.
Τα χρόνια πέρασαν και μια ανάκαμψη φαινόταν να μειώνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο, η Fed συνέχισε να αγοράζει όλο και περισσότερα.

Παραδοσιακά, η Fed τόνωνε την οικονομία αγοράζοντας ομόλογα των ΗΠΑ.

Αυτό απέφευγε το πρόβλημα του καθορισμού μιας δίκαιης τιμής για τον τίτλο, επειδή η αξία του στο ταμείο είναι σχετικά εύκολο να καθοριστεί.
Ένα MBS, ωστόσο, δεν μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα επειδή τα λογικά μυαλά μπορούν να κάνουν διαφορετικές προβλέψεις σχετικά με την πιθανότητα μεμονωμένοι ιδιοκτήτες σπιτιού να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Έτσι, σε αντίθεση με τις αγορές ομολόγων, οι μαζικές αγορές τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια είναι ώριμες για σπατάλη, απάτη και κατάχρηση.
Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να ελέγξετε εάν η Fed πληρώνει υπερβολικά για τους τίτλους.
Η μεγάλη κλίμακα της συμμετοχής της Fed στην αγορά στεγαστικών δανείων προκάλεσε μια ασταθή φούσκα.
Όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της Fed του Kansas City, «κατέχοντας περίπου το ένα τέταρτο της αγοράς MBS μαζί με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο μακροπρόθεσμων ομολόγων, η παρουσία μας στις χρηματοπιστωτικές αγορές θολώνει τα σήματα τιμών, ενθαρρύνει την υπερβολική ανάληψη κινδύνων και μπορεί ενθάρρυνση της οικονομικής αστάθειας.
Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων παραμένουν ιστορικά υψηλές και παραμένουν ευάλωτες στην οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα».

Με άλλα λόγια, οι δανειστές δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το δανεισμό σε επικίνδυνους δανειολήπτες επειδή η Fed αγοράζει όλα τα «σκουπίδια» που κανείς άλλος δεν αγγίζει

Αν και η Fed υποσχέθηκε ότι θα σταματήσει να αγοράζει τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η υπόσχεση ήρθε με έναν τεράστιο αστερίσκο. Καθώς τα παλιά ομόλογα ωριμάζουν και εξαφανίζονται από τον ισολογισμό του, «θα συνεχίσουν να εκδίδονται μηνιαία προγράμματα αγορών για να αντικατοπτρίζουν την επανεπένδυση των πληρωμών κεφαλαίου . . .» Με άλλα λόγια, όταν η Fed λαμβάνει ένα δολάριο από μια πληρωμή MBS, απλώς το χρησιμοποιεί για να αγοράσει ένα άλλο ομόλογο.
Έτσι, ενόψει του θερμού πληθωρισμού, η Fed αγόρασε άλλα 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια τον Μάρτιο. Τον Απρίλιο αγόρασε άλλα 40,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το μήνα, η Fed βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς άλλων 34,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι πρόσφατα, η Fed βρισκόταν σε ένα άνευ προηγουμένου... αγοραστικό ξεφάντωμα.

Αύξησε τις συνολικές της MBS από 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα.
Πράγματι, η Fed πραγματοποίησε περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις αγορές μετά τη μαρτυρία του προέδρου της τον Ιούνιο του 2021, στην οποία χαρακτήρισε περίφημα τον πληθωρισμό 5% "προσωρινό". Ήταν προφανές τότε ότι ο πληθωρισμός μόλις ξεκινούσε.
Οπότε όλα αυτά μπορεί να φαίνονται τρομερά νέα.
Αλλά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το doom loop που έχει αρχίσει να γυρίζει.
Ο ερχόμενος απολογισμός θα μπορούσε να είναι άγριος και αποκαλυπτικός.
Ας δούμε τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.
Το πρόβλημα με τον πληθωρισμό δεν είναι μόνο πόσο υψηλός είναι, αλλά πόσο γρήγορα αυξάνεται.

Και πάλι, η προσφορά χρήματος έχει αυξηθεί τόσο πολύ που οι τιμές θα έπρεπε σχεδόν να τριπλασιαστούν για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των αγαθών και των δολαρίων

Έτσι, η Fed πρέπει ξανά να παρέμβει για να σταματήσει τον πληθωρισμό.
Συνήθως το κάνει αυτό αυξάνοντας τα επιτόκια και πουλώντας πίσω τα ομόλογά του.
Όταν η Fed πουλά ένα ομόλογο, οι ταμειακές ροές ανακουφίζουν από την πίεση του πληθωρισμού.
Για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, τα επιτόκια πρέπει να υπερβαίνουν τον πληθωρισμό.
Αυτό σημαίνει ότι ένα δολάριο που εξοικονομείται, χάνει σε αγοραστική δύναμη εκτός εάν τα επιτόκια αποταμίευσης αυξηθούν από λιγότερο από 1% σε κάτι περισσότερο από τον τρέχοντα πληθωρισμό (τώρα γύρω στο 8%).
Ένας εμπειρικός κανόνας προβλέπει ότι τα επιτόκια αποταμίευσης πρέπει να φτάσουν το 150%του πληθωρισμού προκειμένου να αντιστραφεί η τάση.

Η θεωρία υποστηρίζει ότι τα υψηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τις καταθέσεις, επιβραδύνοντας έτσι την ταχύτητα με την οποία το χρήμα επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία.

Εάν τα επιτόκια είναι μικρότερα από τον πληθωρισμό, καθιστά τη διατήρηση μετρητών μια πρόταση χαμένη.
Αλλά σε αυτό το περιβάλλον, η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων.
Τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν την οικονομία και θα προκαλέσουν ανεργία.
Θα καταπιεί επίσης φορολογικά έσοδα καθώς η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει τόκους για το τεράστιο χρέος της.
Αλλά το πιο κρίσιμο, θα αυξήσει το ποσοστό αθέτησης υποχρεώσεων για στεγαστικά δάνεια.
Αυτές οι αθετήσεις θα καταστήσουν τους τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια λιγότερο πολύτιμους και πιο απρόβλεπτους.
Ό,τι έγινε στην αγορά κατοικίας το 2008.

Έτσι έρχεται η οικονομική καταστροφή

Όσο περισσότερο υποστηρίζει η Fed τον κλάδο των στεγαστικών δανείων, τόσο περισσότερο ενθαρρύνει τον πληθωρισμό.
Όσο περισσότερο αυξάνεται ο πληθωρισμός, τόσο πιο επείγον γίνεται να σταματήσει η εκτύπωση χρημάτων.
Όταν το τυπογραφείο σταματήσει και τα επιτόκια αυξηθούν, αυτά τα MBS πιθανότατα θα γίνουν πάλι τοξικά, παγώνοντας την αγορά ακριβώς τη στιγμή που η Fed χρειάζεται αγοραστές για τα ομόλογά της.
Εναλλακτικά, η Fed θα μπορούσε απλώς να αφήσει τον πληθωρισμό να ξεσπάσει καθώς συνεχίζει να ρίχνει βενζίνη στη φωτιά.
Σε αυτό το σημείο, το τελευταίο σενάριο φαίνεται πιο πιθανό καθώς η Fed λαμβάνει μισόλογα συμβολικά μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αριθμοί του πληθωρισμού γίνονται όλο και πιο τρομακτικοί.

Κάποια στιγμή, ο αφανής πληθωρισμός θα αναγκάσει τη Fed να αναλάβει πραγματική δράση.

Ένα είναι σίγουρο: όσο περισσότερο περιμένει, τόσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση.
Το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των χρημάτων που κερδίζονται και των χρημάτων που δαπανώνται σημαίνει περικοπή των κρατικών δαπανών, αύξηση των επιτοκίων, μείωση των κανονιστικών ρυθμίσεων και μείωση των φόρων.
Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να διευκολύνει την αύξηση της παραγωγικότητας μειώνοντας τις παρεμβάσεις της σε κάθε ιδιωτική συναλλαγή.
Περισσότεροι Αμερικανοί επιδοτούνται από την κυβέρνηση παρά πληρώνουν φόρους.
Το ποσοστό συμμετοχής στην εργασία είναι επικίνδυνα χαμηλό.
Απλώς δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που τραβούν το βάρος τους για να κάνουν τα πράγματα που χρειάζονται για να μαζέψουν όλα αυτά τα περιττά χρήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης