Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο σοκ από τον σεισμό στο Αφγανιστάν: Πάνω από 1.000 νεκροί από τα 6,1 Ρίχτερ – Χιλιάδες τραυματίες και εγκλωβισμένοι

Παγκόσμιο σοκ από τον σεισμό στο Αφγανιστάν: Πάνω από 1.000 νεκροί από τα 6,1 Ρίχτερ – Χιλιάδες τραυματίες και εγκλωβισμένοι
Η σεισμική δόνηση έπληξε κυρίως στις ανατολικές επαρχίες της χώρας
(upd4) Δραματικές ώρες βιώνει το Αφγανιστάν καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των θυμάτων του ισχυρού σεισμού των 6,1 Ρίχτερ που έπληξε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 22/6 τα ξημερώματα τις ανατολικές επαρχίες της χώρας και ο οποίος έγινε αισθητός σε απόσταση 500 χιλιομέτρων, μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 1.000, αν και εκτιμάται πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες καθώς εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια των κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα από αξιωματούχο της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών, άλλοι τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια και για δεκάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια.

Ο σεισμός

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ή 5,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).
Σημειώθηκε σήμερα στη 01:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 23:30 χθες, Τρίτη, ώρα Ελλάδας), την ώρα που πολλοί άνθρωποι κοιμόντουσαν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, επεσήμανε το USGS.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο περίπου 44 χιλιόμετρα από την πόλη Khost (πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας), στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, και καταγράφηκε σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Όπως αναφέρεται η δόνηση έγινε αισθητή σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χιλιομέτρων, ως το Πακιστάν και την Ινδία, ανακοίνωσε το EMSC ενώ και το USGS ανέφερε πως ένας δεύτερος σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σχεδόν στην ίδια περιοχή την ίδια ώρα.
121.jpg32_7.jpg

33_8.jpg
34_5.jpg
Οι πληγείσες περιοχές

Οι περισσότεροι θάνατοι εντοπίζονται στην επαρχία Paktika (τουλάχιστον 255 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 200 τραυματίστηκαν), ενώ αναφορές για νεκρούς υπάρχουν και για τις ανατολικές επαρχίες Nangarhar και Khost, τη στιγμή που οι αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να αποτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής.
«Δυστυχώς χθες το βράδυ σημειώθηκε ισχυρός σεισμός σε τέσσερις περιοχές της επαρχίας Paktika, από τον οποίο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες συμπολίτες μας και καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια. Καλούμε όλες τις υπηρεσίες αρωγής να στείλουν αμέσως ομάδες στην περιοχή για να αποτραπεί περαιτέρω καταστροφή» ανέφερε ο Bilal Kharimi, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.
Όπως αναφέρεται, στις πληγείσες περιοχές σπεύδουν ομάδες διασωστών με ελικόπτερα, αν και ο τελικός απολογισμός των θυμάτων εκτιμάται πως θα αυξηθεί δραματικά, μια και πολλά χωριά είναι απομονωμένα στα βούνα και πολύ δύσκολα μπορούν να συγκεντρωθούν πληροφορίες.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ χρησιμοποιούνται ελικόπτερα για να φτάσουν στους τραυματίες και να μεταφέρουν ιατρικό εξοπλισμό και τρόφιμα στους πληγέντες.

4444444_3.jpg
22211111.jpg
332221111.jpg
Προσφορά για βοήθεια

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Shehbaz Sharif εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την τραγωδία, επισημαίνοντας ότι οι πακιστανικές αρχές εργάζονται για να προσφέρουν βοήθεια στο Αφγανιστάν ενώ και η ΕΕ ανακοίνωσε πως παρακολουθεί την κατάσταση και πως είναι έτοιμη να προσφέρει έκτακτη βοήθεια.
Έτοιμος να εξετάσει τις ανάγκες σε βοήθεια δηλώνει και ο ΟΗΕ.
Σημειώνεται πως ο καταστροφικός αυτός σεισμός ήρθε σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη στιγμή για το Αφγανιστάν, το οποίο πλήττεται από μια σοβαρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, πέρυσι τον Αύγουστο.

22111.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης