Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία – Επισιτιστική κρίση: Δεν έχει αποκατασταθεί η αλυσίδα εφοδιασμού για το σιτάρι – Θα παραμείνουν στα ύψη οι τιμές

Ουκρανία – Επισιτιστική κρίση: Δεν έχει αποκατασταθεί η αλυσίδα εφοδιασμού για το σιτάρι – Θα παραμείνουν στα  ύψη οι τιμές

Εμφανίζουν προβλήματα οι «διάδρομοι» εξαγωγής σιτηρών μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας

Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει δύο «διαδρόμους» μέσω της Πολωνίας και της Ρουμανίας για να εξάγει σιτηρά και να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αν και προβλήματα (bottlenecks) στο δίκτυο της αλυσίδας εφοδιασμού προκαλούν επιβράδυνση, δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κιέβου, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Reuters την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022.
Ο Dmytro Senik δήλωσε ότι η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια έχει ανατραπεί επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε σταματήσει τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας εκτεταμένες ελλείψεις και εκτίναξη των τιμών.

Αποθηκευμένοι 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών

Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και λέει ότι υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είναι αποθηκευμένοι σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, τα οποία προσπαθεί να εξάγει μέσω οδικών, ποταμών και σιδηροδρομικών μεταφορών.

Ο τρίτος διάδρομος

Η Ουκρανία βρισκόταν σε συνομιλίες με τα κράτη της Βαλτικής για την προσθήκη ενός τρίτου διαδρόμου για τις εξαγωγές τροφίμων, είπε ο Senik.
Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσο σιτηρά έχουν ήδη μετακινηθεί ή θα μετακινηθούν μέσω αυτών των δρομολογίων.
«Αυτές οι διαδρομές δεν είναι τέλειες γιατί δημιουργούν ορισμένα σημεία συμφόρησης, αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τις αναπτύξουμε», επισήμανε στο Reuters στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής για την ασφάλεια της Ασίας στη Σιγκαπούρη.


Καταστροφές

Περίπου 300.000 τόνοι σιτηρών είναι ενδεχόμενο να έχουν αποθηκευτεί σε αποθήκες, για τις οποίες, το Κίεβο πιστεύει ότι καταστράφηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπως δήλωσε το υπουργείο Γεωργίαςι.
Σύμφωνα με τα αρχεία, κατά την έναρξη του πολέμου (24 Φεβρουαρίου), στις αποθήκες, ενός από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης στο λιμάνι Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, είχαν αποθηκευτεί 250.000-300.000 τόνοι σιτηρών, κυρίως σιταριού και καλαμποκιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης