Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G7 στη σκιά του πολέμου με θέματα - αγκάθια: Το πλαφόν στο πετρέλαιο, πείνα, φτώχεια, κλιματική αλλαγή

Σύνοδος G7 στη σκιά του πολέμου με θέματα - αγκάθια: Το πλαφόν στο πετρέλαιο, πείνα, φτώχεια, κλιματική αλλαγή
Η ατζέντα της Συνόδου είναι ασφυκτικά γεμάτη με... κρίσεις και μια Γερμανία που θέλει να διατυπώνει αξιώσεις ηγέτιδας δύναμης Scholz να αλλάξει τη φήμη του «διστακτικού» ηγέτη
Σχετικά Άρθρα

Mε την παρουσία του Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, ξεκινά σήμερα Κυριακή 26 Ιουνίου η Σύνοδος κορυφής της Ομάδας G7 των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου με θέματα αγκάθια, όπως ο πόλεμος στη Ουκρανία, η επισιτιστική κρίση και η ενεργειακή κρίση που συνιστά το «ντουέτο» των βαθύτατων πληγών για την Ευρώπη.

Ο οικοδεσπότης Olaf Scholz οι φιλόδοξοι στόχοι του και τα πολιτικά οφέλη

Στον πύργο Elmau, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στα βουνά της Βαυαρίας ο καγκελάριος Scholz υποδέχεται τους υπόλοιπους ηγέτες της ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Καναδά και ΗΠΑ ολοκληρώνεται την Τρίτη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραγκώνισε από την κορυφή της ατζέντας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της πείνας και της φτώχειας.
Ο καγκελάριος Scholz αναμένεται να αξιοποιήσει το ρόλο του οικοδεσπότη για να βελτιώσει τη φήμη του διστακτικού ηγέτη.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανία ήταν αποδέκτης διεθνούς κριτικής για καθυστερήσεις στην αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία.
Η διστακτικότητα οφείλεται εν μέρει σε εσωκομματικούς λόγους.
Πολλοί Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι χωρίς την ενεργό συμμετοχή της Ρωσίας δεν είναι εφικτή μια ειρήνη στην Ουκρανία.
Η βιαιότητα των ρωσικών στρατευμάτων κάμπτει ωστόσο αργά, αλλά σταθερά τις εσωκομματικές αντιστάσεις στα σχέδια Scholz για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ωστόσο, την παράσταση έχουν ήδη κλέψει οι δηλώσεις του νικητή του πολέμου Putin σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο για την επισιτιστική κρίση, αλλά και αξιωματούχων της G7 να μπει ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου

Η υστερία της Δύσης με τα σιτηρά των Ουκρανών… και το κέικ... του Putin

Η Δύση είναι υστερική σχετικά με τα ουκρανικά σιτηρά, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Putin στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής BRICS Plus.
Η εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών «σε παγκόσμιο επίπεδο δεν λύνει κανένα πρόβλημα στην παγκόσμια αγορά σιτηρών»
Η Ρωσία, δεν εμποδίζει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών εάν το Κίεβο εκκαθαρίσει από τις νάρκες τα δικά του λιμάνια:
Η Ρωσία παραμένει «σημαντικός και υπεύθυνος συμμετέχων στην παγκόσμια αγορά τροφίμων» και είναι ακόμη έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την προμήθεια γεωργικών αγαθών, λιπασμάτων, μεταφοράς ενέργειας και άλλων κρίσιμων προϊόντων.
«Επιπλέον, έχουμε αντίστοιχη συνεννόηση με τους εκπροσώπους της γραμματείας του ΟΗΕ, αλλά απουσιάζει ένα πράγμα - μια εποικοδομητική προσέγγιση με τις αρχές της Ουκρανίας.
Ο Putin επικαλέστηκε τα λόγια της Γαλλίδας βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας, η οποία, στη θέα ενός πλήθους ανθρώπων που πεινούσαν, φέρεται να είπε: «Αν δεν έχουν ψωμί, ας φάνε κέικ».
Η τρέχουσα κατάσταση στις διεθνείς σχέσεις έχει δημιουργηθεί εδώ και πολύ καιρό και έχει γίνει το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της γραμμής των υποστηρικτών της λεγόμενης φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης που αποσκοπεί στην διάβρωση του διεθνούς δικαίου τόνισε ο Putin:
«Για το συμφέρον της διατήρησης της κυριαρχίας τους, ορισμένες χώρες προσπαθούν να υποκαταστήσουν την τρέχουσα παγκόσμια αρχιτεκτονική που βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ με κάποιο είδος «τάξης βασισμένης σε κανόνες» αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι κανόνες, ποιος επινόησαν αυτούς τους κανόνες».
«Ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα αρκετών ετών, ανεύθυνης μακροοικονομικής πολιτικής των χωρών της G7 των 7 πλουσιότερων κρατών, ανεξέλεγκτης συσσώρευσης ακάλυπτων χρεών»

Οι G7 προτείνουν ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως στις 26 με 28 Ιουνίου 2022... αναγνωρίζουν ότι η Ρωσία βγάζει μεγάλα κέρδη...

Οι ηγέτες της ομάδας των χωρών της G7 ή 7 πλουσιότερων κρατών θα εξετάσουν την πρόταση των ΗΠΑ για παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμής πετρελαίου στη σύνοδο κορυφής γιατί κατανοούν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αποτύχει… αλλά αυτό το βήμα χρειάζεται έναν παγκόσμιο συνασπισμό, ευρύτερο από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. 
Στοιχεία αποδεικνύουν π.χ. ότι παρά τις κυρώσεις η Ρωσία κερδίζει 100 εκατ δολάρια την ημέρα από το φυσικό αέριο ενώ μεγάλα κέρδη αποκομίζει και από το πετρέλαιο ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δέχονται πλήγματα και καταγράφουν ζημίες…
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι χρειάζεται ένας παγκόσμιος συνασπισμός για να μπορέσει να γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο είναι πολύ ευρύτερο από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την ομάδα των G7.Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί.

Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε πλήρη εικόνα όλων των πιθανών παρενεργειών..

Η ιδέα της οριοθέτησης της οριακής τιμής του πετρελαίου από τους καταναλωτές έχει συζητηθεί εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον και προωθείται ενεργά επί του παρόντος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η ιδέα της δημιουργίας ενός καρτέλ καταναλωτών πετρελαίου, του «ΟΠΕΚ αντίστροφα», όπως αποκαλείται στις Βρυξέλλες, παρουσιάζεται από τις ΗΠΑ ως μέσο να μειωθούν τα κέρδη της Ρωσίας.
Ωστόσο, αφενός θα χτυπήσει όλες τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και αφετέρου θα απαιτήσει πολύ αυστηρή πειθαρχία στα καρτέλ από όλες τις χώρες εισαγωγής πετρελαίου.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας A. Novak δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αποκαταστήσει την παραγωγή πετρελαίου όσο το δυνατόν περισσότερο έως τα τέλη Ιουνίου μετά την πτώση της τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στο πλαίσιο των κυρώσεων.
Παραδέχτηκε ότι μέχρι το τέλος του 2022, η παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί στους 480-500 εκατομμύρια τόνους από 524 εκατομμύρια τόνους το 2021.

Συμφωνία όλων;

Δεν είναι επίσης σαφές πώς οι βασικοί αγοραστές ρωσικού αργού, όπως η Κίνα και η Ινδία, θα μπορούσαν να πεισθούν να συμμορφωθούν με ένα ανώτατο όριο τιμών.
Μια ιδέα που διατυπώνεται από τις ΗΠΑ θα ήταν να τους επιτραπεί να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ασφάλιση πλοίων που μεταφέρουν το πετρέλαιο εφόσον συμφωνούν να μην πληρώνουν περισσότερο από μια συγκεκριμένη τιμή για το συγκεκριμένο πετρέλαιο.
Η ΕΕ συμφώνησε να απαγορεύσει την ασφάλιση για τη μεταφορά αργού και πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία.
Ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι τα ερωτήματα που έπρεπε να λυθούν δεν ήταν ασήμαντα, αλλά η ομάδα βρισκόταν τουλάχιστον σε πορεία για εξεύρεση συμφωνίας. Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι θα βρεθεί, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Ερωτηθείς για την πρόταση ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ John Kirby είπε ότι οι ηγέτες αναζητούν τρόπους να ελαχιστοποιήσουν το πλήγμα από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
Αλλά με τις βασικές λεπτομέρειες να υπό εξέταση ένας άλλος αξιωματούχος της G7 είπε ότι παραμένει ασαφές εάν οι ηγέτες θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ιδέα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης