Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε... παραλήρημα η Τουρκία διεκδικεί Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Λήμνο, Ικαρία κι άλλα 17 ελληνικά νησιά - Τι απαντά η Αθήνα

Σε... παραλήρημα η Τουρκία διεκδικεί Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Λήμνο, Ικαρία κι άλλα 17 ελληνικά νησιά - Τι απαντά η Αθήνα
Milliyet και Yeni Safak γράφουν στα πρωτοσέλιδά τους ότι, κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος - Η Yeni Safak τονίζει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα.
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Kλιμακώνει την προκλητικότητα διά του Τύπου η Τουρκία, εγείροντας «αμφισβητήσεις κυριαρχίας» και διεκδικήσεις για 22 ελληνικά νησιά, όπως γράφουν στα πρωτοσέλιδά τους οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Milliyet και Yeni Safak, με ευθεία αναφορά στη "δύναμη της Λωζάνης" και πως μέσω αυτής μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.
«Ψυχραιμία» συστήνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών .
Σε μια προσπάθεια να πάρουν τα μάτια της κοινής γνώμης από την οικονομική δυσχέρεια της χώρας, όπως κάνει ο αντιπολιτευόμενος τουρκικός τύπος, η Milliyet γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι "κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, ενώ η Yeni Safak υπογραμμίζει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα.
Μόνο η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.
Τονίζει, δε, ότι "η στρατιωτικοποίηση είναι απειλή", ξεχνώντας ότι αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην Ελλάδαν να εξοπλίσει νησιά από προηγούμενη τουρκική κυβέρνηση.

Μilliyet: «Ατού της Λωζάνης για τα νησιά! Η Αθήνα δεν παραιτείται από παραβιάσεις»

Η Τουρκία έχει σκληρύνει τη στάση της στο ζήτημα των νησιών του Αιγαίου, τα οποία η Ελλάδα εξοπλίζει εδώ και χρόνια παρά τις διεθνείς συμφωνίες, γράφει η Μilliyet.
Την τελευταία προειδοποίηση προς την Ελλάδα να μην εξοπλίσει τα νησιά κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα, σχετικά με την κυριαρχία αυτών των νησιών και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που βασίζονται σε αυτήν, δόθηκε από τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Ανάμεσα στα νησιά στα οποία η Τουρκία ετοιμάζεται να ανοίξει το θέμα της «κυριαρχίας» προς συζήτηση, είναι η Λέσβος, η Ρόδος και η Χίος, που συγκαταλέγονται στα 5 μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας.
Ο καθηγητής Yücel Acer λέει, «Η παραβίαση των κανόνων στρατιωτικοποίησης μπορεί να δώσει στην Τουρκία το δικαίωμα να τερματίσει τις ρήτρες της Λωζάνης που ρυθμίζουν την κυριαρχία στα νησιά».
2_307.JPG
Σε μια δήλωση στο TRT τον Φεβρουάριο του 2022, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu είπε μεταξύ άλλων: «Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού.
Εάν η Ελλάδα δεν πάψει να παραβιάζει, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών...
Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση».

1_354.JPG
Η Milliyet κάνει εκτενή αναφορά στις συνθήκες που ορίζουν το καθεστώς των νησιών:

- Την απόφαση των Έξι Κρατών του 1914

- Την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και στη Σύμβαση για τα Στενά

- Την Σύμβαση του Μοντρέ του 1936

- Του 1947 Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων

Υπενθυμίζεται πως, το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη αναγνωρίσθηκε από την Τουρκία, σύμφωνα και με την επιστολή που απηύθυνε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά στις 6 Μαΐου 1936 ο τότε Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Roussen Esref, κατόπιν οδηγιών της Κυβέρνησής του.
Η Τουρκική Κυβέρνηση επανέλαβε αυτή τη θέση, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Rustu Aras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την ευκαιρία της κύρωσης της Συμβάσεως του Μοντρέ, αναγνώρισε ανεπιφύλακτα το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να εγκαταστήσει στρατεύματα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, δηλώνοντας: «Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποστρατικοποιηθεί κατ' εφαρμογήν της Σύμβασης της Λωζάνης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Μοντρέ και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα» (Εφημερίδα των πρακτικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τεύχος 12, Ιούλιος 31/1936, σελ. 309).

5_132.JPG
Yeni Safak: 22 νησιά είναι εξοπλισμένα

Η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά που προκαλούν ένταση με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η Yeni Şafak, 22 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν «μη στρατιωτικό καθεστώς» στο Αιγαίο είναι εξοπλισμένα.
Μόνο το νησί Χάλκη (Herke) δεν έχει στρατιωτικές μονάδες.
3_216.JPG
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών και ότι στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης.
Μέσα σε αυτά είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος κ.α.

Αμφότερες οι εφημερίδες κάνουν λόγο για παραβίαση που ξεκίνησε από το...1960

Το καθεστώς των 23 νησιών, καθορίστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη του Παρισιού το 1947.
14 από αυτά τα νησιά είναι η Πάτμος (Batnoz), οι Λειψοί (Lipso),  η Λέρος (Ileriye), η Καλυμνος (Kelemez), η Κως, η Αστυπάλαια (Istanbulya), η Νίσυρος (İncirli), η Τήλος (Ileki), η Σύμη (Symi), η Χάλκη (Herke), η Κάρπαθος (Kerpe) και η Κάσος (Çoban) (12 νησιά) και τα νησιά της Ρόδου και της Μεγίστης (Meis) που βρίσκονται στα νότια των νησιών (Αιγαίο).
Τα νησιά, που υπάγονταν στην κυριαρχία της Ιταλίας με τη Συνθήκη της Λωζάνης, δόθηκαν στην κυριαρχία της Ελλάδας με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.
Ωστόσο, σε αυτά τα νησιά δόθηκε μη στρατιωτικό καθεστώς.
Ως προϋπόθεση της μεταβίβασης της κυριαρχίας ορίστηκε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να τοποθετεί ένοπλες δυνάμεις στα νησιά αυτά, εκτός από τη χωροφυλακή και την αστυνομία.

4_170.JPG
Τι δηλώνεται ρητά στο άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάννης;

Υπενθυμίζεται ότι στο Αρθρο 16, της Συνθήκης της Λωζάνης, «η Τουρκία δήλοι ότι παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος πάσης φύσεως επί των εδαφών ή εν σχέσει προς τα εδάφη άτινα κείνται πέραν των προβλεπομένων υπό της παρούσης Συνθήκης ορίων, ως και επί των νήσων, εκτός εκείνων ων η κυριαρχία έχει αναγνωρισθή αυτή δια της παρούσης Συνθήκης, της τύχης των εδαφών και των νήσων τούτων κανονισθείσης ή κανονισθησομένης μεταξύ των ενδιαφερομένων».
Πιο ξεκάθαρα, η Τουρκία έχει παραιτηθεί από ό,τι απέχει πέρα από τρία μίλια από τις ακτές της.
Ωστόσο, από όταν ξεκίνησαν οι... διεκδικήσεις σταθερά διεκδικούν 18 ελληνικά νησιά:
Βόρειο Αιγαίο: Φούρνοι, Θύμαινα, Οινούσες,
Ανατολικό Αιγαίο: Παναγιά,
Κεντρικό Αιγαίο: Καλόγεροι,
Κρητικό Πέλαγος: Διονυσάδες, Κουφονήσι, Γαϊδουρονήσι, Γαύδος,
Δωδεκάνησα: Αρκιοί, Αγαθονήσι, Κίναρος, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Γυαλί, Λέβιθα, Σύρνα.
Έκτοτε, οι Τούρκοι πολιτικοί παράγοντες φαίνεται πως μάλλον μπερδευτεί στο... "μέτρημα" των νησιών που θέλουν να διεκδικήσουν.

Η απάντηση της Αθήνας

Η Ελλάδα δεν θα απαντήσει στις ύβρεις της Τουρκίας και θα αντιμετωπίσει τις συνεχείς προκλήσεις με ψυχραιμία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ειδικά μετά το συνεχιζόμενο μπαράζ προκλήσεων από τουρκικά ΜΜΕ.
«Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα» απαντούν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τα νέα ακραία προκλητικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ από την Τουρκία που θέτουν θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών!

ΠΑΣΟΚ: Κράτος - ταραξίας η Τουρκία

Προκλητικές και ανιστόρητες χαρακτηρίζει τις τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.
«Κρεσέντο εκδηλώσεων ενός κράτους-ταραξία, που προκαλεί αβεβαιότητα και αστάθεια στην περιοχή.
Ο τουρκικός Τύπος αναπαράγει τις προκλητικές και ανιστόρητες θέσεις του προέδρου Erdogan, αψηφώντας το Διεθνές Δίκαιο και τη νομιμότητα», σημειώνει ο κ. Λοβέρδος.

6_110.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης