Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φινλανδία: Κακή η γειτονία με τη Ρωσία αλλά από το τίποτα...καλύτερη

Φινλανδία: Κακή η γειτονία με τη Ρωσία αλλά από το τίποτα...καλύτερη
Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι Φινλανδοί συμμετείχαν σε αμέτρητες συγκρούσεις με εισβολείς από την Ανατολή, οι οποίοι σκότωσαν τους προγόνους τους, λεηλάτησαν τις πόλεις τους και πυρπόλησαν τα σπίτια και τις φάρμες τους.
Σχετικά Άρθρα

Όταν κάποιος ρωτά πώς ήταν να μοιράζεσαι σύνορα 800 μιλίων με τη Σοβιετική Ένωση και τώρα με μια ολοένα και πιο πολεμική Ρωσία, οι Φινλανδοί αστειεύονται με θλίψη ότι είναι πολύ καλύτερο να ζεις με τα σύνορα παρά να ζεις χωρίς αυτά.

Οι αιώνες αιματοχυσίας και η συνειδητοποίηση ότι η γεωγραφία είναι το πεπρωμένο έχουν κάνει τους πολίτες της Φινλανδίας πραγματιστές ρεαλιστές που δεν φοβούνται να αλλάξουν γνώμη όταν αλλάζουν τα γεγονότα.
Αυτό συνέβη με την ένταξη στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Μόλις πριν από έξι μήνες, μόνο το 20% του πληθυσμού υποστήριξε τη συμμετοχή, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονταν με την υπάρχουσα κατάσταση.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει εκτιναχθεί σχεδόν στο 80%.
Γιατί λοιπόν η Φινλανδία δεν μπήκε στην οικογένεια νωρίτερα;
Το 1995, η Φινλανδία εισήλθε στην ΕΕ.
Αλλά η ηγεσία της χώρας αποφάσισε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ήταν περισσότερη ανταγωνιστική παρά αποτρεπτική, πυροδοτώντας μια αντίδραση που τουλάχιστον θα έβλαπτε τις εμπορικές σχέσεις - και θα είχε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες.
Η φετινή στροφή αποδίδεται στο ότι το Κρεμλίνο δείχνει ότι είναι ικανό να επιτεθεί σε έναν γείτονα που δεν αποτελεί απειλή.
Απαιτείται ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας και αποτροπής.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων δεκαετιών δείχνουν σταθερά 8 στους 10 Φινλανδούς είναι έτοιμοι να σηκώσουν ένα όπλο για να υπερασπιστούν τη χώρα τους εάν χρειαστεί.
Η Φιλανδία έχει έναν από τους πιο τρομερούς στρατούς της Ευρώπης, εξοπλισμένο με 800 πυροβόλα όπλα, περισσότερα από τη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί και τόσα άρματα μάχης όσα και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ.
Σε μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων, 900.000 άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί σε μάχη και η Φινλανδία μπορεί γρήγορα να κινητοποιήσει σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς για υπηρεσία εν καιρώ πολέμου.
Τι θέλει λοιπόν η Φινλανδία το ΝΑΤΟ;
Η χώρα δεν θέλει ποτέ ξανά να μείνει μόνη της πολεμώντας έναν εχθρό 25 φορές μεγαλύτερο από αυτόν.
Οι Φινλανδοί θέλουν η Ρωσία να καταλάβει ότι η διέλευση των συνόρων θα οδηγούσε στην πρόκληση τόσο βαριάς ζημιάς που δεν υπάρχει κέρδος.
Θέλουν να διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα μείνει χωρίς όπλα ή δεν θα αναγκαστεί να εκλιπαρεί για αυτά, όπως έπρεπε να κάνει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy, περνώντας τους τελευταίους μήνες σε έναν φαινομενικά ατελείωτο κύκλο βιντεοσκοπήσεων με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, εκλιπαρώντας για βοήθεια .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης