Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg (NATO): Συνεργαζόμαστε για συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας

Stoltenberg (NATO): Συνεργαζόμαστε για συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας
H Σουηδία έχει τροποποιήσει τη σουηδική νομοθεσία και έχει ξεκινήσει νέες αστυνομικές έρευνες κατά του PKK, τόνισε ο Stoltenberg
Σχετικά Άρθρα

Oι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ πρέπει να ληφθούν υπόψη ως μέρος της διαδικασίας ένταξης στη Συμμαχία ανέφερε ο Jens Stoltenberg στις κοινές δηλώσεις του με την Πρωθυπουργό της Σουηδίας, Magdalena Andersson στις Βρυξέλλες.
Ο ΓΓ της Συμμαχίας σημείωσε ότι «εργαζόμαστε μαζί για συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της συμμάχου μας Τουρκίας, για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι η Σουηδία έχει τροποποιήσει τη σουηδική νομοθεσία και έχει ξεκινήσει νέες αστυνομικές έρευνες κατά του PKK, ενώ εξετάζει τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης.
«Αυτά τα συγκεκριμένα βήματα αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή παραδείγματος στην προσέγγιση της Σουηδίας για την τρομοκρατία σε έναν πιο επικίνδυνο και πιο απρόβλεπτο κόσμο» σημείωσε ο Jens Stoltenberg.
O διάλογος μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχημένα στο εγγύς μέλλον, «ιδανικά πριν από την Σύνοδο Κορυφής», ανέφερε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σουηδίας.
«Αυτό θα επιτρέψει την άμεση έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Και θα είναι καλό όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της Ευρώπης» προσέθεσε.
Επιπροσθέτως, η Magdalena Andersson ανέφερε ότι η Σουηδία θα συνεισφέρει στην ασφάλεια όλων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σε πνεύμα αλληλεγγύης.
«Θα υιοθετήσουμε την προσέγγιση του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια. Η Σουηδία, όπως φάνηκε και στη δήλωση της 10ης Ιουνίου, καταδικάζει την τρομοκρατία με τον πιο ισχυρό τρόπο. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της. Ως σύμμαχοι θα δεσμευτούμε στην πολιτική του ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας και θα έχουμε ενεργό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες. Η στάση μας απέναντι στο ΡΚΚ είναι σαφέστατη. Έχει καταχωρηθεί σαν τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και θεωρείται ως τέτοια και από τη Σουηδία» συμπλήρωσε η Magdalena Andersson.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι ακόμη ένα θέμα που έχει τεθεί από την Τουρκία είναι η απάντηση της Σουηδίας στα αιτήματα για εκδόσεις.
«Αυτά τα ζητήματα εξετάζονται γρήγορα και προσεκτικά από το δικαστικό μας σύστημα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή συνθήκη για εκδόσεις. Η Σουηδία δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία. Οι αρμόδιες αρχές εργάζονται σκληρά ώστε να εκδώσουν άτομα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια. Εξετάζονται πολλές περιπτώσεις αυτό το διάστημα», υπογράμμισε η πρωθυπουργός της Σουηδίας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης