Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt για Scholz: Ο «άνθρωπος των ερειπίων» που πρέπει να καθαρίσει την κληρονομιά της Merkel

Handelsblatt για Scholz: Ο «άνθρωπος των ερειπίων» που πρέπει να καθαρίσει την κληρονομιά της Merkel
Στο Elmau, ο καγκελάριος Scholz και οι χώρες της G7 θα ασχοληθούν πρωτίστως με τη διόρθωση της μοιραίας εξάρτησης από τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Tις συνέπειες της πολιτικής ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία αναλύει σε αφιέρωμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, βλέποντας σε ότι αντιμετωπίζει η Γερμανία τώρα, πανταχού παρούσα την πρώην καγκελάριο Angela Merkel.
Όταν οι επτά κορυφαίες βιομηχανικές χώρες (G7) συναντηθούν ξανά αυτό το Σαββατοκύριακο στο Schloss Elmau, στον ίδιο τόπο, θα ασχοληθούν πρωτίστως με τη διόρθωση της μοιραίας εξάρτησης από τη Ρωσία και ουσιαστικά με την αφαίρεση των κληρονομιών που άφησε πίσω της η Merkel.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον διάδοχο της Merkel στο αξίωμα, τον οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής της G7, τον καγκελάριο Olaf Scholz.

Ο «άντρας των ερειπίων»

Ενώ η Andrea Nahles, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της ως αρχηγός του SPD, περιγράφηκε κάποτε ως "γυναίκα των ερειπίων" που έπρεπε να καθαρίσει τις κληρονομιές των προκατόχων της, ο Scholz είναι κάτι σαν τον "άνδρα των ερειπίων" - με την όχι εντελώς μικρή διαφορά ότι δεν πρόκειται για το SPD αλλά για την παγκόσμια πολιτική.
Ο Putin ήταν ήδη θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Ελμάου το 2015.
Η προσάρτηση της Κριμαίας έγινε πριν από ένα χρόνο, η Ρωσία είχε μόλις εκδιωχθεί από την G8.
"Νέα ενότητα κατά του Putin - οι χώρες της G7 θέλουν να αναλάβουν σκληρότερη δράση κατά της Μόσχας" ήταν ένα από τα ρεπορτάζ της Handelsblatt για τη σύνοδο κορυφής της G7.
Όμως, οι περιεκτικές ανακοινώσεις των συμμετεχόντων δεν ακολουθήθηκαν από πράξεις.

Παρά την προσάρτηση της Κριμαίας, η εξάρτηση από τον Putin έχει αυξηθεί

Παρά την προσάρτηση της Κριμαίας, παρά την ήδη ιμπεριαλιστική συμπεριφορά του Putin, η Γερμανία έχει γίνει ακόμη πιο εξαρτημένη από τη Ρωσία από το 2015.
Κατά τη διάρκεια της 16ετούς θητείας της Merkel, το μερίδιο της Ρωσίας στις προμήθειες φυσικού αερίου της Γερμανίας αυξήθηκε από περίπου 40 σε 55%.
Η καγκελάριος έδωσε πολιτική υποστήριξη στα σχέδια του Κρεμλίνου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Ανατολικής Ευρώπης και των ΗΠΑ ότι οι αγωγοί θα οδηγούσαν σε επισφαλή εξάρτηση από τη Ρωσία.
Εκ των υστέρων, η απόφαση των Γερμανών πολιτικών να θέσουν την εθνική ασφάλεια εφοδιασμού στα χέρια μιας ρεβανσιστικής δικτατορίας, και μάλιστα να πουλήσουν ορισμένες από τις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της χώρας τους σε ρωσικές εταιρείες όπως η Gazprom, φαίνεται σχεδόν τρελή σε πολλούς ειδικούς.

Αλλά η Merkel δεν θέλει να αναγνωρίσει κανένα λάθος σε αυτό μέχρι σήμερα.

"Εκείνη την εποχή, η γερμανική οικονομία είχε αποφασίσει υπέρ της μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών", δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στο Redaktionsnetzwerk Deutschland - σαν να ήταν δουλειά της ως καγκελαρίου να εκπληρώσει τις επιθυμίες της γερμανικής οικονομίας για την ενεργειακή πολιτική.
Η στρατηγική διάσταση της εταιρικής σχέσης φυσικού αερίου με τη Ρωσία, την οποία η Merkel υπενθύμισε επανειλημμένα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, δεν φαίνεται να βλέπει ακόμα.
Αυτό που μέτρησε ήταν η τιμή - εις βάρος της ασφάλειας του εφοδιασμού.
Ο Scholz πρέπει τώρα να επιτύχει σε χρόνο ρεκόρ αυτό που η Merkel δεν θεώρησε απαραίτητο: Να απαλλαγεί η Γερμανία από την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.
Ο καγκελάριος, ο οποίος κατά τα άλλα έχει μόνο επαινετικά λόγια για τον προκάτοχό του, ασκεί ανοιχτή κριτική σε αυτό: "Ένα λάθος της γερμανικής οικονομικής πολιτικής" ήταν ότι "επικεντρώσαμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό υπερβολικά στη Ρωσία, χωρίς να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να μπορούμε να αλλάξουμε γρήγορα πορεία, αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα", δήλωσε πρόσφατα.
Ως δήμαρχος του Αμβούργου, ο ίδιος είχε υποστηρίξει την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ακτές της Βόρειας Γερμανίας.
Η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τώρα πιθανό ότι η Ρωσία θα σταματήσει εντελώς την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα σε τρεις εβδομάδες, όταν θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης στον Nord Stream 1. "Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε", λέει ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, Klaus Müller.
Δεδομένου ότι και άλλα κράτη της ΕΕ τροφοδοτούνται μέσω της Γερμανίας, ολόκληρη η ήπειρος αντιμετωπίζει οξεία ενεργειακή κρίση.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας IEA, Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποιεί ήδη τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
"Το αργότερο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία έχει αυτοκρατορικές ορέξεις", λέει η ειδική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των Πρασίνων Viola von Cramon.
"Αλλά αντί να επιταχύνει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να σφυρηλατήσει δεσμούς με άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου, η Merkel ενδιαφέρθηκε κυρίως για τη διατήρηση ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τις βασικές βιομηχανίες μας με φθηνό ρωσικό αέριο.
Με μεγάλο πολιτικό κόστος, όπως γνωρίζουμε τώρα".
Η ενεργειακή έκτακτη ανάγκη δεν είναι το μόνο πρόβλημα που άφησε η Merkel στον Scholz.

Υπάρχει επίσης η θλιβερή κατάσταση της Bundeswehr.

Για παράδειγμα, οι μεγάλης κλίμακας παραδόσεις όπλων στο Κίεβο αποτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό επειδή η Γερμανία είναι τόσο καταστροφικά εξοπλισμένη. Την επομένη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο επιθεωρητής στρατού Alfons Mais προειδοποίησε: "Η Bundeswehr ο στρατός που μου επιτρέπεται να διοικώ είναι λίγο πολύ γυμνός".
Και εδώ, η Merkel μεταθέτει την ευθύνη.
Πρόσφατα δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι η Bundeswehr έχει "σωθεί μέχρι το κόκκαλο".
Επιπλέον, η επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ είχε αποτρέψει την αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Η Merkel συμπεριφέρθηκε σχεδόν σαν να είχε ελάχιστη σχέση με τον καθορισμό των προτεραιοτήτων από τη δική της κυβέρνηση.

Κίνα: "Η Merkel μας έκανε ευάλωτους".

Και έπειτα υπάρχουν οι στενοί εμπορικοί δεσμοί με την Κίνα, οι οποίοι απέφεραν υψηλά κέρδη στις γερμανικές εταιρείες, αλλά δημιούργησαν νέες εξαρτήσεις.
"Η Merkel έχει διαμορφώσει τις σχέσεις με αυταρχικές δυνάμεις με τρόπο που μας έχει καταστήσει εξαιρετικά ευάλωτους", λέει ο Thorsten Benner, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Δημόσιας Πολιτικής στο Βερολίνο. "Πληρώνουμε το τίμημα τώρα στην περίπτωση της Ρωσίας, και αν δεν αλλάξουμε πορεία, κινδυνεύουμε να πληρώσουμε ακόμη υψηλότερο τίμημα στην περίπτωση της Κίνας".
Συνεπώς, η Κίνα θα αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης τις επόμενες ημέρες.
Όχι μόνο στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Elmau αλλά και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου η δυτική στρατιωτική συμμαχία σχεδιάζει να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική αντίληψη.
Ειδικότερα, η σκληρότητα της διατύπωσης σχετικά με την Κίνα στην έννοια είναι αντικείμενο μάχης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.
Ο Scholz είναι περισσότερο στην παράδοση της Merkel εδώ: Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει μια "διαφοροποιημένη και διαφοροποιημένη προσέγγιση που βασίζεται στην προηγούμενη γλώσσα του ΝΑΤΟ", αναφέρει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σε καμία περίπτωση ο Scholz δεν θέλει να προκαλέσει άσκοπα την Κίνα σε στρατιωτικά θέματα.

Στην οικονομική πολιτική, από την άλλη πλευρά, ο Scholz υπολογίζει σε μεγαλύτερη ανεξαρτησία- το σύνθημα είναι "διαφοροποίηση", με άλλα λόγια, άνοιγμα νέων αγορών προκειμένου να είναι λιγότερο εξαρτημένη από την Κίνα.
Το γεγονός ότι, μετά από μακρά διαμάχη, ο συνασπισμός CDU/CSU συμφώνησε την Πέμπτη να επικυρώσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ούτε η χρονική στιγμή είναι τυχαία.
Ο Καναδάς είναι μέλος της G7 και προσφέρεται ως προμηθευτής σπάνιων γαιών, δηλαδή ορυκτών που είναι κεντρικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση και τα οποία μέχρι στιγμής προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Κίνα.
Αν και η Δύση επιδιώκει μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία από την Κίνα και η ίδια η Λαϊκή Δημοκρατία οικονομική αυτάρκεια, η καγκελάριος θέλει να αποφύγει πάση θυσία μια κατάσταση όπου ο κόσμος θα διασπαστεί σε δύο μπλοκ, με τις βιομηχανικές χώρες της Δύσης από τη μία πλευρά και τις αναδυόμενες οικονομίες υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας από την άλλη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Scholz θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία με δημοκρατίες εκτός της δυτικής συμμαχίας στο Elmau.
Προσκάλεσε "πολύ συνειδητά" τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και της Σενεγάλης στο Elmau.

Υπάρχει μεγάλη συμφωνία με τις ΗΠΑ σε αυτό το σημείο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε πέρυσι μια "Σύνοδο Κορυφής των Δημοκρατιών" και θέλει να απωθήσει την επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας.
Αλλά ο Scholz επιδιώκει και έναν δεύτερο στόχο με τις προσκλήσεις: στο Elmau, ο Scholz θέλει να δώσει ζωή στην ιδέα της Λέσχης για το Κλίμα, την οποία παρουσίασε πέρυσι.
Τα κράτη υποδοχής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Ο Scholz πιστεύει ότι ο διεθνής συντονισμός στην πολιτική για το κλίμα είναι πολύ μικρός μέχρι στιγμής.
Θέλει να εξαλείψει τον κίνδυνο εμπορικών συγκρούσεων που προκύπτει μέσω της κλιματικής του λέσχης.
Και εδώ, ο Scholz προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη που έγιναν κατά την εποχή της Merkel.
Το 2015, οι G7 έδωσαν την υπόσχεση του αιώνα στο Elmau να καταργήσουν πλήρως τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια του αιώνα και να θεσπίσουν δεσμευτικούς κανόνες για το σκοπό αυτό στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Ούτε από αυτό προέκυψαν πολλά.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης