Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Προανήγγειλε αύξηση 0,25% στα επιτόκια 21 Ιουλίου 2022 - Τέλος στις αγορές ομολόγων από 1/7 - Στήριξη στην Ελλάδα

ΕΚΤ: Προανήγγειλε αύξηση 0,25% στα επιτόκια 21 Ιουλίου 2022 - Τέλος στις αγορές ομολόγων από 1/7 - Στήριξη στην Ελλάδα
Θα ακολουθήσει νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη του 0,25%, ανάλογα με τις πληθωριστικές συνθήκες
Σχετικά Άρθρα

Την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου 2022 προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Θα ακολουθήσει νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη του 0,25%, ανάλογα με τις πληθωριστικές συνθήκες.
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP, καθώς και το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP), θα τερματιστούν την 1η Ιουλίου 2022, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις.
«Θα συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε τα κεφάλαια από τα ομόλογα που λήγουν για διευρυμένο χρονικό ορίζοντα», αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.
«Σε περίπτωση νέου κατακερματισμού της αγοράς που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις του PEPP μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία ανά πάσα στιγμή σε διάφορα χρονικά διαστήματα, κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και δικαιοδοσίες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέραν των ανακυκλώσεων των εξαγορών, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη δικαιοδοσία, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικοί κλυδωνισμοί που σχετίζονται με την πανδημία», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.

Επανέλαβε τη δέσμευση για την Ελλάδα

Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει τη δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας. 
Όπως τονίζεται, σε περίπτωση ανανεωμένου κατακερματισμού της αγοράς, οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που αγοράστηκαν στον πλαίσιο του προγράμματος στήριξης κατά της πανδημίας (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα και πάνω από την μετακύλιση λήξεων, προκειμένου να αποφευχθεί διαταραχή.
Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.

Ανησυχούν οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Η ΕΚΤ αναμένει ετήσιο πληθωρισμό στο 6,8% το 2022, 3,5% το 2023 και 2,1% το 2024.
Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα εκτιμάται κατά μέσο όρο στο 3,3% το 2022, 2,8% το 2023 και 2,3% το 2024.
Όσον αφορά την ανάπτυξη η ΕΚΤ αναμένει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο + 2,8% το 2022, 2,1% το 2023 και 2,1% το 2024.
Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο
των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Βασικά επιτόκια

Το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη σε προσεκτική εξέταση των προϋποθέσεων που, σύμφωνα με τις μελλοντικές οδηγίες του, θα πρέπει να πληρούνται προτού αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Ως αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προϋποθέσεις αυτές έχουν εκπληρωθεί.
Κατά συνέπεια, και σύμφωνα με την αλληλουχία της πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Όσον αφορά το μέλλον, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
Η βαθμονόμηση αυτής της αύξησης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τις επικαιροποιημένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό διατηρηθούν ή επιδεινωθούν, θα είναι σκόπιμη μια μεγαλύτερη αύξηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Πέραν του Σεπτεμβρίου, με βάση την τρέχουσα εκτίμησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι θα είναι κατάλληλη μια σταδιακή αλλά σταθερή πορεία περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, ο ρυθμός με τον οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο θα προσαρμόσει τη νομισματική του πολιτική θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία και από τον τρόπο με τον οποίο εκτιμά ότι θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών και να διασφαλίζει ότι η λήξη των πράξεων στο πλαίσιο της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) δεν θα εμποδίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής του πολιτικής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί επίσης τακτικά τον τρόπο με τον οποίο οι στοχευμένες πράξεις δανεισμού συμβάλλουν στη χάραξη της νομισματικής του πολιτικής. Όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, οι ειδικοί όροι που ισχύουν στο πλαίσιο του TLTRO III θα λήξουν στις 23 Ιουνίου 2022.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ενσωματώνοντας ευελιξία, εφόσον αυτό δικαιολογείται, ώστε να διασφαλίσει τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
Η πανδημία έδειξε ότι, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των αγορών περιουσιακών στοιχείων συνέβαλε στην αντιμετώπιση της μειωμένης μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και κατέστησε αποτελεσματικότερες τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου για την επίτευξη του στόχου του. Στο πλαίσιο της εντολής της ΕΚΤ, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία θα παραμείνει στοιχείο της νομισματικής πολιτικής κάθε φορά που οι απειλές στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών.


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Προπομπός η ΕΚΤ στις 9 Ιουνίου - Η ποσοτική χαλάρωση τελειώνει, 21 Ιουλίου αύξηση επιτοκίων 0,25% - Το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 5%

Η συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου 2022 της ΕΚΤ θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα όχι γιατί θα αυξηθούν τα επιτόκια, η πρώτη αύξηση θα σημειωθεί 21 Ιουλίου 2022 αλλά γιατί η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ… θα δώσει το στίγμα της για την αλλαγή πλεύσης της Κεντρικής Τράπεζας.
Σήμερα 9 Ιουνίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει
ότι οι αγορές στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα λήξουν από την 1η Ιουλίου
Το Διοικητικό Συμβούλιο πιθανότατα θα επιβεβαιώσει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα ξεκινήσουν στη συνεδρίαση στις 21 Ιουλίου 2022.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνέχισε να αυξάνεται, από 5,9% σε 7,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και στη συνέχεια να εκτοξεύεται στο 8,1% τον Μάιο.
Αυτό προκάλεσε ανησυχία στην Ευρωπαική κεντρική τράπεζα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα έναν ολοένα και πιο επιθετικό τόνο από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ως προς τα επιτόκια. 
Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για αυξήσεις επιτοκίων ήδη από τον Ιούλιο ενώ θα αντιστρέψει και τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου.
Το βασικό σενάριο είναι ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων στις 21 Ιουλίου και 8 Σεπτεμβρίου 2022 με μεγάλη βεβαιότητα.

Τι θα συμβεί με τα επιτόκια; - Τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022

Η ΕΚΤ από ότι φαίνεται θα αυξήσει 3 φορές τα επιτόκια από 0,25%, φθάνοντας το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο από 0% στο 0,75%.
Ταυτόχρονα θα αυξηθεί και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων που αφορά τις τράπεζες αφού από αρνητικό -0,50% θα διαμορφωθεί σε θετικό +0,25%.

Πιο συγκεκριμένα

Οι κρίσιμες ημερομηνίες της ΕΚΤ είναι

21 Ιουλίου 2022 – Αναμένεται αύξηση επιτοκίων 0,25% από 0% στο βασικό παρεμβατικό και στο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% σε -0,25%.

8 Σεπτεμβρίου 2022 – Αναμένεται αύξηση επιτοκίων 0,25% από 0,25% θα διαμορφωθεί στο 0,50% το βασικό παρεμβατικό και στο αποδοχής καταθέσεων από -0,25% σε 0%.

Οι επόμενες δύο κρίσιμες ημερομηνίες είναι 27 Οκτωβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2022.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η 3η αύξηση επιτοκίων να σημειωθεί στις 27 Οκτωβρίου όπου το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο θα αυξηθεί ακόμη 0,25% στο 0,75% και το αποδοχής καταθέσεων στο +0,25%.

Οι κρίσιμες συνεδριάσεις της ΕΚΤ για το 2023 είναι

2 Φεβρουαρίου 2023
16 Μαρτίου 2023
4 Μαίου 2023
15 Ιουνίου 2023
27 Ιουνίου 2023

Τι θα συμβεί στα ελληνικά ομόλογα;

Η ΕΚΤ ως γνωστό έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 38,7 δισεκ. ευρώ σε σύνολο ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία 82 δισεκ. ευρώ.
Ως γνωστό το συνολικό δημόσιο χρέος μαζί με τα repos ανέρχεται σε 394,5 δισεκ. εκ των οποίων 82 δισεκ. ομόλογα, 11,8 δισεκ. έντοκα, 298 δισεκ. πάσης φύσεως δάνεια εκ των οποίων 242 δισεκ. από τους θεσμούς των Μηχανισμών Στήριξης και 40 δισεκ. repos ενδοκυβερνητικός δανεισμός.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 38,7 δισεκ. που συνεπάγεται ότι κατέχει το 47% σχεδόν 50% των ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται.
Η ΕΚΤ πλησιάζει τα όρια αγορών που βρίσκονται στα 40 δισεκ. και από εκεί και πάνω θα πρέπει να πουλάει άλλων χωρών για να μπορεί να αγοράζει ετεροβαρώς τα ελληνικά ομόλογα.
Ήδη τα ελληνικά 10ετή ομόλογα βρίσκονται στο 3,96% έφθασαν και πλησίον του 4%.
Δεν αποκλείεται να δούμε αποδόσεις στο 5% το 10ετές ελληνικό αν και μέχρι τώρα διαπιστώνεται ότι το spread με την Γερμανία διατηρείται στις 250 μονάδες βάσης (Ελληνικό 10ετές στο 3,96% και 10ετές Γερμανικό ομόλογο στο 1,36%)…
Είναι προφανές ότι οι όροι δανεισμού του ελληνικού δημοσίου θα επιδεινωθούν καθώς τα επιτόκια στο 0,54% που είχε βρεθεί το ελληνικό 10ετές ομόλογο δεν αντικατόπτριζαν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα ήταν μια ακραία στρέβλωση.

Τι σημαίνουν οι αυξήσεις των επιτοκίων για τις ελληνικές τράπεζες;

Οι αυξήσεις των επιτοκίων, θα οδηγήσουν σε αυξήσεις και στα επιτόκια δανείων που χορηγούν οι τράπεζες, εξέλιξη που θα αυξήσει τα έντοκα έσοδα.
Αν και τα επιτόκια στα δάνεια διαχωρίζονται σε σταθερά και κυμαινόμενα, εντούτοις στα νέα δάνεια είναι ξεκάθαρο τι πρόκειται να συμβεί, θα αυξηθούν ώστε να εμπεριέχουν την αύξηση του κόστους χρήματος.
Η αύξηση των επιτοκίων, θα μεταφραστεί σε αύξηση της κερδοφορίας, ιστορικά οι τράπεζες έβγαζαν κέρδη, σε περιόδους υψηλών επιτοκίων αν και επιτόκια 0,75% στα βασικά παρεμβατικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν υψηλά.
Όταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα φθάσει το 11% ή 12% οι αυξήσεις επιτοκίων π.χ. στο 0,75% είναι πολύ αδύναμη απάντηση απέναντι στις επιθετικές αυξήσεις των τιμών…
Για τις τράπεζες πάντως οι αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, θεωρούνται θετική εξέλιξη.

Τι σημαίνουν οι αυξήσεις των επιτοκίων για το ελληνικό χρηματιστήριο;

Οι αυξήσεις των επιτοκίων για το ελληνικό χρηματιστήριο έχουν αποτιμηθεί σε κάποιο βαθμό στις υπάρχουσες τιμές.
Για το 2022 οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια ακόμη και να δούμε τον Γενικό Δείκτη κοντά ή και κάτω από τις 800 μονάδες.
Τα ανοδικά περιθώρια φαίνεται ότι οριοθετούνται στις 950 με 974 μονάδες τα υψηλά έτους 2022.
Γενικώς πάντως, οι τραπεζικές μετοχές θα αναδειχθούν σε αμυντικές κοινώς θα αποκτήσουν αμυντικά χαρακτηριστικά, δεν θα άγονται και φέρονται κατά το δοκούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης