Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Εξοπλίζουμε με πυρηνικά τη Λευκορωσία - HΠΑ και ΝΑΤΟ διαθέτουν 200 εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη

Putin: Εξοπλίζουμε με πυρηνικά τη Λευκορωσία - HΠΑ και ΝΑΤΟ διαθέτουν 200 εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάγκη για μια συμμετρική απάντηση στις εκπαιδευτικές πτήσεις των αεροπλάνων του ΝΑΤΟ με πυρηνικά φορτία κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Vladimir Putin.

Σχετικά Άρθρα
(upd) Οι ΗΠΑ διαθέτουν 200 εγκαταστάσεις πυρηνικών τακτικών όπλων στην Ευρώπη με 257 αεροσκάφη προετοιμασμένα για τη χρήση τους, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vlladimir Putin κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Λευκορώσο ομόλογό του Alexander Lukashenko το Σάββατο 25 Ιουνίου σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου TASS.
«Ναι, πράγματι, στην Ευρώπη οι Αμερικανοί έχουν 200 εγκαταστάσεις τακτικών πυρηνικών όπλων, κυρίως αυτά είναι πυρηνικές βόμβες, σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.
Για πιθανή χρήση τους έχουν ετοιμαστεί 257 αεροπλάνα, όχι μόνο αμερικανικά αλλά και από τις χώρες που ανέφερα», είπε ο Putin.

Συμμετρική απάντηση

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάγκη για μια συμμετρική απάντηση στις εκπαιδευτικές πτήσεις των αεροπλάνων του ΝΑΤΟ με πυρηνικά φορτία κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Putin.
«Είπατε ότι είναι δυνατόν να αντιδράσουμε συμμετρικά.
Είναι δυνατή, αλλά δεν χριεάζεται  ούτε μια συμμετρική απάντηση σε αυτό», είπε ο Ρώσος ηγέτης απαντώντας στο σχόλιο του Lukashenko .
«Ωστόσο, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι, αναμφίβολα, είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για την κατοχύρωση της ασφάλειάς μας, της ασφάλειας του κράτους της Ένωσης και άλλων χωρών του στον πλαίσιο του δόγματος κοινής αμυντικής ασφάλειας», δήλωσε ο Putin.

Εξοπλίζεται η Λευκορωσία

Η Ρωσία θα προμηθεύσει «τους επόμενους μήνες» την Λευκορωσία με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση, ανακοίνωσε ο Putin υποδεχόμενος τον Lukashenko, προτείνοντάς του επίσης βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών του αεροσκαφών ώστε να αποκτήσουν ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.
«Τους επόμενους μήνες, θα μεταφέρουμε στην Λευκορωσία τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander-M, που έχουν την δυνατότητα χρήσης βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων Cruise, στις συμβατικές και τις πυρηνικές τους εκδοχές», δήλωσε ο Putin κατά την έναρξη της συνομιλίας του με τον Lukashenko που μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

Εκσυγχρονισμός αεροσκαφών

«Μεγάλος αριθμός αεροσκαφών Su-25 βρίσκονται σε υπηρεσία στον λευκορωσικό στρατό. Θα μπορούσαν να βελτιωθούν με τον κατάλληλο τρόπο.
Αυτός ο εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνει στα εργοστάσια των αεροπλάνων στην Ρωσία και η εκπαίδευση του προσωπικού να ξεκινήσει σύμφωνα με αυτό», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, αφού ο Λευκορώσος ομόλογός του ζήτησε την «προσαρμογή» των αεροσκαφών για να έχουν την ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.
Κατά την διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν επίσης το θέμα της αγοράς λιπασμάτων.
Με τον Lukashenko «συμφωνήσαμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των καταναλωτών μας και των πελατών μας», σε ό,τι αφορά τα λιπάσματα, δήλωσε ο Putin, προσθέτοντας ότι η Μόσχα «βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών» για το θέμα.

Zakharova: Αυξανόμενοι πυρηνικοί κίνδυνοι

Η Ρωσία δεν θα προσχωρήσει στη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW), δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διάσκεψης των κρατών-συμμετεχόντων.
Σύμφωνα την ίδια, η δυναμική προώθηση της Συνθήκης βαθαίνει τη διχόνοια μεταξύ των κρατών και υπονομεύει το καθεστώς της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.
«Σε σχέση με την επιθυμία να τεθούν σε μόνιμη βάση οι προσπάθειες για την παγκοσμιοποίηση της TPNW, όπως καταγράφεται στα τελικά έγγραφα της διάσκεψης, τονίζουμε: η Ρωσία δεν σκοπεύει να προσχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία και πιστεύει ότι η συνθήκη δεν καθιερώνει κανένα καθολικό πρότυπο: ούτε τώρα ούτε στο μέλλον», είπε.

Αύξηση των αντιθέσεων


Σύμφωνα με τη Zakharova, η Μόσχα συνεχίζει να τηρεί σταθερά τη θέση ότι η ανάπτυξη της TPNW ήταν πρόωρη, λανθασμένη και, στην πραγματικότητα, αντιπαραγωγική.
Αυτή η συμφωνία δεν κάνει τίποτα για να μειώσει τους αυξανόμενους πυρηνικούς κινδύνους και δεν φέρνει την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο που αναφέρεται σε αυτήν, και η προσέγγιση που ορίζεται στην TPNW οδηγεί μόνο σε αύξηση των αντιθέσεων μεταξύ πυρηνικών και μη πυρηνικών κρατών, τόνισε.
«Δεν λαμβάνει υπόψη τη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή ότι ο πυρηνικός αφοπλισμός πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε αύξηση του επιπέδου ασφάλειας για όλους», σημείωσε.

Πρακτικά μέτρα

«Δεν βλέπουμε ρεαλιστικούς τρόπους εφαρμογής οποιωνδήποτε - ή πρακτικών μέτρων για την άμεση μείωση των πυρηνικών όπλων», συνέχισε.
«Η Ρωσία, όπως όλα τα άλλα κράτη με στρατιωτικό πυρηνικό δυναμικό, δεν συμμετείχε στη διάσκεψη των κρατών-συμμετεχόντων του TPNW και δεν σκοπεύει να το πράξει στο μέλλον.
Επίσης, δεν σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε κοινή εργασία με βοηθητικές δομές που δημιουργήθηκαν ως μέρος της αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων της TPNW για την υλοποίησή της», επισήμανε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης