Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Donohoe (Eurogroup): Η Ευρώπη δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει νέα κρίση χρέους

Παρέμβαση Donohoe (Eurogroup): Η Ευρώπη δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει νέα κρίση χρέους
Δεν «βλέπει» κρίση χρέους στην Ευρώπη ο επικεφαλής του Eurogroup...
Σχετικά Άρθρα

Αποκλείει νέα κρίση χρέους, παρόμοιας με αυτή που έπληξε την Ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία –τουλάχιστον προς το παρόν–, o επικεφαλής του Eurogroup Pascal Donohoe, αφού, όπως επισημαίνει, η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί τόσο το 2022 και το 2023.
Ο Paschal Donohoe, υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, είπε ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι «εντελώς διαφορετικές από το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμασταν» όταν το μπλοκ κατακλυζόταν από σπειροειδείς πωλήσεις κρατικών ομολόγων, στις αρχές της δεκαετίας του 2010. 
Ο Donohoe είπε ότι η ευρωζώνη έχει πλέον «ισχυρότερη αρχιτεκτονική» και «βαθύτερα θεμέλια».
Από την τελευταία κρίση χρέους στην περιοχή, η ΕΕ έχει ενισχύσει το τραπεζικό της σύστημα με τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής εποπτικής αρχής, αλλά και υποδομής για την καταπολέμηση της κρίσης μέσω ενός κοινού μηχανισμού επίλυσης όταν οι δανειστές αποτυγχάνουν.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει νέα εργαλεία για την αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ οι policy makers δημιούργησαν ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα υποστηρίζεται από κοινό χρέος κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Είμαστε όλοι σίγουροι για την ικανότητά μας να πλοηγηθούμε εν μέσω των αλλαγών που συντελούνται», είπε.

Ανησυχητικά σημάδια…

Ο καλπάζων πληθωρισμός και η αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης, που οφείλονται εν μέρει στις διαταραχές στον κλάδο της Ενέργειας οι οποίες προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχουν πυροδοτήσει φόβους ότι η ευρωζώνη οδεύει σε απότομη ύφεση.
Καθώς η ΕΚΤ ενώνεται με άλλους φορείς χάραξης πολιτικής για την άρση των επιτοκίων, αυτοί οι φόβοι έχουν ενταθεί.
Οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και οκτώ χρόνια την περασμένη εβδομάδα, καθώς εντάθηκαν οι αναταραχές στην αγορά.
Οι δηλώσεις του Donohoe έγιναν την ώρα που η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει ερωτήσεις από τους ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα σχετικά με τα πρόσφατα αντικρουόμενα μηνύματά της.
Αν και τα κράτη μέλη θα έπρεπε να δεσμευτούν σε αξιόπιστα σχέδια για τη μείωση του δημόσιου δανεισμού και τη διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων - ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει ξεπεράσει το 8%- ο Donohoe επέμεινε ότι μια ισχυρή αγορά εργασίας υποδεικνύει οικονομική επέκταση.
Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε τη σημασία του προγράμματος NextGenerationEU των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, το οποίο θα συντηρήσει την οικονομική επέκταση της περιοχής, ακόμη και αν οι προσδοκίες για την ανάπτυξη έχουν περικοπεί. 
«Οι θέσεις εκκίνησης για τα κράτη μέλη όσον αφορά τα επίπεδα χρέους και ελλείμματός τους είναι τώρα πολύ, πολύ διαφορετικές από εκείνες που ήμασταν πριν μας χτυπήσει ο Covid», είπε ο Donohoe.
«Θα συνεχίσουμε να έχουμε σχέδια που μειώνουν προσεκτικά τον δανεισμό.
Τα σχέδια για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι αξιόπιστα.
Θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον».
Τα υπερβολικά επίπεδα δανεισμού μπορούν από μόνα τους θα πρέπει να συμβάλλουν στις πληθωριστικές πιέσεις που προσπαθούμε να μειώσουμε», πρόσθεσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών.
«Έτσι θα επιτευχθεί μια καλή ισορροπία» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης