Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shoigu (Ρωσία): Πετυχαίνουμε τους στόχους μας στην Ουκρανία - Ελεύθερα τα λιμάνια για τη μεταφορά των σιτηρών

Shoigu (Ρωσία): Πετυχαίνουμε τους στόχους μας στην Ουκρανία - Ελεύθερα τα λιμάνια για τη μεταφορά των σιτηρών
Τα λιμάνια του Berdyansk και της Μαριούπολης είναι έτοιμα για αποστολή σιτηρών

Τα ουκρανικά λιμάνια του Berdyansk και της Μαριούπολης, τα οποία έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις, έχουν εκκαθαριστεί από νάρκες και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν και πάλι τις αποστολές φορτίων σιτηρών, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Shoigu, η Ρωσία διάνοιξε οδικό άξονα προς την Κριμαία μέσω της ηπειρωτικής χώρας, καλλιεργώντας τις συνθήκες για την επανέναρξη των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών με το Donbass.
«O ρωσικός στρατός απελευθέρωσε τις κατοικημένες περιοχές του Severodonetsk και ένα σημαντικό τμήμα του εδάφους των Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και του Luhansk κατά μήκος της αριστερής όχθης του Severski Donets.
Τα δε λιμάνια του Berdyansk και της Μαριούπολης είναι έτοιμα για αποστολή σιτηρών, όπως είχε προταθεί στο παρελθόν από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin».

Σχετικά με τον διάδρομο προς την Κριμαία

Στην Κριμαία, «έχει διανοιχθεί οδικός άξονας από το έδαφος της Ρωσίας κατά μήκος της ηπειρωτικής χώρας προς την Κριμαία», είπε ο υπουργός.
Προηγουμένως, ήταν δυνατή η πρόσβαση στη χερσόνησο από το κύριο τμήμα της ρωσικής επικράτειας μόνο μέσω της γέφυρας της Κριμαίας στο στενό του Κερτς.
Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις για την επανέναρξη της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Ρωσίας, Donbass και Ουκρανίας.
«Ξεκινήσαμε να παραδίδουμε εμπορεύματα στη Μαριούπολη, το Berdyansk και τη Χερσώνα», είπε ο Shoigu, προσθέτοντας ότι έχουν αποκατασταθεί συνολικά 1.200 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών.

Σχετικά με τα λιμάνια του Berdyansk και της Μαριούπολης

Ο ρωσικός στρατός, υπενθύμισε ο υπουργός, ολοκλήρωσε την αποναρκοθέτηση του λιμανιού της Μαριούπολης: «Το λιμάνι λειτουργεί κανονικά ενώ τα πρώτα φορτηγά πλοία έφτασαν στον προορισμό τους.
Επιπλέον, το λιμάνι του Berdyansk, που βρίσκεται στα απελευθερωμένα εδάφη της περιοχής Zaporozhye άρχισε να λειτουργεί.
Εκ μέρους του Ανώτατου Διοικητή, είμαστε έτοιμοι να φορτώσουμε σιτηρά σε αυτά τα λιμάνια» πρόσθεσε ο Shoigu.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Putin πρότεινε να οργανωθεί η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών χωρίς όρους μέσω λιμένων που ελέγχονται από τη ρωσική πλευρά, δηλαδή του Berdyansk και της Μαριούπολης.
Η Ρωσία, είπε, είναι έτοιμη να διασφαλίσει την είσοδο ξένων πλοίων και την κίνησή τους κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Eπίσης, εγγυάται την ασφάλεια των προσεγγίσεων σε αυτά τα λιμάνια.

Σχετικά με την επιχείρηση στο Donbass

Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν σημαντικό τμήμα των Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Luhansk στην αριστερή όχθη του Severski Donets, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Krasni Lieman και Sviatogorsk, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.
«Οι κατοικημένες συνοικίες της πόλης Severodonetsk απελευθερώθηκαν πλήρως.
Ο έλεγχος της βιομηχανικής ζώνης και των κοντινών οικισμών συνεχίζεται», πρόσθεσε ο υπουργός.
Η πόλη Pospanaya στη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο στις αρχές Μαΐου ενώ το 97% του εδάφους του LPR ελέγχεται από τους Ρώσους.

Για την οικονομία στα εδάφη

Στα εδάφη λαϊκών δημοκρατιών που τέθηκαν υπό τον έλεγχο των κατά τη στρατιωτική επιχείρηση, έχει αποκατασταθεί ηλειτουργία 33 ανθρακωρυχείων, δύο κοιτασμάτων πετρελαίου και 14 φυσικού αερίου.
Επιπλέον, το 57% των δυνατοτήτων της ουκρανικής μεταλλουργίας συγκεντρώνεται εκεί.
«Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη, της Zaporozhye, είναι σε κανονική λειτουργία, ενώ είναι ικανός να αναπτύξει έως και το ήμισυ του συνόλου των δυνατοτήτων πυρηνικής παραγωγής στην Ουκρανία», δήλωσε ο Shoigu.
Ταυτόχρονα, υπενθύμισε, κατά τη διάρκεια της υποχώρησης, ο ουκρανικός στρατός «επιδιώκει να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά» στην οικονομία, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις «παίρνουν υπό την προστασία τους βιομηχανικές εγκαταστάσεις, διατηρώντας έτσι τις δυνατότητες ανάπτυξης».

Σχετικά με τις απώλειες της Ουκρανίας

Ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που παραδόθηκαν, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, έφτασε τις 6.489.
Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες, 126 άνθρωποι παραδόθηκαν, είπε ο Shoigu.
Ο ρώσος υπουργός, δεν έδωσε στοιχεία για τους νεκρούς και τραυματίες στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου αυτής της χώρας.
Μιλώντας για την καταστροφή στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχεται στο Κίεβο από το εξωτερικό, ο υπουργός σημείωσε ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες καταστράφηκαν 21 οβίδες των 155 mm, 16 drones, 12 τεθωρακισμένα οχήματα και δύο πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης