Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποποινικοποίηση κατοχής σκληρών ναρκωτικών στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά: «Θα... σώσουμε ζωές»

Αποποινικοποίηση κατοχής σκληρών ναρκωτικών στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά: «Θα... σώσουμε ζωές»
Μέχρι τώρα για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις κατοχής ναρκωτικών προβλέπονταν ποινές φυλάκισης και πρόστιμα

Οι αρχές του Καναδά ανακοίνωσαν ότι αποποινικοποιείται η κατοχή μικρών ποσοτήτων των λεγόμενων «σκληρών» ναρκωτικών στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας η οποία πλήττεται από την κρίση των οπιοειδών, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες Καναδοί.
Η Βρετανική Κολομβία έγινε η πρώτη καναδική επαρχία που αποποινικοποιεί την κατοχή μικρών ποσοτήτων ηρωίνης, κοκαΐνης, οπιοειδών και άλλων σκληρών ναρκωτικών.
«Το κάνουμε για να σώσουμε ζωές, αλλά και προκειμένου οι άνθρωποι που παίρνουν ναρκωτικά να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους και το δικαίωμα τους να επιλέγουν», δήλωσε η = υπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι το σχέδιο ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες επαρχίες.
Σύμφωνα με την υπουργό, «επί πάρα πολλά χρόνια» η άποψη ότι η κατοχή ναρκωτικών δεν είναι πρόβλημα υγείας «στοίχισε ζωές».
Από τις 31 Ιανουαρίου 2023 και για μια περίοδο τριών ετών οι ενήλικες θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους έως και 2,5 γραμμάρια ναρκωτικών για προσωπική χρήση. Θα λαμβάνουν πληροφορίες για την πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
Μέχρι τώρα για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις κατοχής ναρκωτικών προβλέπονταν ποινές φυλάκισης και πρόστιμα.
«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη, δεν πρόκειται για νομιμοποίηση. Δεν πήραμε αυτή την απόφαση ελαφρά τη καρδία», πρόσθεσε η Μπένετ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το 2021 στη Βρετανική Κολομβία καταγράφηκαν περισσότεροι από 2.200 θάνατοι που συνδέονταν με τα οπιοειδή, δηλαδή έξι άνθρωποι την ημέρα. Συνολικά από τον Ιανουάριο του 2016 ως τον Σεπτέμβριο του 2021 στον Καναδά καταγράφηκαν σχεδόν 27.000 θάνατοι και περισσότερες από 29.000 νοσηλείες λόγω υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.
Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν «μια ανησυχητική αύξηση των υπερβολικών δόσεων και των θανάτων που συνδέονται με τα οπιοειδή από την αρχή της πανδημίας covid-19», βάσει της ίδιας πηγή.
Σε κάποιες περιόδους, όπως στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας τον Μάιο του 2020, στη Βρετανική Κολομβία καταγράφονταν περισσότεροι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών απ′ ό,τι θάνατοι λόγω του κορονοϊού, γεγονός που προκάλεσε στην επαρχία διπλή υγειονομική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης