Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κι όμως «Μένουνε... Ρωσία»: Ποιες εταιρείες - κολοσσοί του Forbes συνεχίζουν τις δραστηριότητες στη χώρα παρά τις κυρώσεις

Κι όμως «Μένουνε... Ρωσία»: Ποιες εταιρείες - κολοσσοί του Forbes συνεχίζουν τις δραστηριότητες στη χώρα παρά τις κυρώσεις
Τι συμβαίνει πραγματικά στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες ξένες εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, παρά τις πολυάριθμες συζητήσεις για έξοδο από τη χώρα.
Το ρωσικό πρακτορείο TASS κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησε την κατάσταση  που επικρατεί σε 30 ξένες εταιρείες που έλαβαν τα μεγαλύτερα έσοδα στη ρωσική αγορά το 2020, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Forbes.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, 18 από αυτές συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους.
Οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να αυξάνουν συστηματικά την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία.
Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές ξένες εταιρείες ανακοίνωσαν την αναστολή των εργασιών και των παραδόσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επιπλέον, αυτό έγινε ακόμη και από εκείνους των οποίων οι δραστηριότητες δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις.
Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται κυρίως σε υλικοτεχνικές δυσκολίες με την παράδοση αγαθών και εξαρτημάτων, καθώς στις αρχές Μαρτίου αναφέρθηκε η αναστολή της ρωσικής μεταφοράς από μεγάλες εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων όπως η Maersk, η MSC, η CGM και η Hapag-Lloyd.
Η DHL σταμάτησε επίσης τις παραδόσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Ο πάροχος τροφοδοσίας Unifeeder ανέστειλε τη λειτουργία δύο από τις υπηρεσίες της στη Βαλτική που καλούσαν στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης, η X-Press Feeders πάγωσε για λίγο τη λειτουργία της υπηρεσίας BRX, που συνδέει την Αγία Πετρούπολη με τους μεγαλύτερους κόμβους εμπορευματοκιβωτίων στη Βόρεια Ευρώπη, Αμβέρσα και Ρότερνταμ.
Στις αρχές Μαρτίου, ο ισλανδικός αερομεταφορέας Samskip αφαίρεσε από το χαρτοφυλάκιό του την υπηρεσία Ρότερνταμ-Αμβούργο-Αγία Πετρούπολη.
Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος Putin μιλώντας στις 25 Απριλίου σε διευρυμένη συνεδρίαση του συλλογικού σώματος της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είπε ότι «πρέπει να αφήσουμε εκείνες τις ξένες εταιρείες να εργαστούν ειρηνικά» που «παρά τα πάντα, συνεχίζουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους καλόπιστα».
Το TASS ανέλυσε πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των μεγαλύτερων ξένων εταιρειών στη ρωσική αγορά.

Αυτοκινητοβιομηχανία

Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι συμμετέχοντες στην αγορά ανέστειλαν τις εργασίες των εγκαταστάσεων παραγωγής τους.
Τα εργοστάσια της Volkswagen στην Καλούγκα και στο Νίζνι Νόβγκοροντ δεν λειτουργούν από τις 3 Μαρτίου, στις 23 Μαρτίου σταμάτησαν οι μεταφορείς του εργοστασίου της Renault στη Μόσχα, οι εργασίες του συγκροτήματος αυτοκινήτων στο St.
Τα πράγματα είναι καλύτερα στο εργοστάσιο της Avtotor στο Καλίνινγκραντ (εκεί συναρμολογούνται η BMW και η Kia).
Το εργοστάσιο συνέχισε να λειτουργεί, αλλά από την 1η Μαΐου έως τις 22 Μαΐου, το προσωπικό της εταιρείας ήταν σε αναστολή εργασίας.
Η κατάσταση εκεί είναι «μάλλον περίπλοκη», όπως την χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης, λόγω της ρήξης των αλυσίδων εφοδιασμού.
Εκπρόσωποι της αναστολής παραγωγής επισημαίνουν επίσης προβλήματα στην προμήθεια εξαρτημάτων ως αιτία της διακοπής λειτουργίας.
Ταυτόχρονα, οι υπάλληλοι των εργοστασίων, και τουλάχιστον χίλιοι από αυτούς, δεν έμειναν χωρίς οικονομική υποστήριξη: η Hyundai πληρώνει τους υπαλλήλους της τα δύο τρίτα του μισθού τους, η Renault δίνει πλήρη μισθό και η Volkswagen περιορίστηκε σε βραχυπρόθεσμα οφέλη.
Κανένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να εγκαταλείψει οριστικά τη Ρωσία.
Μόνο ο Όμιλος Renault διερευνά επιλογές για το πώς να αντιμετωπίσει το μερίδιο της Avtovaz: η γαλλική εταιρεία κατέχει το 68% των μετοχών της εταιρείας.
Ο Denis Manturov, Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ότι «η Renault λαμβάνει πραγματικά μια απόφαση να μεταβιβάσει τις μετοχές της Avtovaz και της Avtoframos λόγω έλλειψης κεφαλαίων για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα ή τη λειτουργία των τμημάτων της στη Ρωσία. Τ
ο δεύτερο θα πάει στη Μόσχα και το πρώτο, πιθανότατα, στο Central NAMI Research Automotive and Automotive Institute, "το οποίο θα αναλάβει αυτές τις μετοχές με πιθανή απόδοση εάν οι συνάδελφοι αποφασίσουν να επιστρέψουν."
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπόριο, "αυτό θα είναι, υπό όρους, συμφωνία" για το ρούβλι.

Καπνοβιομηχανία

Στις 30 μεγαλύτερες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, τρεις παράγουν ταυτόχρονα τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού.
Στο πλαίσιο της αυξημένης πίεσης κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριφέρονται διαφορετικά, αλλά τους ενώνει το γεγονός ότι η παραγωγή δεν σταματά.
Η British American Tobacco (μάρκες Dunhill, Lucky Strike, Rothmans, Kent, Vogue, Yava Zolotaya) ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τη ρωσική αγορά και ξεκίνησε τη διαδικασία ταχείας μεταφοράς μιας λειτουργούσας επιχείρησης σε «πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς και τοπικούς νόμους».
Οι εργαζόμενοι της εταιρείας στη Ρωσία, από τους οποίους υπάρχουν περίπου 2,5 χιλιάδες, συνεχίζουν να λαμβάνουν μισθούς και τους υπόσχεται επίσης βοήθεια για περαιτέρω απασχόληση.
Η Philip Morris International (εμπορικά σήματα Marlboro, L&M, Bond Street, Κοινοβούλιο) εξετάζει επιλογές για αναδιάρθρωση επιχειρήσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων.
Στο μεταξύ, έχει ληφθεί απόφαση για μείωση της παραγωγής λόγω διακοπών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η PMI διαθέτει δύο εργοστάσια πλήρους κύκλου εργασιών στη Ρωσία: στην περιοχή του Λένινγκραντ και στην περιοχή του Κρασνοντάρ. Η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 3,2 χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα.
Ωστόσο, η Japan Tobacco International (εμπορικά σήματα Winston, LD, Camel, Sobranie, Donskoy Tabak, Kiss, Play, Peter I) δεν ανακοίνωσε σχέδια να εγκαταλείψει τη Ρωσία, αλλά ανέστειλε μόνο νέες επενδύσεις και δραστηριότητες μάρκετινγκ στη χώρα.
Πάνω από 4.000 άτομα εργάζονται στα ρωσικά γραφεία της JTI και σε πέντε εργοστάσια.

Αναλώσιμα

Κανένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων και ποτών δεν άρχισε να κλείνει τα ρωσικά εργοστάσιά του.
Αλλά όλοι είπαν ότι δεν θα ξεκινήσουν νέες επενδύσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία προς το παρόν, και περιόρισαν επίσης όλες τις δραστηριότητες διαφήμισης και μάρκετινγκ.
Στις 9 Μαρτίου, η PepsiCo, η μητρική εταιρεία της Wimm-Bill-Dann, ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την πώληση ποτών με τα εμπορικά σήματα Pepsi, 7 up και Mirinda στη Ρωσία, καθώς και διαφημιστικές δραστηριότητες, αλλά θα συνεχίσει να πουλά παιδικές τροφές , σνακ, χυμοί και γαλακτοκομικά προϊόντα στη χώρα.
Η ελβετική εταιρεία Nestle ανέστειλε τις προμήθειες μη βασικών τροφίμων στη Ρωσία.
Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τον καφέ Nespresso και το φυσικό μεταλλικό νερό S. Pellegrino. Αργότερα, αποφασίστηκε να μειωθεί το εύρος παραγωγής σε εργοστάσια στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ειδικότερα, έχει διακοπεί η παραγωγή προϊόντων με τα σήματα Nesquik και Kitkat.
Η γαλλική Danone δεν σκοπεύει να σταματήσει τις εργασίες 19 ρωσικών εργοστασίων της, αλλά θα επικεντρωθεί στην παραγωγή βασικών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όμως οι εισαγωγικές παραδόσεις θυγατρικών όπως η Evian και η Alpro θα σταματήσουν.
Ταυτόχρονα, το 2021, η Ρωσία ξεκίνησε τη δική της παραγωγή ροφημάτων βρώμης, αμύγδαλου και καρύδας Alpro στην Επικράτεια του Κρασνοντάρ στο εργοστάσιο γαλακτοκομικών Labinsky.
Από τις 14 Μαρτίου, τα εστιατόρια McDonald's στη Ρωσία είναι προσωρινά κλειστά.
Σύμφωνα με το Associated Press , στη Ρωσία υπάρχουν περίπου 850.
Είναι αλήθεια ότι μιλάμε μόνο για σημεία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο μιας διεθνούς εταιρείας, δηλαδή το 80% των εγκαταστάσεων.
Το 20% είναι franchise και ανοιχτά (πρόκειται κυρίως για εστιατόρια που βρίσκονται στη Σιβηρία, καθώς και στα αεροδρόμια της πρωτεύουσας).
Οι υπάλληλοι των εστιατορίων συνεχίζουν να λαμβάνουν μισθούς - υπάρχουν περίπου 62.000 από αυτούς και περίπου 100.000 περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται σε επιχειρήσεις προμήθειας.
Πηγή του TASS υποστήριξε προηγουμένως ότι τα εστιατόρια McDonald's θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά σε περίπου ενάμιση μήνα, δηλαδή στις αρχές Μαΐου.
Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες δηλώσεις για αυτό.
Ο Αμερικανός κατασκευαστής οικιακών χημικών ουσιών και προϊόντων υγιεινής Procter & Gamble σταμάτησε όλες τις επενδύσεις στη Ρωσία και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μειώσει τον κατάλογο των προϊόντων που προμηθεύονται στη χώρα: σχεδιάζεται να επικεντρωθεί σε βασικές θέσεις στους τομείς της υγείας, της υγιεινής και της προσωπικής Φροντίδας. Επιπλέον, όλες οι δραστηριότητες μέσων ενημέρωσης, διαφήμισης και προώθησης έχουν ανασταλεί.
Την ίδια ώρα, όπως τονίζεται από την εταιρεία, δεν γίνεται λόγος για πλήρη απόσυρση από τη ρωσική αγορά.
"Η P&G έχει προσαρμοστεί και θα συνεχίσει να προσαρμόζει τις δραστηριότητές της στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Έχουμε ήδη ευθυγραμμίσει εκ νέου τις δραστηριότητές μας στη Ρωσία", ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Εμπορικές συναλλαγές

Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι παράγοντες του κλάδου δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται στη Ρωσία.
Και τα 112 καταστήματα της γαλλικής αλυσίδας υπεραγορών ειδών κατασκευής και επισκευής Leroy Merlin είναι ανοιχτά και λειτουργούν κανονικά.
Μετά από απόφαση της μητρικής εταιρείας, το ρωσικό τμήμα της Auchan Retail λειτουργεί σε «πλήρη αυτονομία», το οποίο λειτουργεί 241 καταστήματα Auchan και ATAK.
Λειτουργούν επίσης όλες οι υπεραγορές των δικτύων Metro Cash and Carry και Globus.
Η μόνη μεγάλη εταιρεία που αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τα καταστήματα της ήταν η ΙΚΕΑ.
Από τις 4 Μαρτίου, και τα 26 καταστήματα και στούντιο της στη Ρωσία έχουν κλείσει, ενώ νέες παραγγελίες στο ηλεκτρονικό κατάστημα δεν είναι επίσης διαθέσιμες.
Σε δήλωση της εταιρείας, αυτό οφείλεται σε «σοβαρές διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού».
Σύμφωνα με τον Viktor Yevtukhov, Αναπληρωτή Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η IKEA σχεδιάζει να επαναλάβει τις παραδόσεις προϊόντων στο άμεσο μέλλον:
«Δεν θέλουν [να φύγουν] επειδή η αγορά είναι μεγάλη».
Σημείωσε επίσης ότι τα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα Mega, που ανήκουν στην ΙΚΕΑ, συνεχίζουν να λειτουργούν.
Ο Αμερικανός έμπορος γεωργικών προϊόντων Cargill ανέστειλε τις επενδύσεις στη Ρωσία.
Παράλληλα, συνεχίζουν να εργάζονται οι βασικές επιχειρήσεις της εταιρείας παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών.
Η Cargill διαθέτει ένα βιομηχανικό συγκρότημα για την επεξεργασία σιτηρών στην περιοχή Τούλα, έναν μεγάλο ανελκυστήρα στην περιοχή Voronezh, ένα εργοστάσιο ζωοτροφών και έναν τερματικό σταθμό αποστολής σιτηρών ποταμού στην περιοχή του Rostov, καθώς και ένα εργοστάσιο στο Klin.

Τεχνολογία

Οι τεχνολογικοί γίγαντες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα με διαφορετικούς τρόπους.
Όσοι από αυτούς έχουν δικές τους εγκαταστάσεις παραγωγής στη Ρωσία δεν πάνε πουθενά.
Έτσι, συνεχίζουν να λειτουργούν τα εργοστάσια των νοτιοκορεατικών εταιρειών Samsung στην Kaluga και LG στην περιοχή Ruzsky της περιοχής της Μόσχας, καθώς και επτά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής της γερμανικής Bosch, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου για την παραγωγή πλυντηρίων ρούχων και ψυγείων στο την περιοχή του Λένινγκραντ και τα εξαρτήματα αυτοκινήτων στην περιοχή της Σαμάρα.
Ταυτόχρονα, εταιρείες της Νότιας Κορέας ανέστειλαν όλες τις παραδόσεις στη Ρωσία και η γερμανική ανησυχία σταμάτησε να προμηθεύει συστήματα ελέγχου κινητήρα αυτοκινήτων, τα οποία, μεταξύ άλλων, ρυθμίζουν την ισχύ και τις εκπομπές καυσαερίων. Εξαιτίας αυτού, προετοιμάζεται ένας προσωρινός μετριασμός των περιβαλλοντικών απαιτήσεων για την παραγωγή αυτοκινήτων στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Bosch Stefan Hartung δήλωσε ότι "Στις 2 Μαρτίου, η Apple ανακοίνωσε την αναστολή των πωλήσεων των προϊόντων της στη Ρωσία.
Την ίδια μέρα, τα καταστήματα re:Store, ο μεγαλύτερος μεταπωλητής αυτού του εξοπλισμού στη Ρωσία, έκλεισαν.
Είναι αλήθεια ότι την επόμενη μέρα άνοιξαν ξανά τα καταστήματα, τώρα λειτουργούν κανονικά. Ωστόσο, οι χρήστες gadget της Apple αντιμετώπισαν ορισμένες δυσκολίες.
Έτσι, το σύστημα πληρωμών Apple Pay σταμάτησε να συνεργάζεται με ρωσικές τράπεζες που έπεσαν υπό κυρώσεις και οι εφαρμογές τους εξαφανίστηκαν από το App Store.
Επιπλέον, η Apple αρνήθηκε να πουλήσει το νέο iPhone SE, Mac Studio και το ενημερωμένο iPad Air στη Ρωσία.
Η Google δεν έχει κάνει επίσημες δηλώσεις σχετικά με την αναστολή των εργασιών στη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, το YouTube, μια εταιρεία φιλοξενίας βίντεο που ανήκει στην εταιρεία, μπλόκαρε τους λογαριασμούς ρωσικών μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το κράτος. Επιπλέον, όλες οι μέθοδοι δημιουργίας εσόδων περιεχομένου στη Ρωσία έχουν ανασταλεί και η ίδια η πλατφόρμα αφαιρεί ενεργά υλικό σχετικά με την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, εάν δεν πληρούν τις εσωτερικές απαιτήσεις του YouTube.
Επιπλέον, η Google απέκλεισε τη λήψη και ενημέρωση εφαρμογών επί πληρωμή στη Ρωσία. Σύμφωνα με το Bloomberg , η εταιρεία μεταφέρει σταδιακά υπαλλήλους του ρωσικού γραφείου εκτός της χώρας.
Ο κινεζικός γίγαντας πληροφορικής Huawei, σε αντίθεση με τους δυτικούς ανταγωνιστές του, δεν έχει κάνει δηλώσεις για αποχώρηση από τη ρωσική αγορά ή αναστολή της δραστηριότητας.
Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η εταιρεία έχει υιοθετήσει στάση αναμονής.
Το RBC , επικαλούμενο πηγές, γράφει ότι η Huawei επεξεργάζεται παλιά συμβόλαια, αλλά δεν υπογράφει νέα με Ρώσους εταίρους.

Βιομηχανία πετρελαίου

Η βρετανο-ολλανδική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell επέλεξε την επιλογή της σκληρής εξόδου από τη Ρωσία, ανακοινώνοντας την απόσυρση από όλα τα κοινά έργα, συμπεριλαμβανομένων των Nord Stream 2 και Sakhalin 2, που σχεδίαζαν να παράγουν LNG.
Την ίδια στιγμή, οι Ιάπωνες συμμετέχοντες στο έργο δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουν.
Στις 8 Μαρτίου ξεκίνησε «σταδιακή κατάργηση των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων, του φυσικού αερίου αγωγών και του LNG».
Η Shell θα αναστείλει επίσης τη λειτουργία του δικτύου πρατηρίων της στη Ρωσία και του εργοστασίου στο Torzhok για να εξασφαλίσει την πώλησή τους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Shell έχει ξεκινήσει την απόσυρση των εργαζομένων της από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, μιλάμε για ειδικούς που εργάστηκαν σε κοινοπραξία με την Gazprom.
Πολλές άλλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δεν περιλαμβάνονται στις 30 κορυφαίες ξένες εταιρείες στη Ρωσία έχουν επίσης εκφράσει την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Έτσι, η βρετανική BP αποφάσισε να αποχωρήσει από τους μετόχους της Rosneft πουλώντας το 19,75% των μετοχών της. Σύμφωνα με την The Wall Street Journal , μια τέτοια κίνηση θα κόστιζε στην BP 25 δισεκατομμύρια δολάρια, τη μεγαλύτερη απώλεια για μια ξένη εταιρεία από την έξοδο από τη ρωσική αγορά.
Η αυστριακή OMV σταμάτησε τις εισαγωγές και τη διύλιση πετρελαίου από τη Ρωσία.
Ωστόσο, το Καζακστάν ήταν ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου για την εταιρεία· η OMV εισήγαγε μόνο το 7,8% των πρώτων υλών από τη Ρωσία.
Η νορβηγική Equinor αποφάσισε να αποχωρήσει από κοινοπραξίες στη Ρωσία, καθώς και να σταματήσει όλες τις επενδύσεις στη χώρα. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία ανέστειλε τις αγορές και το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου.

6757177.png

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης