Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of England: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% στο 1,25% - Η πέμπτη διαδοχική αύξηση

Bank of England: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% στο 1,25% -  Η πέμπτη διαδοχική αύξηση
Η Bank of England βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να επαναφέρει τις τιμές καταναλωτή υπό έλεγχο
Σχετικά Άρθρα

Σε αύξηση των επιτοκίων για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, στην προσπάθειά της να περιορίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 6-3 υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, με τα τρία διαφωνούντα μέλη να ψηφίζουν υπέρ της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%.
Η Bank of England βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να επαναφέρει τις τιμές καταναλωτή υπό έλεγχο σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της ανάπτυξης και ενός ταχέως υποτιμούμενου νομίσματος, την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια σημαντική κρίση κόστους ζωής.
Η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,3% τον Απρίλιο μετά από συρρίκνωση 0,1% τον Μάρτιο, την πρώτη συνεχόμενη πτώση από τον Απρίλιο και τον Μάρτιο του 2020, και ο ΟΟΣΑ έχει προβλέψει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η πιο αδύναμη οικονομία της G-7 το επόμενο έτος, καθώςΤα υψηλότερα επιτόκια, οι αυξήσεις φόρων, το μειωμένο εμπόριο και η σπειροειδής αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας πλήττουν τα νοικοκυριά.

Καθυστερεί η ΒοΕ

Ωστόσο κάποιοι επικριτές της υποστηρίζουν ότι κινείται πολύ αργά για να αποτρέψει η αύξηση του πληθωρισμού να παγιωθεί στις μισθολογικές συμφωνίες και τις πληθωριστικές προσδοκίες, επιφέροντας μακροπρόθεσμο πλήγμα στην οικονομία.
«Η κλίμακα, ο ρυθμός και ο χρόνος των όποιων περαιτέρω αυξήσεων στο επιτόκιο θα αποτυπώνουν την αξιολόγηση της Επιτροπής για τις οικονομικές προοπτικές και πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.
Ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανήλθε στο υψηλό 40 ετών του 9% τον Απρίλιο, υπερτετραπλάσιος του στόχου του 2% της κεντρικής τράπεζας.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε σήμερα ανοδικά την πρόβλεψή της, εκτιμώντας ότι θα κορυφωθεί οριακά πάνω από το 11% τον Οκτώβριο, όταν αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης