Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουγγαρία μείωσε την τιμή βενζίνης - Έχει την φθηνότερη στην ΕΕ αλλά... μόνο για τους πολίτες της και όχι τους ξένους

Η Ουγγαρία μείωσε την τιμή βενζίνης - Έχει την φθηνότερη στην ΕΕ αλλά... μόνο για τους πολίτες της και όχι τους ξένους
Επίσης, φορολογεί τα «επιπλέον κέρδη» των βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών, όπως η Ryanair και η EasyJet να αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων για να αντεπεξέλθουν

Η Ουγγαρία μείωσε την τιμή της βενζίνης στην αντλία αλλά αυτό δεν αφορά τα αυτοκίνητα με ξένη πινακίδα, εμποδίζοντάς τους να αγοράζουν φυσικό αέριο και ντίζελ στα 480 φιορίνια (1,20 ευρώ) ανά λίτρο, τιμή που υφίσταται απο τον Νοέμβριο.
Επίσης, φορολογεί τα «επιπλέον κέρδη» των βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών, όπως η Ryanair και η EasyJet να αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων για να αντεπεξέλθουν.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Orban υποστηρίζει ότι προσπαθεί να μειώσει την οικονομική ύφεση και τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 25 ετών, με μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν επίσης ανώτατα όρια τιμών σε ορισμένα είδη διατροφής.
Πολυεθνικές και εγχώριες εταιρείες υποστηρίζουν ότι το μέτρο βλάπτει τα έσοδα και την ανταγωνιστικότητά τους με την ΕΕ να εγείρει ερωτήματα για το εάν εναρμονίζεται με τους κανόνες της, να αντιτίθεται και να ζητάει προσωρινή κατάργηση του, σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλει κυρώσεις, καθώς το χαρατηρίζει «μεροληπτικό».
Το πλαφόν στη τιμή, μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ, οδήγησε αναπόφευκτα σε «τουρισμό καυσίμων» και αυξημένη ζήτηση, δημιουργώντας προβλήματα στον εφοδιασμό και ελλείψεις στα πρατήρια.
«Η κυβέρνηση έπρεπε να δράσει, αλλά αντί να επιλέξει μια πιο φιλική προς την αγορά λύση, επέλεξε κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο οικονομολόγος και πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας, Sourani.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης