Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oλοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το μέλλον του Boris Johnson - Εκτίμηση για «τεχνική νίκη» και «πολιτική ήττα»

Oλοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το μέλλον του Boris Johnson - Εκτίμηση για «τεχνική νίκη» και «πολιτική ήττα»
Η ψηφοφορία θα διαρκέσει δύο ώρες, δηλαδή έως τις 8 το βράδυ τοπική και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα μετά από την καταμέτρηση.

Ολοκληρώθηκε στις 22:00 η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης ενώ τουλάχιστον 169 Βρετανοί βουλευτές από το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.
Συνολικά 180 ψήφοι θα ήταν αρκετές για να διασφαλιστεί η παραμονή του στην ηγεσία.
Η ψηφοφορία είναι μυστική και βέβαια δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις τους.
Το αποτέλεσμα θα κριθεί με απλή πλειοψηφία, δηλαδή απαιτούνται 180 ψήφοι είτε για ήττα είτε για νίκη του κ. Johnson.
Νωρίτερα, σε συνάντηση με την κοινοβουλευτική του ομάδα ο κ. Johnson είχε δηλώσει πως μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και απαρίθμησε ως επιτυχίες του, μεταξύ άλλων, το Brexit και το χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός και ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος επιχείρησε να πείσει τους βουλευτές του να τον στηρίξουν, λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι είναι ώρα για το κόμμα να σταματήσει να «ομφαλοσκοπεί».
Πριν από τη συνάντηση με τους βουλευτές του κόμματος, είχε απευθύνει σε όλους μία επιστολή.
Απαρίθμησε ως επιτυχίες της κυβέρνησής του, μεταξύ άλλων, την «επίλυση της κρίσης του Brexit», τη δημιουργία μιας νέας φιλικής σχέσης με την ΕΕ, την ανάπτυξη του πρώτου εγκεκριμένου εμβολίου στον κόσμο εν μέσω πανδημίας και το πρώτο μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, τη στήριξη της οικονομίας και τη χαμηλή ανεργία, καθώς και την άμεση στήριξη προς την Ουκρανία.
Υποσχέθηκε επίσης μείωση του κόστους λειτουργίας της κυβέρνησης και περαιτέρω ελάφρυνση του βάρους του κόστους διαβίωσης για επιχειρήσεις και πολίτες.
Σε ερώτηση πάντως για τη συμμετοχή του σε αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις στην Downing Street Στριτ για συνεργάτες εν μέσω πανδημίας, εκδηλώσεις που αποτέλεσαν αντικείμενο αστυνομικής έρευνας για το partygate, ο Boris Johnson φέρεται να είπε πως θα το ξαναέκανε.

Τεχνική νίκη...  

O David Davis, πρώην γραμματέας των Τory για το Brexit, είπε ότι πίστευε πως ο Boris Johson θα κερδίσει τεχνικά, αλλά θα δεχθεί μια μεγάλη πολιτική ήττα στην αποψινή ψηφοφορία.
Όπως επεσήμανε, «Πιστεύω ότι ο Boris θα κερδίσει τεχνικά, αλλά πιστεύω ότι θα είναι μια ψυχολογική ήττα, με την έννοια ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων ψηφίζει κατά του και μάλλον περισσότεροι από το αναμενόμενο.
Υποψιάζομαι ότι πολλοί υπουργοί που προφανώς δηλώνουν δημόσια ότι ψηφίζουν με τον έναν τρόπο θα ψηφίσουν τον άλλον». 

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson υποσχέθηκε στους βουλευτές του κόμματός του ότι θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο.
Ο Johnson μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του λίγο προτού να ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Αυτοί είναι οι δελφίνοι εφόσον «χάσει» την ψήφο εμπιστοσύνης ο Boris Johnson

Jeremy Richard Streynsham Hunt (Πιθανότητες 3/10)
Ο Jeremy Hunt, πρώην υπουργός Υγείας επί της Theresa May, θεωρείται ο επικρατέστερος που θα αντικαταστήσει τον Boris Johnson.
Ο νυν πρωθυπουργός τον είχε κερδίσει στην κούρσα για την ηγεσία του Conservative Party το 2019.
Έκτοτε, ως πρόεδρος της Επίλεκτης Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Περίθαλψης έχει στρέψει πολλές φορές τα πυρά εναντίον της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ωστόσο, έχει δηλώσει πως «δεν είναι η σωστή στιγμή για αλλαγή ηγεσίας», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Elizabeth Mary Truss, (Πιθανότητες 1/6)

Η Elizabeth Truss,, νυν υπουργός Εξωτερικών, έχει μια ισχυρή βάση υποστηρικτών μέσα στο Conservative Party.
Έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της Βρετανίας προς τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ίδια, βέβαια, δηλώνει ότι ο Boris Johnson «έχει την εμπιστοσύνη της στο 100%».

Rishi Sunak (Πιθανότητες 1/7)

Ο Rishi Sunak, νυν υπουργός Οικονομικών και «Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου», θεωρούνταν από καιρό ως ο φυσικός κληρονόμος για να διαδεχθεί τον Johnson ως μελλοντικός ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος. Ωστόσο, έχουν περάσει δύο μήνες που η αντιμετώπιση στο πρόσωπό του είναι «μουδιασμένη» μετά τις αντιδράσεις σχετικά με το φορολογικό καθεστώς της συζύγου του και την αποκάλυψη ότι είχε αμερικανική πράσινη κάρτα ενώ ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών.
Αλλά τα χαμηλά φορολογικά «θατσερικά» του ένστικτα, τον καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των μελών των Συντηρητικών και η δημοτικότητά του ανέβηκε ξανά τον τελευταίο καιρό, μετά τις εξαγγελίες του για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην καθημερινότητα των Βρετανών.

Nadhim Zahawi (Πιθανότητες 1/14)

Ο Nadhim Zahawi, νυν υπουργός Παιδείας, θεωρείται ως «δικλίδα ασφαλείας» για τους Συντηρητικούς.
Ωστόσο και αυτός υπερασπίστηκε σθεναρά τον Boris Johnson καθ’ όλη τη διάρκεια του σκανδάλου «Partygate» με τακτικές εμφανίσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, όλους τους μήνες μετά τις αρχικές αποκαλύψεις για το πάρτι της Downing Street.

Σατζίντ Τζαβίντ (Πιθανότητες 1/16)

Έχει διατελέσει πλέον σε όλα τα ανώτατα αξιώματα του κράτους, καθώς επανήλθε στο υπουργικό συμβούλιο του Johnson ως υπουργός Υγείας το καλοκαίρι του 2021 καθώς άρθηκαν οι περιορισμοί για τον Covid.
Είναι ακόμη ένα μέλος του Conservative Party που τόνισε την αφοσίωσή του στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, δηλώνοντας ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μια «ευκαιρία… να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή σε όλα αυτά».
Αν και η ψήφος θα είναι μυστική, αρκετοί είναι οι βουλευτές που έχουν εκφράσει δημόσια τι θα ψηφίσουν»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης