Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία από τους ηγέτες της G7 για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο - Ποιος είναι ο διπλός στόχος της Δύσης

Συμφωνία από τους ηγέτες της G7 για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο - Ποιος είναι ο διπλός στόχος της Δύσης
Σκοπός της ευρύτερης συζήτησης είναι, κυρίως, να περιοριστούν τα κέρδη που αποκομίζει η Ρωσία από τις εξαγωγές προϊόντων ενέργειας.
Σχετικά Άρθρα

Τη διερεύνηση του πώς θα μπορούσε να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου αποφάσισαν να αναθέσουν στους υπουργούς Οικονομικών τους οι ηγέτες του G7,
Ειδικότερα, σύμφωνα με καλώς γνωρίζοντες, η σχετική εντολή αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022.
Σκοπός της ευρύτερης συζήτησης είναι, κυρίως, να περιοριστούν τα κέρδη που αποκομίζει η Ρωσία από τις εξαγωγές προϊόντων ενέργειας.
Στα συμπεράσματα θα γίνεται αναφορά στον συγκεκριμένο μηχανισμό.
Ο καθορισμός υποχρεωτικών ανώτατων ορίων στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα ήταν σημαντικός για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ρωσικές προμήθειες και έχουν προωθήσει την ιδέα, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστούν όλη τη νύχτα για να συμφωνηθεί η διατύπωση μιας κοινής δήλωσης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Ο διπλός στόχος της Δύσης

«Οι διττοί στόχοι των ηγετών της G7 ήταν να στοχοθετήσουν άμεσα τα έσοδα του Vladimir Putin, ιδιαίτερα μέσω της ενέργειας, αλλά επίσης να ελαχιστοποιήσουν τα επακόλουθα και τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της G7.
Οι ηγέτες της G7 είναι «πολύ κοντά στο σημείο του να αποφασίσουν να ζητήσουν από τους υπουργούς τους να αναπτύξουν επειγόντως μηχανισμούς για να θέσουν πλαφόν σε παγκόσμιο επίπεδο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε νωρίτερα ο αξιωματούχος.
Ένας τέτοιος μηχανισμός, που μένει να καθοριστεί, θα περνά από τις «υπηρεσίες» που αφορούν την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε η πηγή αυτή.
Οι χώρες της G7, που αντιστοιχούν περίπου στο μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι αποφασισμένες να εντείνουν τις πιέσεις στη Ρωσία χωρίς να οδηγήσουν σε αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού που πλήττει ιδιαίτερα το νότιο ημισφαίριο.

Πιέσεις ΗΠΑ σε Κύπρο για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο 

Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen πιέζει τους Ευρωπαίους ομολόγους της να υιοθετήσουν μέτρα για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο - μια κίνηση που αξιωματούχοι των ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα περιόριζε τα έσοδα της Μόσχας.
Η Yellen μίλησε τη Δευτέρα με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, έναν σημαντικό παράγοντα, αφού η Κύπρος είναι το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στην Ευρώπη.
Οι δυο τους «μίλησαν για τον στόχο να τεθεί πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο με τέτοιο τρόπο ώστε να μετριαστούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης την Κύπρο να επιβάλει απαγόρευση στα πλοία υπό κυπριακή σημαία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Ο Πετρίδης εξέφρασε ανησυχίες για ένα τέτοιο βήμα, ωστόσο, δεδομένου ότι πολλές άλλες χώρες δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία. 

G7: Η Γαλλία καλεί τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να παράγουν περισσότερο

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να αυξήσουν την παραγωγή τους «με ασυνήθιστο τρόπο» και τάχθηκε υπέρ μιας «διαφοροποίησης των εφοδιασμών» προς το Ιράν και τη Βενεζουέλα, προκειμένου να ανακοπεί η εκτόξευση των τιμών στην αντλία που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Έχουμε ανάγκη οι παραγωγοί χώρες να παράγουν περισσότερο με ασυνήθιστο τρόπο», μέχρι να περάσει η κορύφωση της κρίσης, «με τον στόχο για ουδετερότητα άνθρακα να παραμένει σαφώς επιβεβαιωμένος», δήλωσε η γαλλική προεδρία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Ελμάου της Γερμανίας. 

Νέοι κανόνες από την ΕΕ για την αποθήκευση του φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα, η ΕΕ θεσπίζει νέους κανόνες για την αποθήκευση του φυσικού αερίου, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσουν την επάρκεια για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε κανονισμό με στόχο να διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ πληρούνται πριν από τη χειμερινή περίοδο και μπορούν να μοιράζονται μεταξύ των κρατών μελών σε πνεύμα αλληλεγγύης, παρά τις διαταραχές στην αγορά φυσικού αερίου.
Ο κανονισμός προβλέπει ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν από τον χειμώνα του 2022-2023 και στο 90% πριν από τις επόμενες χειμερινές περιόδους.
Συνολικά, η ΕΕ θα προσπαθήσει συλλογικά να καλύψει το 85% της συνολικής υπόγειας χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ το 2022.
Ορισμένα κράτη μέλη δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επικράτειά τους και έτσι ο κανονισμός προβλέπει ότι θα πρέπει να αποθηκεύουν το 15% της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου σε αποθέματα που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη και έτσι να έχουν πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου που είναι αποθηκευμένα σε άλλα κράτη μέλη.
Αυτός ο μηχανισμός θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού τους με φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα θα μοιραστεί το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η πλήρωση των αποθηκευτικών δυνατοτήτων της ΕΕ.
Ο κανονισμός προβλέπει επίσης την υποχρεωτική πιστοποίηση όλων των φορέων εκμετάλλευσης του υπόγειου χώρου αποθήκευσης αερίου από τις αρχές των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.
Στόχος αυτής της πιστοποίησης είναι να αποφευχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι εξωτερικής επιρροής σε κρίσιμες υποδομές αποθήκευσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να διακυβεύσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και άλλα βασικά συμφέροντα ασφάλειας.
Οι υποχρεώσεις πλήρωσης της χωρητικότητας αποθήκευσης θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2025, αλλά οι υποχρεώσεις πιστοποίησης φορέα εκμετάλλευσης αποθεμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την ημερομηνία αυτή.
Ο κανονισμός προβλέπει επίσης τη χορήγηση παρέκκλισης στην Κύπρο, τη Μάλτα και την Ιρλανδία, εφόσον δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το σύστημα φυσικού αερίου άλλων κρατών μελών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης