Η γερμανική επιχειρηματική κοινότητα απαιτεί από τις χώρες της G7 μια σαφή δέσμευση για το ελεύθερο εμπόριο κατά τη σύνοδο κορυφής τους στο Elmau, με τον πρόεδρο των εργοδοτών Rainer Dulger να δηλώνει στην Handelsblatt: "Οι επιχειρήσεις παγκοσμίως χρειάζονται λιγότερο προστατευτισμό και πιο ανοιχτές αγορές.
Η δημογραφία των κρατών μας απαιτεί παγκόσμιες απαντήσεις".
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Siegfried Russwurm, δήλωσε επίσης: "Η σύνοδος κορυφής της G7 στο Elmau πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για το διεθνές εμπόριο και τις ανοικτές αγορές".
Αποσύνθεση της παγκόσμιας οικονομίας
Ταυτόχρονα, είπε, η G7 πρέπει να "αντιμετωπίσει έναν αναδυόμενο σχηματισμό μπλοκ και την αποσύνθεση της παγκόσμιας οικονομίας".
Από σήμερα έως την Τρίτη, η ομάδα των επτά κορυφαίων βιομηχανικών χωρών (G7) θα συναντηθεί στο Schloss Elmau στη Βαυαρία για τη σύνοδο κορυφής.
Η G7 είναι μια άτυπη ένωση κορυφαίων οικονομικών κρατών που ανταλλάσσουν απόψεις για παγκόσμια οικονομικά θέματα.
Οι χώρες της G7 περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Φέτος, η Γερμανία ασκεί την προεδρία της G7, γι' αυτό και η συνάντηση πραγματοποιείται στο Elmau της Βαυαρίας.
O πόλεμος της Ουκρανίας στο επίκεντρο
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, η συνάντηση στις Βαυαρικές Άλπεις θα επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του.
Ο καγκελάριος Olaf Scholz (SPD), για παράδειγμα, θέλει να δρομολογήσει ένα "σχέδιο Μάρσαλ" για την Ουκρανία στο Ελμάου κατά το πρότυπο του σχεδίου ανοικοδόμησης της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Scholz θέλει να προωθήσει τον συντονισμό της πολιτικής για το κλίμα
Στο Elmau, ο Scholz θέλει επίσης να προωθήσει την πρότασή του για μια "διεθνή λέσχη για το κλίμα", στην οποία τα κράτη θα συντονίζουν τις κλιματικές πολιτικές τους.
Προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη, προσκάλεσε στη σύνοδο κορυφής και ορισμένα προσκεκλημένα κράτη, όπως η Ινδία και η Ινδονησία.
Μεγάλα προβλήματα αντίξοες οικονομικές συνθήκες
Επομένως, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο τραπέζι, τα οποία όμως πρέπει να επιλυθούν υπό τις πλέον αντίξοες οικονομικές συνθήκες.
Από την περυσινή τους συνάντηση, οι ρυθμοί ανάπτυξης στις χώρες της G7 έχουν καταρρεύσει και τα ποσοστά πληθωρισμού έχουν εκραγεί.
Οι αλυσίδες αξίας είχαν ήδη διαταραχθεί σοβαρά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση και, επιπλέον, οδήγησε σε αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της ενέργειας. Στην Ευρώπη, οι ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό αυξάνονται επίσης.
Η Γερμανία και η Ιταλία, ειδικότερα, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.
Επομένως, ο κίνδυνος του "στασιμοπληθωρισμού", μιας εποχής χαμηλής ανάπτυξης αλλά υψηλών ποσοστών πληθωρισμού, θα αποτελέσει επίσης κυρίαρχο θέμα στο Elmau, μαζί με την Ουκρανία και την πολιτική για το κλίμα.
Η οικονομία φοβάται σχηματισμό μπλοκ
Ιδιαίτερα στο πλαίσιο μιας πιθανής ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, η γερμανική επιχειρηματική κοινότητα απαιτεί στενότερη οικονομική συνεργασία από την Ομάδα των Επτά.
Η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της G7 στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, οι οποίες μοιράζονται σημαντικές αξίες, είναι "μεγαλύτερη από ποτέ", δήλωσε ο πρόεδρος της BDI Russwurm.
Αλλά η G7 πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τον σχηματισμό μπλοκ.
Επί του παρόντος, πολλοί εμπειρογνώμονες και πολιτικοί φοβούνται ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να διασπαστεί σε δύο μπλοκ: Από τη μία πλευρά θα είναι οι δυτικές δημοκρατίες, από την άλλη οι αυταρχικές χώρες με επικεφαλής την Κίνα.
Μια τέτοια διαίρεση θα αποτελούσε τεράστιο πρόβλημα, ιδίως για τη Γερμανία και το οικονομικό της μοντέλο που είναι προσανατολισμένο στις εξαγωγές, καθώς η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική οικονομία. Αυτό ισχύει τόσο για την προμήθεια πρώτων υλών όσο και για τις εξαγωγές προς τη Λαϊκή Δημοκρατία.
Η G7 πρέπει να συμφωνήσει να μειώσει αυτές τις εξαρτήσεις "προκειμένου να επεκτείνει την ανθεκτικότητα των αλυσίδων αξίας", απαιτεί ο πρόεδρος της BDI Russwurm.
"Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διαφοροποίησης, δηλαδή με περισσότερες ευκαιρίες για διεθνές εμπόριο, ανοικτές αγορές και λιγότερο προστατευτισμό".
Οι εργοδότες ζητούν την κατάργηση των εμποδίων στο εμπόριο
Ο πρόεδρος των εργοδοτών κ. Dulger προτρέπει την G7 να άρει τα νομικά εμπόδια μεταξύ των δυτικών χωρών, προκειμένου να προωθηθούν οι δυναμικές αγορές εργασίας και να απελευθερωθούν έτσι οι δυνάμεις της ανάπτυξης.
"Αυτό περιλαμβάνει επίσης μεγαλύτερη διαπερατότητα στην εκπαίδευση και τα επαγγελματικά προσόντα σε διεθνές πλαίσιο".
Ο πρόεδρος του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK), Peter Adrian, θεωρεί ότι η G7 κατά τη σύνοδο κορυφής στο Elmau "θέτει μια σημαντική πορεία για τη γερμανική οικονομία και την παγκόσμια προστασία του κλίματος".
Είναι "εξαιρετικής σημασίας" ότι η γερμανική προεδρία της G7 χρησιμοποιεί την ευκαιρία που της δίνεται για να προωθήσει μια διεθνώς τοποθετημένη λέσχη για το κλίμα.
"Είναι πλέον καιρός να προωθήσουμε αποτελεσματικά την προστασία του κλίματος παγκοσμίως με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, αντί να πυροδοτούμε νέες εμπορικές συγκρούσεις εις βάρος των γερμανικών εταιρειών, για παράδειγμα, μέσω της πολιτικής της ΕΕ για την προσαρμογή των συνόρων στο CO2", δήλωσε ο Adrian.
Επομένως, όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη θα πρέπει να συμμετέχουν σε μια λέσχη για το κλίμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών