Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία, Δημοσκόπηση: Ποιοι έχουν το «πάνω χέρι» στην κυβέρνηση Scholz; - Η δυναμική αρχή και η ανατροπή

Γερμανία, Δημοσκόπηση: Ποιοι έχουν το «πάνω χέρι» στην κυβέρνηση Scholz; - Η δυναμική αρχή και η ανατροπή
Σχεδόν μισό χρόνο μετά τις εκλογές, η μαγεία του δυναμικού νέου ξεκινήματος έχει εξαφανιστεί για τους Φιλελεύθερους.
Σχετικά Άρθρα
Πριν από λίγους μήνες, οι Γερμανοί θαύμαζαν τον τρόπο με τον οποίο το FDP, ο μικρότερος εταίρος της νεοσύστατης συμμαχίας των φαναριών, είχε προωθήσει τους στόχους της προεκλογικής του εκστρατείας: καμία αύξηση φόρων, κανένα όριο ταχύτητας, επιστροφή στο φρένο του χρέους, "μερίδιο στις συντάξεις", ημέρα ελευθερίας από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild
Επιπλέον, το FDP είχε κερδίσει τέσσερα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του πανίσχυρου υπουργείου Οικονομικών και ο αρχηγός του FDP Christian Lindner είχε αρπάξει από τους Πράσινους ακόμη και το υπουργείο Μεταφορών!
Οι Φιλελεύθεροι θεωρήθηκαν ξεκάθαροι νικητές, και όχι μόνο εσωτερικά.

Η αλλαγή σκηνικού

Σχεδόν μισό χρόνο αργότερα, η μαγεία του νέου ξεκινήματος έχει εξαφανιστεί - τουλάχιστον για τους Φιλελεύθερους.
Αντί να ανεβαίνουν, ο Lindner και το κόμμα του πέφτουν: στις δημοσκοπήσεις το FDP βρίσκεται κάτω από το 10%, ενώ τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε κρατίδια πήγαν εντελώς στραβά.
Στο Σάαρλαντ, το κόμμα απέτυχε να επανέλθει στο κοινοβούλιο του κρατιδίου τον Μάρτιο (4,8%).
Στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν (6,4%) και στο NRW (5,9%), το κόμμα μείωσε τα αποτελέσματά του στο μισό.
Το αποτέλεσμα είναι πως το FDP είναι εκτός κυβέρνησης και στα δύο κρατίδια.
Αντί για συμμαχία τύπου "Τζαμάικα" (CDU, Πράσινοι, FDP) και Μαύρο-Κίτρινο (CDU, FDP), έχουμε τώρα Μαύρο-Πράσινο (CDU-Πράσινοι).

Και τα δύο κόμματα διαπραγματεύονται συμμαχίες από αυτή την εβδομάδα. Το FDP θα αποκλειστεί και πάλι από την εξουσία;

Ήδη έρχονται στο μυαλό μνήμες από την τελευταία ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τη συμμετοχή του FDP.
Το 2009, η τότε αρχηγός του CDU Angela Merkel (σήμερα 67 ετών) και ο τότε αρχηγός του FDP Guido Westerwelle († 2016) δημιούργησαν μια συμμαχία που κατέληξε σε καταστροφή για τους Φιλελεύθερους τέσσερα χρόνια αργότερα: το 2013, το FDP αποβλήθηκε από την Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Ο αντίπαλος του Lindner, Gerhard Papke, πρώην επικεφαλής του FDP στη Bόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και πρώην αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου του κρατιδίου, φοβάται ότι η ιστορία θα επαναληφθεί.
Ο Papke λέει στην Bild am Sonntag πως "το FDP βρίσκεται σε οξύ θανάσιμο κίνδυνο.
Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι πριν από το 2013, όταν τουλάχιστον κυβερνούσαμε με έναν αστικό συνασπισμό".
Η ανάλυση του αμφιλεγόμενου άνδρα του FDP προβλέπει πως στην αριστερή συμμαχία του SPD και των Πρασίνων, το κόμμα παραμελεί τον πυρήνα του εμπορικού του σήματος της οικονομικής λογικής και των υγιών δημόσιων οικονομικών.
Ο Papke αναφέρει πως στην κυβέρνηση, το FDP έχει δυστυχώς αποτύχει πλήρως μέχρι στιγμής, ακολουθώντας κάθε σχεδιαζόμενη οικονομική ανοησία και δημιουργώντας περισσότερο χρέος από ποτέ".

Το FDP έχει δυστυχώς αποτύχει πλήρως

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) επικρίνει ότι το FDP "δεν γίνεται αρκετά αντιληπτό ως ανεξάρτητος εταίρος" εντός της κυβέρνησης.
Καλεί το κόμμα της να λάβει μια "πιο ενεργητική" στάση στο κυρίαρχο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και, για παράδειγμα, να κάνει πιο δυναμική εκστρατεία για περισσότερες παραδόσεις όπλων.
"Δεν αρκεί η Marie-Agnes Strack-Zimmermann να ασκεί πίεση και να διεξάγει εκστρατεία για περισσότερη υποστήριξη".
Ο Lindner και οι υπουργοί θα πρέπει επίσης να εμπλακούν περισσότερο και να καταστήσουν σαφή τη θέση του FDP.
Οι ψηφοφόροι το βλέπουν με παρόμοιο τρόπο.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της INSA (1002 ερωτηθέντες την Παρασκευή), το 41% των Γερμανών πολιτών πιστεύει ότι οι Πράσινοι δίνουν τον τόνο στην κυβέρνηση του Βερολίνου.

Το 28% βλέπει το SPD να δίνει τον ρυθμό - αλλά μόνο το 11% το FDP.

Ακόμα και οι ίδιοι οι υποστηρικτές του δεν δίνουν καλό βαθμό στον Lindner και τους ανθρώπους του.
Μόνο το 30% των ψηφοφόρων του FDP πιστεύει ότι το κόμμα τους δίνει τον τόνο. Το 41% λέει: Οι Πράσινοι κάνουν κουμάντο!
Ακόμη και το υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο ο αντικαγκελάριος Robert Habeck (Πράσινοι) και ο Lindner έδωσαν μάχη μέχρι την τελευταία ώρα, είναι περισσότερο κατάρα παρά ευλογία για το FDP. Έτσι, ο υπουργός Οικονομίας Habeckπαρουσιάζεται ως ο ακούραστος σωτήρας των γερμανικών ενεργειακών συμφερόντων.

Ο Lindner ως ταμίας δύσκολα μπορεί να κερδίσει πόντους.

Πολιτικός εμπειρογνώμονας Andrea Römmele (55) της Σχολής Hertie (Βερολίνο): "Ενώ οι Πράσινοι, ιδίως, είναι πολύ δραστήριοι στην κρίση της Ουκρανίας, το FDP, όπως και το SPD, δεν μπορεί να δείξει σχεδόν καθόλου προφίλ εδώ. Η πιο γνωστή τους ώθηση στην κρίση είναι η έκπτωση στα καύσιμα - ένα λάθος μέσο τη λάθος στιγμή και μάλιστα οικονομικά αμφισβητήσιμο".
Ο γενικός γραμματέας του FDP Bijan Djir Sarai (45) έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης: "Δεν είναι μυστικό ότι ο δρόμος προς το φανάρι ήταν ο πιο μακρινός για εμάς".
Αυτός ο συνασπισμός, λέει, δεν ήταν "ευσεβής πόθος" του FDP.
Τουλάχιστον αυτό διαφέρει από τη Merkel και τον Westerwelle το 2009: και οι δύο είχαν συνάψει τότε έναν πολιτικό "γάμο των επιθυμιών".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης