Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ επιμένει στη συνταγή της αποτυχίας για Covid – Επαναφέρει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και εισάγει νέες διακρίσεις

Η ΕΕ επιμένει στη συνταγή της αποτυχίας για Covid  – Επαναφέρει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και εισάγει νέες διακρίσεις
Tο ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ εξελίχθηκε γρήγορα σε μοντέλο και μερικές φορές η βάση για τα εγχώρια πιστοποποιητικά «υγείας» ή Covid
Σχετικά Άρθρα

Μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ήταν αναμενόμενο, ψήφισε για την ανανέωση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της ΕΕ για έναν ακόμη χρόνο.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
ήταν 453 υπέρ, 119 κατά και 19 αποχές.
Ο κανονισμός για τα πιστοποιητικά είχε προγραμματιστεί να λήξει στις 30 Ιουνίου.
Νωρίτερα τον Ιούνιο 2022 μια αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου είχε ήδη καταλήξει σε «πολιτική συμφωνία» με την Επιτροπή για την ανανέωση του πιστοποιητικού, καθιστώντας έτσι την ψηφοφορία ουσιαστικά αναπόφευκτη, αναφέρει δημοσίευμα του «The Brownstone Institute».
Ο κανονισμός για τα πιστοποιητικά εγκρίθηκε αρχικά τον Ιούνιο του 2021, φαινομενικά για να διευκολύνει το «ασφαλές ταξίδι» μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Μοντέλο παρά τις αντιδράσεις

Όμως, το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ εξελίχθηκε γρήγορα σε μοντέλο και μερικές φορές η βάση για τα εγχώρια πιστοποποιητικά «υγείας» ή Covid που θα χρησίμευαν στον περιορισμό της πρόσβασης σε πολλούς άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής κατά το επόμενο έτος.
Η ΕΕ επέλεξε να παρατείνει το πιστοποιητικό covid παρά τα συντριπτικά αρνητικά αποτελέσματα μιας δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο «Πείτε τη γνώμη σας» και ήταν ανοιχτή στο κοινό από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 8 Απριλίου.
Η διαβούλευση προκάλεσε περισσότερες από 385.000 απαντήσεις – σχεδόν όλες από τις οποίες φαίνεται να είναι αντίθετες στην ανανέωση του πιστοποιητικού.
Σε επιστολή προς τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή η Γαλλίδα βουλευτής Virginie Joron έγραψε στο Twitter:
Διάβασα εκατοντάδες απαντήσεις τυχαία με την ομάδα μου. Δεν βρήκα κανένα υπέρ της επέκτασης του κωδικού QR (δηλ. το ψηφιακό πιστοποιητικό).
Με βάση αυτή τη μεγάλη έρευνα, φαίνεται προφανές ότι σχεδόν όλες οι απαντήσεις ήταν αρνητικές.
Η συντριπτικά αρνητική τάση των απαντήσεων ήταν πράγματι εμφανής από την αρχή.

Καθολική αντίδραση

«Είμαι εντελώς αντίθετος με τη θέσπιση αυτού του πιστοποιητικού, δεδομένου του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον καταστροφικό χειρισμό του Covid από την ΕΕ… Θέλω αυτό το cst (πιθανώς μια αναφορά στο «Ασφαλές εισιτήριο Covid» του Βελγίου) ή το διαβατήριο εμβολίου απλώς να εξαλειφθεί…», γράφει ένας χρήστης.
Υπάρχουν ισχυρισμοί που διατυπώνονται στο προσχέδιο εγγράφου που δεν υποστηρίζονται επιστημονικά.
Για παράδειγμα, υποστηρίζεται ότι το πιστοποιητικό Covid αντιπροσωπεύει αποτελεσματική προστασία από την εξάπλωση του ιού – ποια δεδομένα μπορούν να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό;…
 Το πιστοποιητικό covid ή το green pass πρέπει να καταργηθεί άμεσα ως μεροληπτικό και αντισυνταγματικό και μη τεκμηριωμένο από κανένα επιστημονικό στοιχείο, γιατί βασίζεται αποκλειστικά σε τιμωρητικά μέτρα για τους πολίτες… Είμαι αντίθετος στην παράταση του green pass, η οποία δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από τη δημιουργία διακρίσεων…
Δεν θέλω ποτέ να υποβληθώ ξανά σε πιστοποιητικό που εισάγει διακρίσεις…
Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid θα πρέπει να λήξει αμέσως», γράφει ένας από τους χιλιάδες χρήστες.

Μηδενικός ο θετικός αντίκτυπος

Υπάρχουν τόσα πολλά δεδομένα που υποστηρίζουν το γεγονός ότι τα ψηφιακά διαβατήρια έχουν μηδενικό θετικό αντίκτυπο στους ρυθμούς μετάδοσης και στην πραγματικότητα στις πιο εμβολιασμένες και άκρως ελεγχόμενες χώρες, τα ποσοστά Covid έχουν εκτοξευθεί…
Η ανανέωση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά ότι η υποδομή θα παραμείνει στη θέση της και πως μπορεί να εφαρμοστεί εάν και όταν τα κράτη μέλη κρίνουν σκόπιμο να το κάνουν.
Οι ισχύοντες κανόνες για την κατοχή έγκυρου ψηφιακού πιστοποιητικού Covid της ΕΕ δεν κάνουν μόνο διακρίσεις κατά των μη εμβολιασμένων, αλλά και κατά της φυσικής ανοσίας, η οποία αντιμετωπίζεται ως πιο εφήμερη από την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο.
Η απόδειξη του ολοκληρωμένου αρχικού εμβολιασμού καθιστά το πιστοποιητικό έγκυρο για 270 ημέρες.
Η απόδειξη ότι έχει λάβει αναμνηστική δόση παρέχει απεριόριστη ισχύ προς το παρόν.
Από την άλλη πλευρά, η απόδειξη «ανάρρωσης» – με τη θετική δοκιμασία PCR να είναι η μόνη αποδεκτή απόδειξη – παρέχει μόνο 180 ημέρες ισχύος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης