Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο δύσκολο δρόμο του στασιμοπληθωρισμού

Στο δύσκολο δρόμο του στασιμοπληθωρισμού
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο. Αυτή τη φορά αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και αργή ανάπτυξη ταυτόχρονα. … Είναι ένα φαινόμενο – στασιμοπληθωρισμός – που ο κόσμος δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1970.
Υπάρχουν ορισμένα σημάδια ότι η οικονομία των ΗΠΑ εξασθενεί ακόμη και όταν ο πληθωρισμός ενισχύεται.
Ένα δυνατό παράδειγμα είναι η αμερικανική εταιρία target η οποία ανακοίνωσε τα σχέδια της για ακύρωση παραγγελιών από προμηθευτές και μείωση των τιμών για την εκκαθάριση των συσσωρευμένων αποθεμάτων.
Γιατί; Επειδή οι καταναλωτές δεν αγοράζουν τα προϊόντα τους – ιδιαίτερα αγαθά όπως ρούχα και είδη σπιτιού.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πρώτον, οι άνθρωποι απλά δεν έχουν χρήματα που περισσεύουν αφού πληρώσουν για τα απαραίτητα όπως βενζίνη και φαγητό.
Δεύτερον, όλα είναι πιο ακριβά.
Οι λιανοπωλητές πλήττονται από το υψηλότερο κόστος.
Εάν η Target σχεδιάζει να μειώσει τις τιμές για να μετακινήσει τα αποθέματα, αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί. Αυτό είναι λάθος ανάγνωση. Αυτές οι μειώσεις τιμών θα είναι μόνο προσωρινές. Στο μέλλον, η Target δεν θα έχει τόσο μεγάλο απόθεμα. Αυτό σημαίνει ότι μόλις σβήσουν αυτό το απόθεμα, ό,τι απομένει θα είναι πολύ πιο ακριβό.
Εν τω μεταξύ, για να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα από ρούχα και είδη σπιτιού, η Target πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσει τις τιμές σε αυτό που πουλάει - τα τρόφιμα.
Και κάποια στιγμή, η Target θα πρέπει να αρχίσει να περικόπτει θέσεις εργασίας.

Ο αντίκτυπος της μείωσης των αποθεμάτων στο ΑΕΠ

Το απόθεμα αυξάνει το ΑΕΠ . Οι μειώσεις των αποθεμάτων θα καταστέλλουν το ΑΕΠ προς τα εμπρός.
Στην πραγματικότητα, η Fed μόλις υποβάθμισε την εκτίμηση για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου στο 0,9%.
Αυτό θα σήμαινε συρρίκνωση 0,7% του ΑΕΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Αυτό υπονομεύει την αφήγηση της Federal Reserve ότι μπορεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό επειδή «η οικονομία είναι ισχυρή».

Οι Αμερικανοί καταναλωτές πιέζονται λόγω των αυξανόμενων τιμών

Για να τα βγάλουν πέρα, στρέφονται σε πιστωτικές κάρτες και εξαντλούν τις αποταμιεύσεις.
Το καταναλωτικό χρέος έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ το ποσοστό αποταμίευσης έχει βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.
Αυτοί οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι όλα όσα είπε ο Joe Biden την περασμένη εβδομάδα για μια ισχυρή οικονομία και ότι οι καταναλωτές των ΗΠΑ είναι σε εξαιρετική κατάσταση ήταν λάθος.
Οι καταναλωτές βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.
Ό,τι αποταμιεύσεις κατάφεραν να συσσωρεύσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση γέμισε τις τσέπες τους έχουν φύγει.
Τώρα φορτώνουν τις πιστωτικές τους κάρτες.
Και τι αγοράζουν; Αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα - τροφή, ενέργεια, στέγη. Δεν μένουν χρήματα για άλλες δαπάνες. Αυτή η οικονομία του house of cards βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Όλα αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ένα πράγμα - ο πληθωρισμός ασκεί τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία. Και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να υποχωρήσει.
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο. Αυτή τη φορά αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και αργή ανάπτυξη ταυτόχρονα. … Είναι ένα φαινόμενο – στασιμοπληθωρισμός – που ο κόσμος δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1970».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης