Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen σε Zelensky: Τέλος της εβδομάδας η ενταξιακή αξιολόγηση της Ουκρανίας - Ζήτησε μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς

Von der Leyen σε Zelensky: Τέλος της εβδομάδας η ενταξιακή αξιολόγηση της Ουκρανίας - Ζήτησε μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς
Δεν υπάρχει "καμία εναλλακτική λύση" από την ένταξη στην ΕΕ υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος, ωστόσο δεν συμφωνούν όλα τα μέλη της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

«Η σημερινή συζήτηση θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen  επαινώντας τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ουκρανία στην προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε ότι θα εργαστούν για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.
«Έχετε κάνει πολλά για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, αλλά πρέπει ακόμη να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για παράδειγμα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της σημερινής 11 Ιουνίου, αιφνιδιαστικής συνάντησής της με τον Ουκρανό πρόεδρο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν το France 24 και το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η ΕΕ ετοιμάζει τη και θα ολοκληρώσει την γνωμοδότησή της σχετικά με την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας.

Η αιφνιδιαστική δεύτερη επίσκεψη

Η επικεφαλής της Κομισιόν πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψή της στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, ο στρατός της οποίας αντιμετωπίζει σφοδρές μάχες στο ανατολικό τμήμα της επικράτειάς της και αγωνίζεται να καλύψει ένα οικονομικό κενό ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Η επιτροπή αναμένεται να συστήσει στις 17 Ιουνίου να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για να ενταχθεί στο μπλοκ με όρους που συνδέονται με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.
"Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για αυτή την αξιολόγηση", δήλωσε η ίδια.
Η εν λόγω γνωμοδότηση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή, θα πρέπει να λάβει την ομόφωνη έγκριση των 27 κρατών μελών προτού προχωρήσει η αίτηση της Ουκρανίας.
Η εν λόγω γνωμοδότηση θα ξεκινήσει μια μακρά διαδικασία ένταξης που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία, κατά την οποία η χώρα πρέπει να υιοθετήσει τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ.

Zelensky: Δεν υπάρχει "καμία εναλλακτική λύση" από την ένταξη στην ΕΕ

Η Von der Leyen συζήτησε εκτενώς με τον Zelensky το ερωτηματολόγιο που υπέβαλε η κυβέρνησή του στα μέσα Απριλίου για να αξιολογήσει την ετοιμότητα της χώρας να γίνει μέλος του μπλοκ.
Το σώμα των επιτρόπων της Επιτροπής θα πραγματοποιήσει συζήτηση προσανατολισμού για το θέμα αυτό τη Δευτέρα, ενόψει της απόφασης αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Το θέμα είναι συναισθηματικό για την Ουκρανία και ο Zelensky δήλωσε ότι δεν υπάρχει "καμία εναλλακτική λύση" από την ένταξη στην ΕΕ, καθώς η χώρα επιδιώκει να ενσωματώσει το μέλλον της στην Ευρώπη.
Η Ρωσία θέλει να διασπάσει την Ευρώπη, δήλωσε ο Zelensky το Σάββατο, και το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την Ουκρανία.
"Ολόκληρη η Ευρώπη αποτελεί στόχο για τη Ρωσία", πρόσθεσε.
Αρκετά κράτη συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Πορτογαλίας, παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την παραχώρηση οποιασδήποτε ταχείας διαδρομής για την είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Χώρες υπέρ και κατά της ουκρανικής ένταξης στην ΕΕ

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν πληροί επαρκώς τις αρχές της ΕΕ που σχετίζονται με το κράτος δικαίου ή τα θεμελιώδη δικαιώματα, ενώ άλλοι λένε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να προτιμηθεί έναντι των υφιστάμενων αιτούντων λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.
Χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ιρλανδία, εν τω μεταξύ, υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για να γίνει μέλος της ΕΕ και αρκετές είναι ανοιχτές στο να υποστηρίξουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας ως ηθική ώθηση για την Ουκρανία εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας.
Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και "τη θέλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής στις 23-24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Η Μολδαβία και η Γεωργία υπέβαλαν επίσης αίτηση για να γίνουν μέλη της ΕΕ περίπου την ίδια περίοδο και περιμένουν τη γνώμη της Επιτροπής.
Ο Zelensky ευχαρίστησε επίσης την ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που την έχουν θέσει υπό "σημαντική πίεση".
Προέτρεψε το μπλοκ να υιοθετήσει ένα έβδομο πακέτο που θα περιλαμβάνει όλους τους Ρώσους αξιωματούχους και δικαστές που "εργάζονται για τον πόλεμο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης