Τελευταία Νέα
Διεθνή

ISW (ΗΠΑ): Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν νότια του Lysychansk - Θέμα εβδομάδων η πλήρης κατάληψη του Donbass

ISW (ΗΠΑ): Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν νότια του Lysychansk  - Θέμα εβδομάδων η πλήρης κατάληψη του Donbass
Oι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται αρκετά κοντά στην κατάληψη του Lysychansk, εκτός κι αν οι Ουκρανοί αποφασίσουν να οχυρωθούν γύρω από την πόλη
Σχετικά Άρθρα
Πολύ πιο εύθραστη κατέστη η ουκρανική άμυνα στο Lysychansk, που αποτελεί την τελευταία πόλη στην περιοχή του Lugansk που το Κίεβο κατέχει ακόμη.
Εδώ και εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις απο τις αμυντικές τους θέσεις στα νότια και ανατολικά της πόλης, σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν και να αποκόψουν τα ουκρανικά στρατεύματα που κρατούν το Lysychansk.
Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι Ρώσοι προέλασαν σε αρκετά χωριά νότια του Lysychansk, έστω και καταγράφοντας σοβαρές απώλειες από τα πυρά του ουκρανικού πυροβολικού.
Μάλιστα, ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι ορισμένες τακτικές ομάδες ρωσικών ταγμάτων αποσύρονται για να ανασυνταχθούν.
Το Institute for the Study of War, στην τελευταία του καθημερινή ανάλυση επί των εξελίξεων στο πεδίο της μάχης, αναφέρει ότι η ρωσική προέλαση από τα νότια σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις «μπορεί να είναι σε θέση να απειλήσουν το Lysychansk τις επόμενες ημέρες, αποφεύγοντας τη δύσκολη αντίθετη διάβαση του ποταμού Siverskyi Donets».
Σήμερα Τετάρτη 22/6, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι χάθηκαν κάποιοι οικισμοί στη δυτική όχθη του ποταμού Siverskyi Donets, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα νότια περίχωρα της πόλης.
«Οι Ρώσοι πλησιάζουν το Lysychansk, οχυρώνονται σε κοντινές πόλεις. Η πόλη βομβαρδίζεται από αεροσκάφη», δήλωσε ο Serhiy Hayday, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Lugansk
Ο Hayday αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι πλέον «δύσκολη» στην περιοχή νότια του Lysychansk.
«Ο εχθρός μπήκε στην Toshkivka γεγονός που του επέτρεψε να αυξήσει τα πυρά σε άλλους οικισμούς».
Ο ίδιος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν οχυρωθεί σε πολλά χωριά αμέσως νότια του Lysychansk, συμπεριλαμβανομένων των Ustynivka, Pidlisne και Myrna Dolyna, και προχωρούν στο Bila Hora.
«Δεν είναι εύκολο για τους στρατιώτες μας να κρατήσουν την άμυνα», παραδέχθηκε.
Τα σχόλια του Hayday υποδηλώνουν ότι οι ουκρανικές άμυνες γύρω από το Lysychansk έχουν αρχίσει να υποκύπτουν στην πολύ μεγαλύτερη ρωσική δύναμη πυρός, μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών.
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολεμούν στις παρυφές της γειτονικής πόλης Severodonnetsk και σε παρακείμενες κοινότητες και επωφελούνται από το γεγονός ότι το Lysychansk βρίσκεται σε υψόμετρο.
Αλλά οι ήδη υποβαθμισμένες γραμμές ανεφοδιασμού τους γίνονται όλο και πιο αδύναμες, λόγω της έκτασης των ρωσικών βομβαρδισμών.
Οι ανατροπές που καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, μετά από εβδομάδες ισχυρής αντίστασης, σηματοδοτούν πιθανώς την πιο δύσκολη εβδομάδα για τον ουκρανικό στρατό, μετά την παράδοση των τελευταίων ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη.
Οι επιθέσεις κοντά στο Lysychansk πραγματοποιούνται παράλληλα με μια ανανεωμένη προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να αποκόψουν τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί δυτικά προς το Bakhmut, μια κρίσιμη γραμμή επικοινωνίας για τους Ουκρανούς.
Σε ορισμένα σημεία, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον αυτοκινητόδρομο.
Με δυο λόγια οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται αρκετά κοντά στην κατάληψη του Lysychansk, εκτός κι αν οι Ουκρανοί αποφασίσουν να οχυρωθούν γύρω από την πόλη.
Στην περίπτωση αυτή οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να το καταλάβουν.
Αν όμως γίνει αυτό στο τέλος το Lysychansk θα μοιάζει με τις μερικώς ισοπεδωμένες πόλεις Severodonetsk, την κοντινή Popasna και τη Μαριούπολη, αναφέρει το Institute for the Study of War.
xarths_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης