Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nabiullina (Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας): Δεν θα απαγορευθούν δολάριο, ευρώ στη Ρωσία

Nabiullina (Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας): Δεν θα απαγορευθούν δολάριο, ευρώ στη Ρωσία
Δεν πρόκειται να κατασχεθούν οι καταθέσεις πολιτών σε ξένο νόμισμα είπε η Nabiullina

Διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να απαγορευθεί η κυκλοφορία του δολαρίου και του ευρώ στη Ρωσική Ομοσπονδία παρείχε η Elvira Nabiullina, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η οποία υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να κατασχεθούν οι καταθέσεις πολιτών σε ξένο νόμισμα.
Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης σχετικά με την πιθανότητα απαγόρευσης του δολαρίου και του ευρώ στη Ρωσία, η Nabiullina απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να απαγορευτούν και άλλα ξένα νομίσματα.
Νωρίτερα πάντως, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας υποστήριξε πως η ρυθμιστική αρχή ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια μια πολιτική «αποδολαριοποίησης» στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη ρωσική οικονομία.
Ωστόσο, σημείωσε πως η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα.
«Το δολάριο και το ευρώ θα συνεχίσουν να είναι σε ζήτηση στη Ρωσία.
Κάποιες εισαγωγές γίνονται σε αυτά τα νομίσματα.
Αλλά θα υπάρξει μια σταθερή μετάβαση στο εξωτερικό εμπόριο με διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα.
Ωστόσο, η ζήτηση για δολάρια και ευρώ θα παραμείνει και θα ικανοποιηθεί.
Οι άνθρωποι ταξιδεύουν.
Θα υπάρξει μια βαθμιαία και δύσκολη προσαρμογή κυρίως λόγω του ότι έχουμε μια μεταβαλλόμενη διαδικασία ζήτησης για ορισμένα νομίσματα» υπογράμμισε η Nabiullina.

Να καταργηθούν τα capital controls

Επιπλέον, η Nabiullina υποστήριξε πως η Ρωσία πρέπει να επανασχεδιάσει την οικονομική πολιτική της και την εξάρτηση της από τις εξαγωγές και να διασφαλίζει ότι η βιομηχανία θα λειτουργεί κυρίως για την εγχώρια αγορά, ενώ σημείωσε πως πρέπει να καταργηθούν και τα περισσότερα από τα capital controls που έχουν επιβληθεί.
Στην τοποθέτηση της η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας υποστήριξε ότι σημαντικό μέρος της ρωσικής βιομηχανίας πρέπει να αρχίσει να εργάζεται για την εγχώρια αγορά και να μη βασίζεται μόνο στις εξαγωγές, για έσοδα.
«Είχαμε μια σειρά από νομισματικούς περιορισμούς.
Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να καταργηθούν, τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς» υποστήριξε η Nabiullina.
Σημειώνεται πως η Ρωσία προχώρησε σε αυστηρούς ελέγχους στις συναλλαγές ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία που περιλάμβαναν ακόμα και το «πάγωμα» των αποθεματικών ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης