Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mastercard: Το σύστημα SWIFT θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ψηφιακά νομίσματα μέσα στην επόμενη 5ετία

Mastercard: Το σύστημα SWIFT θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ψηφιακά νομίσματα μέσα στην επόμενη 5ετία

H προσέγγιση αυτή παλαιότερα είχε απορριφθεί ως «θεωρία συνωμοσίας», όμως οι ψίθυροι για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών έγιναν ξαφνικά mainstream και οι τεχνολογίες blockchain μπήκαν στο επίκεντρο κατά το φετινό Νταβός

Σχετικά Άρθρα

Πολλές αποκαλύψεις έγιναν κατά τις συναντήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, αλλά ένα πολύ σημαντικό θέμα που διέφυγε από το ραντάρ των μέσων μαζικής ενημέρωσης ήταν τα σχόλια του Διευθύνοντος Συμβούλου της Mastercard Michael Miebach κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για το μέλλον των διασυνοριακών πληρωμών ανάμεσα στα κράτη.
Ο Miebach, που συμμετείχε σε ένα πάνελ για τα Ψηφιακά Νομίσματα των Κεντρικών Τράπεζας (CBDC) το οποίο διεξήχθη στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου Blockchain, ήταν ένας από τους λίγους συμμετέχοντες που τόλμησαν να δηλώσουν ότι το σύστημα SWIFT, το οποίο επί μακρόν κυριαρχείται από δυτικά συμφέροντα, μπορεί να ξεπεραστεί de facto, με τον πολλαπλασιασμό των ψηφιακών νομισμάτων μεταξύ των κεντρικών τραπεζών.
Ενώ η προσέγγιση αυτή παλαιότερα είχε απορριφθεί ως «θεωρία συνωμοσίας» από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ψίθυροι περί τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών έγιναν ξαφνικά mainstream και οι τεχνολογίες blockchain μπήκαν στο επίκεντρο κατά το φετινό Νταβός.
Η Federal Reserve έχει ήδη ξεκινήσει τη δημόσια συζήτηση αξιολογώντας την εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος για τις αγορές λιανικής.
Βεβαίως ακόμη και φέτος λίγοι στο Νταβός ήταν πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι αυτό που είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mastercard, υποστηρίζοντας ότι το SWIFT θα συνεχίσει να είναι το κυρίαρχο σύστημα εκκαθάρισης των συναλλαγών για πολλές δεκαετίες ακόμη.
Ωστόσο, σχεδόν κάθε μεγάλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο εξετάζει τώρα τη δημιουργία ενός συστήματος ψηφιακών νομισμάτων και το ΔΝΤ έχει δηλώσει ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ενός παγκόσμιου συστήματος ψηφιακών νομισμάτων στο εγγύς μέλλον για να παράσχει «σταθερότητα», ενόψει της εθνικών πληθωριστικών σοκ.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία επιταχύουν τη μετάβαση στο CBDC

Άλλωστε τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μια ενισχυόμενη τάση της Ρωσίας και των εμπορικών εταίρων της που πλήττονται από τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, για στροφή στα ψηφιακά νομίσματα. 
Αφού τους αποκλείστηκε η πρόσβαση στο δίκτυο SWIFT, το οποίο επιτρέπει σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να ανταλλάσσουν γρήγορα και με ακρίβεια δεδομένα και να μεταφέρουν τεράστια ποσά κεφαλαίων, η Ρωσία και οι σύμμαχοί της αναζητούν προφανώς εναλλακτικές λύσεις
Το Κρεμλίνο έχει μιλήσει αρκετές φορές για το ενδεχόμενο χρήσης κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών νομισμάτων προκειμένου να παρακάμψει τους περιορισμούς της Δύσης και η Κίνα αυτή τη στιγμή δημιουργεί ψηφιακά νομίσματα προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια των συστημάτων SWIFT και CHIPS (Clearing House Interbank Payment System).
Καθώς φαίνεται λοιπόν οι δυτικές κυρώσεις επιταχύνουν μια παγκόσμια απομάκρυνση από ένα σύστημα χτισμένο πάνω στο δολάριο, αλλά βέβαια αυτό είναι κάτι που θέλουν και παγκόσμιοι οικονομικοί θεσμοί όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το ΔΝΤ.
Με ένα πλήθος νέων ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών στο παιχνίδι, οι διακυμάνσεις των τιμών μπορεί να είναι εξίσου ασταθείς όπως ήταν με το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.
Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη θα γίνει πολύ απρόβλεπτη για τον μέσο καταναλωτή.

Γιατί ΔΝΤ και Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ευνοούν μια τόσο ριζική αλλαγή

Μια τέτοια κατάσταση όμως δημιουργεί τη βάση ώστε θεσμοί όπως το ΔΝΤ και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να ενισχύσουν το ρόλο τους «σώζοντας την κατάσταση» μέσω της θέσπισης ενός παγκόσμιου συστήματος  καλαθιού ψηφιακών νομισμάτων, πιθανότατα στο πλαίσιο του καλαθιού SDR (Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα), στο όνομα της ομογενοποίησης και σταθεροποίησης διαφόρων αγορών CBDC σε μια ενιαία κεντρική οντότητα.
Εν τω μεταξύ, μόνο ελάχιστοι ανάμεσα στους μεγάλους παγκοσμιοποιητές του Νταβός είναι πρόθυμοι να μιλήσουν δημόσια για τις πραγματικές επιπτώσεις ενός συστήματος ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών.
Ο στόχος της παγκόσμιας οικονομικής συγκεντροποίησης θίγεται, αλλά μόνο ως συνέπεια του απώτερου μέλλοντος.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mastercard μπορεί να άφησε την αλήθεια να του ξεφύγει – ότι το σχέδιο είναι τα CBDC να πάρουν πάνω τους το παγκόσμιο εμπόριο πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φαντάζεται ή πιστεύει ο πολύς κόσμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης