Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταση Ρωσίας - Δύσης για τους τρεις καταδικασθέντες σε θάνατο στρατιώτες - Lavrov: Διέπραξαν εγκλήματα

Ένταση Ρωσίας - Δύσης για τους τρεις καταδικασθέντες σε θάνατο στρατιώτες - Lavrov: Διέπραξαν εγκλήματα
Τους χρησιμοποιούν ως ομήρους για να πάρουν ανταλλάγματα στις διαπραγματεύσεις λέει το Κίεβο
Σχετικά Άρθρα

Σε ένα ακόμα σημείο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης εξελίσσεται η δικαστική απόφαση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk να καταδικάσει σε θάνατο δύο Βρετανούς στρατιώτες και έναν Μαροκινό που πολεμούσαν στο πλευρό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov υποστήριξε ότι οι δίκες αυτές πραγματοποιούνται στο έδαφος της Λ. Δ. του Donetsk και άρα βάσει της νομοθεσίας που ισχύει εκεί δεδομένου ότι οι ενέργειες των τριών αυτών ξένων στρατιωτών έγιναν στο έδαφος της.
Υπενθυμίζεται πως δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk καταδίκασε σε θάνατο τους Βρετανούς, Aiden Aslin, 28 ετών και τον Shaun Pinner, 48 ετών, (μαζί τους και τον Μαροκινό Saaudun Brahim) οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για «μισθοφορικές δραστηριότητες και για τη διάπραξη ενεργειών που είχαν στόχο την κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της συνταγματικής τάξης» στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Η δικαστική αυτή απόφαση έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Δύσης, η οποία υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες αυτές δεν έχουν καμία απολύτως νομιμότητα, ενώ το Κίεβο υποστηρίζει πως οι τρεις αυτοί ξένοι μισθοφόροι ήταν μέλη του ουκρανικού στρατού και πως προστατεύονται από τη Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου.
Οι δύο Βρετανοί φέρονται να παραδόθηκαν στους Ρώσους στρατιώτες μετά τις μάχες στη Μαριούπολη.

Lavrov: Διέπραξαν εγκλήματα

Σε δηλώσεις του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov, αφού υπογράμμισε πως αρμόδιο για την υπόθεση είναι το δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν διαπράξει εγκλήματα.

Διαπραγματευτικό χαρτί

Από την πλευρά ο Vadym Denysenko, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, υποστήριξε πως η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει τους δύο Βρετανούς και τον Μαροκινό ως «ομήρους» για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Δύση σχετικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«Τους χρησιμοποιούν ως ομήρους για να ασκήσουν πίεση στον κόσμο σχετικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» υποστήριξε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Αντιδράσεις Βρετανίας

Το θέμα των δύο Βρετανών αναμένεται να θέσει στον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba η Βρετανίδα ομόλογος του, Liz Truss, η οποία υποστήριξε πως η δικαστική αυτή απόφαση δεν έχει καμία απολύτως νομιμότητα, τη στιγμή που Βρετανοί βουλευτές υποστηρίζουν πως ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να λύσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους δύο Βρετανούς στρατιώτες είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Πολλοί Βρετανοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι η καταδίκη των δύο Βρετανών στρατιωτών συνιστά «έγκλημα πολέμου» και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης