Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ελλείψεις τροφίμων θα οδηγήσουν σε παγκόσμια πολιτική αποσταθεροποίηση - Τα δραματικά μηνύματα και οι ζοφερές μνήμες

Οι ελλείψεις τροφίμων θα οδηγήσουν σε παγκόσμια πολιτική αποσταθεροποίηση - Τα δραματικά μηνύματα και οι ζοφερές μνήμες

Οι μνήμες από την Αραβική Άνοιξη και οι επιπτώσεις του Ουκρανικού στην αφορά τροφίμων

Σχετικά Άρθρα

H ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε άμεσο αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, δεδομένου του ρόλου των εν λόγω κρατών ως σημαντικών εξαγωγέων βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως σιτάρι, ηλιέλαιο, κριθάρι και καλαμπόκι, ενώ επηρεάζει επίσης ευπαθή τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά.
Όπως φαίνεται στα στοιχεία του FAO, η τιμή των βασικών προϊόντων διατροφής έχει αυξηθεί από την εισβολή στην Ουκρανία, αφού έχει ήδη ακολουθήσει μια ανοδική τάση από το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Αναταραχές και οι μνήμες από την Αραβική Άνοιξη

Όπως σημειώνει η Katharina Buchholz της Statista, στο παρελθόν, παρόμοιες αυξήσεις στην τιμή των τροφίμων οδήγησαν σε αναταραχές, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, και μάλιστα συνέπεσαν με την Αραβική Άνοιξη το 2011, όταν οι πληθυσμοί στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή αντέδρασαν απέναντι σε καταπιεστικά καθεστώτα. νιώθοντας την πρόσθετη πίεση όσον αφορά το κόστος διαβίωση λόγω των υψηλών τιμών – με τελικό αποτέλεσμα την πρώσοι των εν λόγω καταπιεστικών καθεστώτων

Προειδοποιήσεις

Το τρέχον επίπεδο των τιμών των τροφίμων ξεπερνά ακόμη και τις κορυφές που παρατηρήθηκαν το 2011 και το 2008, όταν οι τιμές των τροφίμων και άλλων αυξήθηκαν δραματικά, προκαλώντας αναταραχή σε αρκετές αφρικανικές χώρες καθώς και στο Μπαγκλαντές, την Αϊτή, την Ινδονησία και την Υεμένη.
Η έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης έβαλε τέλος στην άνοδο των τιμών εκείνο το έτος.
Στην παρούσα κατάσταση, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι η επισιτιστική κρίση θα μπορούσε να πλήξει ξανά τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς αρκετές χώρες της περιοχής είναι σημαντικοί εισαγωγείς ρωσικών ή ουκρανικών προϊόντων διατροφής.
Infographic: The Link Between Soaring Food Prices and Political Instability | Statista
Ευρεία κλίμακα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Cornell, Chris Barrett, η πιθανότητα αναταραχής αυξάνεται ξανά.
Από τις αρχές Ιουνίου, οι τιμές των τροφίμων είχαν ήδη πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης