Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύμφωνία Κίνας - BIS για να γίνει το γιουάν αποθεματικό νόμισμα - Αυξάνεται ο κίνδυνος διάβρωσης για την ισχύ του δολαρίου

Σύμφωνία Κίνας - BIS για να γίνει το γιουάν αποθεματικό νόμισμα - Αυξάνεται ο κίνδυνος διάβρωσης για την ισχύ του δολαρίου
Το ΔΝΤ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου συνεχίζουν τη σχέση τους με τη Ρωσία και τόσο το ΔΝΤ όσο και η BIS αντιμετωπίζουν την Κίνα σαν το νέο τους αγαπημένο.
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα είναι ένα τέλειο παράδειγμα μιας χώρας που συχνά συνδέεται ψευδώς με την «αντίθεση» στην παγκοσμιοποίηση.
Εκτός από το ότι εκπροσωπεί ένα από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα στον κόσμο, με περίεργα συστήματα κοινωνικής επόπτευσης, στρατόπεδα συγκέντρωσης λόγω covid 19, προγράμματα συλλογής οργάνων και διαβατήρια εμβολίων και μην ξεχνάμε πως το ΚΚΚ είναι επίσης επί μακρόν υπέρμαχος ενός παγκόσμιου νομισματικού συστήματος που ελέγχεται από το ΔΝΤ.

Μπορούμε να το δούμε ξεκάθαρα στους αριθμούς του εθνικού χρέους της Κίνας από το 2013 και μετά

Το 2013, όταν έγινε σαφές ότι η Κίνα θα επιδίωκε πράγματι να συμπεριληφθεί στο SDR, οι υποχρεώσεις του έθνους για χρέος εξερράγησαν.
Αυτό οφειλόταν κυρίως στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, τις οποίες η Κίνα προσπάθησε με αγωνία να ικανοποιήσει.
Η Κίνα εκπλήρωσε τις απαιτήσεις χρέους του ΔΝΤ το 2015 και προστέθηκε επίσημα στο SDR το 2016.
Η εξέλιξη αυτή ξεκαθάρισε μερικά ερωτήματα όσον αφορά την τελική μοίρα του δολαρίου και το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου.

Πρώτον, το μερίδιο του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο επρόκειτο να μειωθεί, κάτι που συμβαίνει τώρα.
Αυτό προκαλεί μεγάλο αριθμό προβλημάτων στις ΗΠΑ όσον αφορά τον πληθωρισμό, επειδή μέχρι πρόσφατα η αμερικανική οικονομία ήταν σε θέση να εξάγει τον πληθωρισμό] κυκλοφορώντας νομίσματα fiat στο εξωτερικό.
Όσο διατηρείται το καθεστώς παγκόσμιων αποθεματικών σε δολαάριο και όσο το μερίδιο του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει να επεκτείνεται κάθε χρόνο, τότε αυτό το μοντέλο λειτουργεί.
Όμως, με το καθεστώς των αποθεματικών σε πτώση, όλα αυτά τα δολάρια που διατηρούνται από ξένες τράπεζες θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν πίσω την Αμερική.

Δεύτερον
, η Κίνα έδειξε ότι έχει κάθε πρόθεση να βοηθήσει τις παγκόσμιες τράπεζες να τερματίσουν το καθεστώς αποθεματικών του δολαρίου, αλλά όχι την πρόθεση να αποσυνδεθεί από τη μεγαλύτερη ατζέντα ενός συστήματος ενός παγκόσμιου νομίσματος υπό τις παγκόσμιες τράπεζες.
Οι αντιλήψεις που υπάρχουν ότι η Κίνα ήταν ενάντια στην παγκοσμιοποίηση αποδείχθηκαν εσφαλμένες.

Τα τελευταία νέα από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών υποστηρίζουν περαιτέρω αυτήν την πραγματικότητα

Η BIS μόλις ανακοίνωσε μια συμφωνία συγκέντρωσης ρευστότητας με βάση το γιουάν με την κεντρική τράπεζα της Κίνας.
Αυτή η δεξαμενή ρευστότητας θα λειτουργήσει ως κίνητρο για χώρες κυρίως στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και θα εκφράζεται κυρίως στο νόμισμα της Κίνας.
Η ανακοίνωση μπορεί να φαίνεται μάλλον αβλαβής στον απλό παρατηρητή αλλά το γεγονός ότι είναι μια δεξαμενή ρευστότητας RMB είναι αυτό που το κάνει ενδιαφέρον.

Η BIS προσφέρει εδώ και καιρό ρυθμίσεις ρευστότητας σε δολάρια, αλλά η δημιουργία παρόμοιων επιλογών σε κινεζικό νόμισμα είναι κάτι νέο

Επί του παρόντος, διεξάγεται μια διεθνής οικονομική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ, και η Κίνα έχει αποδειχθεί ότι είναι ουσιαστικός σύμμαχος της Ρωσίας.
Τα πιστωτικά συστήματα RMB της Κίνας και τα συστήματα διασυνοριακής ανταλλαγής νομισμάτων αποδεικνύονται αρκετά άφθονα για να βοηθήσουν τη Ρωσία να προσαρμοστεί στη ζωή χωρίς SWIFT.
Η Κίνα αυξάνει επίσης σημαντικά τις αγορές της σε ρωσικό πετρέλαιο και άλλα αγαθά.
Με άλλα λόγια, η Κίνα μαζί με άλλα έθνη όπως η Ινδία καθιστούν δυνατή τη διατήρηση της Ρωσίας χωρίς πρόσβαση στις δυτικές αγορές.

Το ΔΝΤ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου συνεχίζουν τη σχέση τους με τη Ρωσία και τόσο το ΔΝΤ όσο και η BIS αντιμετωπίζουν την Κίνα σαν το νέο τους αγαπημένο.
Κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί ποιος είναι ο απώτερος στόχος όταν καταλάβει ότι οι παγκόσμιες τράπεζες παίζουν και τις δύο πλευρές, ενώ δεν έχουν καμία πίστη σε καμία πλευρά.
Η BIS και το ΔΝΤ που βοηθούν την επέκταση του νομίσματος της Κίνας όσον αφορά το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς υποδηλώνει ότι ΘΕΛΟΥΝ τη διάβρωση του δολαρίου, και ίσως ακόμη και τις ΗΠΑ σε πτώση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης