Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίκειται τακτική ήττα των Ουκρανών στο Luhansk – Οι ρώσοι κερδίζουν Severodonetsk – Μισθοφόροι: Οι Ουκρανοί δεν έχουν όπλα

Επίκειται τακτική ήττα των Ουκρανών στο Luhansk – Οι ρώσοι κερδίζουν Severodonetsk – Μισθοφόροι: Οι Ουκρανοί δεν έχουν όπλα
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στις βόρειες γειτονιές του Severοdonetsk και προσπαθούν να περικυκλώσουν πλήρως την πόλη από τα δυτικά

(upd 3) Μια μεγάλης σημασίας τακτική ήττα θα υποστούν άμεσα οι ουκρανικές δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς η πτώση της στρατηγικής σημασίας πόλη Severodonetsk στο Luhansk θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη στρατιωτική νίκη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων… δίνοντας έτσι ώθηση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Εν τω μεταξύ όπως αναφέρει η Washington Post μισθοφόροι που βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης υπέρ της Ουκρανίας ανέφεραν ότι υπήρχε ανεπαρκής εξοπλισμό και όπλα».
Πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, ο οποίος αναφέρεται ως Ντακότα χωρίς να δώσει το πλήρες όνομά του για λόγους ασφαλείας, είπε ότι ταξίδεψε στην Ουκρανία από «δίκαιη αγανάκτηση» λίγο μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.
Ο Ντακότα, μαζί με άλλους ξένους, ενσωματώθηκε σε μια ουκρανική στρατιωτική μονάδα χρησιμοποιώντας αντιαρματικά συστήματα Javelin, αλλά δεν είχαν μπαταρίες για τον εκτοξευτή χωρίς πηγή ενέργειας, δεν λειτουργούσαν.
Βλέποντας το αδιέξοδο πολλοί εθελοντές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ουκρανία.

Ένας άλλος ξένος εθελοντής, ένας πρώην Γερμανός στρατιώτης με το διακριτικό Pascal, ανέφερε στην Washington Post ότι η ομάδα του αγνοούσε τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων, υπήρχε σοβαρή έλλειψη πληροφοριών και οργάνωσης από πλευράς Ουκρανίας.

Η Washington Post, αναφέρει ότι ο ακριβής αριθμός των Αμερικανών εθελοντών στην Ουκρανία είναι άγνωστος, αλλά μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, περίπου 4 χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες δήλωσαν την επιθυμία τους να ενσωματωθούν στον Ουκρανικό στρατό…

Οι εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο – Κοντά σε τακτική ήττα οι Ουκρανοί

Η περιοχή του Luhansk και η πόλη Severodonetsk θα αποτελέσει μια στρατηγικής σημασίας τακτική νίκη των ρωσικών δυνάμεων επί των Ουκρανών που ουσιαστικά χάνουν όλη την Ανατολική Ουκρανία και έως το νότο στην Kherson.
Για τους Ρώσους η πτώση του Severodonetsk θα σηματοδοτούσε την νίκη στον πόλεμο της Ανατολικής Ουκρανίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συστηματικά και έχουν περικυκλώσει ενώ από τα δυτικά το έχουν καταλάβει.

Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή πρόκληση που αντιμετώπισε μετά την απομόνωση και κατάληψη του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη καθώς θα υποστεί σημαντική τακτική ήττα τις επόμενες ημέρες εάν πέσει το Severodonetsk.

Οι Ρώσοι πληρώνουν ένα τίμημα για την τρέχουσα τακτική τους επιτυχία που είναι δυσανάλογο με οποιοδήποτε πραγματικό επιχειρησιακό ή στρατηγικό όφελος.
Το Severodonetsk είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο του πολέμου, κυρίως επειδή είναι το τελευταίο σημαντικό πληθυσμιακό κέντρο στην περιφέρεια Luhansk που δεν ελέγχουν οι Ρώσοι.
Η κατάληψη του Severodonetsk θα επιτρέψει στη Ρωσία να δηλώσει ότι έχει εξασφαλίσει πλήρως την Περιφέρεια Luhansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχεδόν καταστρέψει την πόλη.
Η κατάληψη του Severodonetsk μπορεί να ανοίξει μια ρωσική επίγεια γραμμή επικοινωνίας (GLOC) για να υποστηρίξει επιχειρήσεις προς τα δυτικά.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να αποκτήσουν τον έλεγχο των μη κατεχόμενων περιοχών της Περιφέρειας του Donetsk, εν τω μεταξύ.
Τα ρωσικά στρατεύματα δυσκολεύονται να διεισδύσουν στη γραμμή επαφής πριν από τις 24 Φεβρουαρίου για εβδομάδες, ενώ οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις από το Izyum προς τα νότια παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιημένες.
Η κατάληψη του Severodonetsk θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατάκτηση της υπόλοιπης Περιφέρειας του Donetsk μόνο εάν έδινε στους Ρώσους ώθηση για περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις.

Η ρωσική πρόοδος γύρω από το Severdonetsk προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δυνάμεις, εξοπλισμό και υλικό που αντλείται από όλους τους άλλους άξονες σε αυτόν τον μοναδικό στόχο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται πολύ μεγάλες απώλειες στη μάχη του Severdonetsk όπως και οι Ουκρανοί πολίτες και οι υποδομές.
Οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της διαθέσιμης επιθετικής τους μαχητικής δύναμης για να καταλάβουν το Severdonetsk από τους Ουκρανούς.

Ο Zelensky απέλυσε τον επικεφαλής ασφαλείας στο Kharkiv

Στην απόλυση του επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στο Kharkiv προχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky.
Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πήρε αυτή την απόφαση γιατί «δεν εργάστηκε για την άμυνα της πόλης».

O Zelensky επισκέφτηκε την Κυριακή (29/5/2022) Ουκρανούς στρατιώτες που μάχονται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων στο Kharkiv.
Αμέσως μετά την επίσκεψή του, αρκετές δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη.

Μεγάλες στήλες καπνού έγιναν ορατές από τα βορειοανατολικά του κέντρου της πόλης.
Η επίσκεψη σηματοδότησε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του, εκτός της περιοχής του Κιέβου, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει χερσαία επίθεση στο Severdonetsk και τα περίχωρά του, σημειώνοντας κέρδη.
Είναι θέμα χρόνου η κατάληψη του Severdonetsk που θα σηματοδοτήσει και την καθολική πτώση του Luhansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις στο Kharkiv συνεχίζουν να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην αποτροπή μιας ουκρανικής αντεπίθεσης να φτάσει στα σύνορα με την Ρωσία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια αντεπίθεση κοντά στα σύνορα της περιφέρειας Kherson-Mykolaiv περίπου 70 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Kherson που μπορεί να διέσχισε τον ποταμό Inhulets.

Οι Ουκρανοί δίνουν μάχες στην Kherson και Zaporizhia, όπου ελέγχονται από ρωσικές δυνάμεις.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν μια επιθετική επιχείρηση νοτιοανατολικά του Izyum, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν προς το Slovyansk ή το Siversk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν αφού προσπάθησαν να προχωρήσουν στην Pasika, περίπου 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Izyum.
Τα ρωσικά κανάλια στο Telegram ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν με επιτυχία την Pasika στις 28 Μαΐου.
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν προσπάθησαν να προχωρήσουν απευθείας νότια του Izyum και πιθανότατα δίνουν προτεραιότητα σε μια προέλαση βόρεια της πόλης Lyman.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές σε οικισμούς κοντά στο Siversk, περίπου 30 χλμ δυτικά του Severdonetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις από το Izyum ενδέχεται να ενωθούν με μονάδες στο Lyman για να πραγματοποιήσουν επίθεση στο Siversk ή να συνεχίσουν μια ξεχωριστή κίνηση στο Slovyansk. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν επιπλέον πυροβολικό και στρατιωτικό εξοπλισμό μέσω του Kupyansk, περίπου 40 χλμ δυτικά των συνόρων Ρωσίας-Περιφέρειας Kharkiv.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στις βόρειες γειτονιές του Severodonetsk και προσπαθούν να περικυκλώσουν πλήρως την πόλη από τα δυτικά.
Οι ρώσοι κατέλαβαν ένα ξενοδοχείο και προχώρησαν στην κατάληψη του τερματικού σταθμού λεωφορείων του Severodonetsk.
Επίσης οι Ρώσοι κατέστρεψαν μια γέφυρα κατά μήκος του δρόμου Lysychansk - Severodonetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χερσαίες επιθέσεις δυτικά και ανατολικά της Popasna, αλλά δεν απέκτησαν πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο Lysychansk - Bakhmut ούτε στον αυτοκινητόδρομο Lysychansk - Hirske.
Ρωσικά μέσα ανέφεραν ότι οι μάχες συνεχίστηκαν πάνω από την Komyushuvakha, περίπου 8 χλμ ανατολικά της Popasna, με στόχο να επιτρέψουν στους Ρώσους να εξαπολύσουν επίθεση στο Zolote και να εξασφαλίσουν τον αυτοκινητόδρομο T1303 προς το Lysychansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις στο Bakhmut καθώς και στους αυτοκινητόδρομους T1302 και T1303 για να απομονώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή Severodonetsk - Lysychansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις στη δυτική Περιφέρεια του Donetsk στις 28 Μαΐου. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς κοντά στην Avdiivka.
Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DNR) ισχυρίστηκε ότι είχε προχωρήσει κατά 1,5 χλμ στην περιοχή Avdiivka,

Νότιος άξονας Kherson και Zaporizhia

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση στα βόρεια της περιφέρεια Kherson στις 28 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε μια αόριστη αναφορά ότι οι Ουκρανοί ώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις σε «δυσμενή σημεία» σε τρεις οικισμούς κατά μήκος των συνόρων της περιφέρειας Mykolaiv και Kherson περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Kherson.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να οχυρώνουν και να εξοπλίζουν τις θέσεις τους σε όλη τη νότια Ουκρανία σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν μόνιμο έλεγχο στην επικράτεια.
Ο επικεφαλής της διοίκησης της περιφέρειας Zaporizhia Oleksandr Starukh ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συσσωρεύσει μεγάλο αριθμό παλαιών αρμάτων μάχης T-62 στη Μελιτόπολη.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναπληρώνουν τις απώλειες εξοπλισμού με T-62 στη βόρεια περιφέρεια της Kherson.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να αυξάνουν τα συστήματα αεράμυνας στη νότια Ουκρανία.
cc1_6.png

cc2_6.png
cc3_6.png

cc4_5.png
cc5_5.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης