Τελευταία Νέα
Διεθνή

Leon Cooperman: Oι μετοχές πέρασαν σε bear market διαρκείας - Σε ύφεση η αμερικανική οικονομία το 2023

Leon Cooperman:  Oι μετοχές πέρασαν σε bear market διαρκείας - Σε ύφεση η αμερικανική οικονομία το 2023
O Cooperman συγκρίνει το τρέχον μακροοικονομικό πλαίσιο για τις αγορές μετοχών με την περίοδο 1960- 1980, όταν ο στασιμοπληθωρισμός είχε οδηγήσει την αγορά μετοχών των ΗΠΑ σε δεκαετή bear market
Σχετικά Άρθρα
Κατά την εμφάνισή του στο CNBC, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής των hedge fund Leon Cooperman επέμεινε ότι πιστεύει ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει εισέλθει σε «bear market» και ότι «κάποια στιγμή το 2023» η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση, απηχώντας τις προειδοποιήσεις που είχε διατυπώσει και ο CEO της Coinbase.
Ο Cooperman προχώρησε στις συγκεκριμένες δηλώσεις την Τρίτη 14/6, ακριβώς μια μέρα μετά την πτώση του S&P 500 σε τεχνικό bear market, λέγοντας ότι οι μετοχές «βρίσκονται σε bear market -- έχουμε περάσει μια από τις πιο ισχυρές κερδοσκοπικές περιόδους που γνώρισα: SPAC και όλα αυτά, κρυπτονομίσματα και NFTs...Νομίζω ότι είναι απίθανο να επιστρέψουμε σύντομα σε bull market».
Ο Leon Cooperman πρόσθεσε: «Η φούσκα ήταν στα ομόλογα και στα FANG (Facebook Meta, Amazon, Netflix, Alphabet), όπου έγινε σφαγή».
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν κατέχει καμία κερδοφόρα εταιρεία τεχνολογίας, αλλά παρακολουθεί μερικές και βλέπει ότι έχουν καταγράψει πτώση 80-90% απο τα υψηλά τους.
Snag_22e73c78.png

«Πρόκειται για τεράστιες απώλειες - δεδομένου ότι προηγήθηκε μια περίοδο ακραίας κερδοσκοπίας -- και είμαι πολύ βέβαιος ότι όλη αυτή δεν θα φύγει πολύ γρήγορα -- θα αφήσει σημάδια».
«Υποθέτω ότι μέχρι να τελειώσει αυτό, εάν πέσουμε σε ύφεση, η αγορά μπορεί να βρεθεί 40% κάτω από την κορυφή της», είπε, προσθέτοντας ότι θέλει να έχει μετοχές που δίνουν μέρισμα ή από εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς.
Ο Cooperman, όπως και ο Stanley Druckenmiller, ένας άλλος θρυλικός επενδυτής, προειδοποίησε πρόσφατα για μια bear market στις μετοχές που θα έχει διάρκεια και μια ύφεση το 2023.
Τον Απρίλιο, ο Cooperman άρχισε να εμφανίζεται σε τακτική βάση στο CNBC υποστηρίζοντας ότι οι μετοχές έχουν «πολύ κάτω». 
Μάλιστα συνέκρινε το τρέχον μακροοικονομικό πλαίσιο για τις αγορές μετοχών με την περίοδο ανάμεσα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ο στασιμοπληθωρισμός οδήγησε την αγορά μετοχών των ΗΠΑ σε μια δεκαετή bear market.
Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, η οποία ασκεί πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιταχύνει τη νομισματική σύσφιξη, έφερε τον S&P 500 σε bear market τη Δευτέρα 13/6.2022.
unnamed_467.png

Το γεγονός αυτό πυροδότησε έναν κάποιο πανικό, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι οι traders πλέον άρχισαν να ποντάρουν ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό επιτόκιό της 11 φορές μέχρι το τέλος του έτους, έως το επίπεδο του 3,63%, ενώ οι Barclays και Jefferies προβλέπουν ότι η Fed ενδέχεται να αυξήσει το επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης εντός της εβδομάδας.
Αν το συγκεκριμένο σενάριο επαληθευτεί, θα πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1994 που η Fed θα καταφύγει σε ένα τόσο δρακόντειο μέτρο.
Snag_22ea5977.png
Μια επιθετική Fed και μια αύξηση των επιτοκίων σε μια οικονομία όπου τα οικονομικά δεδομένα υποδεικνύουν ήδη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, αν μάλιστα συνδυαστούν με ένα ενεργειακό σοκ αποτελούν συνταγή για ύφεση και μπορούν να αποδείξουν ότι ο Cooperman έχει δίκιο.
Σε κάθε περίπτωση η αξιοπιστία της Fed διακυβεύεται για άλλη μια φορά καθώς ο Powell θα έρθει αντιμέτωπος με τη νέμεση - τον στασιμοπληθωρισμό - στον οποίο θα οδηγήσει την οικονομία προκειμένου να επιβραδύνει τον πληθωρισμό που άφησε για καιρό ανεξέλεγκτο.
Κατά συνέπεια, η αγορά -προς το παρόν- περιμένει ύφεση και αποτιμά 3 μειώσεις επιτοκίων από το 2023, όταν η Fed θα κληθεί να ξανασώσει τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης