Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό επταετίας το ρούβλι, στα 55,44 δολάρια - Διευρύνονται τα κέρδη, στο +35% το 2022

tags :
Σε υψηλό επταετίας το ρούβλι, στα 55,44 δολάρια - Διευρύνονται τα κέρδη, στο +35% το 2022
Ιστορικά υψηλά για το ρούβλι…

Συνεχίζεται το ράλι στο ρούβλι, με το ρωσικό νόμισμα να διευρύνει τα κέρδη του, σημειώνοντας ρεκόρ επταετίας. 
Πιο συγκεκριμένα, το ρούβλι εκτινάχθηκε σε υψηλό επτά ετών, παρά τις προσπάθειες των δυτικών να πλήξουν διά των κυρώσεων τη δυτική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, το νόμισμα εκτινάχθηκε ώς 1,7% τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, ήτοι στα 55,44 δολάρια – το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2015 με βάση τις τιμές του Χρηματιστηρίου της Μόσχας.
Συνολικά, το ρούβλι το 2022 σημειώνει αύξηση 35%, με τους Ρώσους policy makers να μειώνουν το επιτόκιο αναφοράς κατά 1.050 μονάδες βάσης και να χαλαρώνουν τα capital controls.
Οι Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η τρέχουσα ανάκαμψη αποτελεί απόδειξη ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει τις διεθνείς κυρώσεις, ωστόσο υπάρχει επιφύλαξη ότι η πρόοδος αυτή, δηλαδή της τιμής του νομίσματος, μπορεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών προϊόντων και τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Τα μέτρα χαλάρωσης της Τράπεζας της Ρωσίας είχαν μικρό αντίκτυπο στη δυναμική του ρουβλίου, η οποία, εν πολλοίε, οφείλεται στους περιορισμούς στις συναλλαγές σε δολάρια και στην πτώση των εισαγωγών της χώρας. 
Επισημαίνεται πως ανώτατα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης όσο και της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας προέβησαν σε αντιφατικές δηλώσεις τη Δευτέρα σχετικά με έναν στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Andrej Belussov είπε ότι οι αρχές έθεσαν συγκεκριμένο στόχο για το ρούβλι, δίνοντας προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη.
Μια «βέλτιστη» ισοτιμία είναι μεταξύ 70 και 80 ρούβλια ανά δολάριο, είπε.
Ωστόσο, ώρες μετά τα σχόλια Belousov, κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ενάντια σε μια τέτοια αλλαγή πολιτικής.
«Εάν εφαρμοστούν ιδέες που σχετίζονται με τη στόχευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μείωση της αποτελεσματικότητας και απώλεια της κυριαρχίας της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης Alexey Zabotkin.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Putin, Alexej Kudrin, είπε ότι η Ρωσία είναι απίθανο να εξετάσει την επιλογή στόχευσης. Σύμφωνα με αναλυτές, οι αρχές δεν διαθέτουν τα μέσα για να επηρεάσουν το ρωσικό νόμισμα, ακόμη κι αν το ήθελαν.
Το να επιτραπεί σε ξένους να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ρούβλι, αλλά θα ήταν πολιτικά αδύνατο, σύμφωνα με τον Dmitry Polevoy, οικονομολόγο της Locko Bank JSC.

Κατάρα εσόδων

Ο πόλεμος αρχικά πυροδότησε μια καταστροφή, στέλνοντας το νόμισμα σε ιστορικό χαμηλό των 121,5275 ανά δολάριο στις 10 Μαρτίου, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπάθησαν να απομονώσουν τη χώρα από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αλλά αφού η Μόσχα επέβαλε υποχρεωτικές πωλήσεις σε συνάλλαγμα στους εξαγωγείς και ζήτησε από ορισμένους αγοραστές ενεργειακών προϊόντων να πληρώσουν σε ρούβλια, το νόμισμα γύρισε και σημείωσε ράλι 118%.
Ενώ αυτό βοήθησε τη Ρωσία να αποφύγει μια συναλλαγματική κρίση, τώρα έγινε βραχνάς για την κεντρική τράπεζα καθώς μειώνονται τα έσοδα από τις εξαγωγές σε τοπικό νόμισμα και έκανε τα αγαθά της χώρας πιο ακριβά στο εξωτερικό.
Η τράπεζα απάντησε με μια σειρά από μέτρα χαλάρωσης.
Ωστόσο, τα συναλλαγματικά κέρδη συνεχίστηκαν, αναδεικνύοντας τα διλήμματα και τις προσδοκίες των traders για περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και για μέτρα που θα αναζωογονήσουν τη καταναλωτική ζήτηση και την οικονομική ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης