Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Επαφές Macron με την αντιπολίτευση σε αναζήτηση κυβερνητικής συνεργασίας μετά το εκλογικό στραπάτσο

Γαλλία: Επαφές Macron με την αντιπολίτευση σε αναζήτηση κυβερνητικής συνεργασίας μετά το εκλογικό στραπάτσο
Ούτε η Le Pen ούτε ο Melenchon σκοπεύουν να συνεργαστούν με το Γάλλο πρόεδρο για το σχηματισμό κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

Δύο 24ωρα μετά το στραπάτσο των βουλευτικών εκλογών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron θα έχει σήμερα Τρίτη 21/6 επαφές και συναντήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να μετρήσει αντιδράσεις και να διερευνήσει την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται πως η παράταξη Ensemble που στηρίζει τον Γάλλο πρόεδρο μπορεί να κέρδισε τις περισσότερες ψήφους και έδρες (246 έδρες), ωστόσο δεν κατάφερε να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών που απαιτούνται για να κυβερνήσει αυτοδύναμα.
Αυτό σημαίνει πως ο πρόεδρος Macron θα πρέπει να αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες προκειμένου να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό του έργο και την ευρύτερη πολιτική του, έργο πάντως που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Όχι σε συνεργασία

Μια και τόσο ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας «ΝUPES», Jean Luc Melenchon όσο και η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Marine Le Pen έχουν διαμηνύσει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεργαστούν με τον Macron, ενώ ερωτηματικό αποτελεί τι θα πράξουν οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι με τις 64 έδρες τους, μπορούν να έχουν ρυθμιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της Γαλλίας.
Πάντως και οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς μεγάλο μέρος τους τείνει στο να μη συνεργαστεί με τον Macron.
Αυτό σημαίνει πως ο Macron θα πρέπει να αναζητά βουλευτές τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά για να μπορεί να περνά από τη Βουλή τα νομοσχέδια του.

Επαφές

Όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία, τόσο σήμερα Τρίτη 21/6 όσο και αύριο Τετάρτη 22/6 εκπρόσωποι των κομμάτων θα βρεθούν στο Προεδρικό Μέγαρο σε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Macron. Πάντως πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP, αναφέρουν πως η Marine Le Pen από το Εθνικό Μέτωπο και ο Christian Jakob, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων θα δώσουν το παρών στις συναντήσεις, κάτι που δεν θα γίνει με τον Melenchon.
Ωστόσο, από τη συμμαχία «NUPES», το παρών θα δώσουν τόσο ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Olivier Faure και ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος, Fabien Roussel.
Στις επαφές αυτές ο Macron θα μεταφέρει την αγωνία του για τον κίνδυνο να μείνει η Γαλλία ακυβέρνητη σε μια εξαιρετικά κρίσιμη πολιτικά και οικονομικά συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των διαδοχικών κρίσεων που αυτή προκαλεί.
Άλλωστε όπως διαμηνύουν από το προεδρικό περιβάλλον, ο στόχος είναι να βρεθούν λύσεις που να υπηρετούν τη Γαλλία σε μια στιγμή που δεν υπάρχουν απόλυτες πλειοψηφίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης