Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kissinger (ΗΠΑ): Να γίνουν σεβαστά τα συμφέροντα της Ρωσίας μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Νέο σχέδιο Marshall

Kissinger (ΗΠΑ): Να γίνουν σεβαστά τα συμφέροντα της Ρωσίας μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Νέο σχέδιο Marshall
Εάν οι Ουκρανοί απωθήσουν τους Ρώσους στα σύνορα πριν την εισβολή, θα μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις είπε ο Kissinger
Σχετικά Άρθρα

(upd) Την θέση πως μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα συμφέροντα της Ρωσίας διατύπωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και κορυφαίος διπλωμάτης Henry Kissinger, ο οποίος υπογράμμισε πως η ήττα της Ρωσίας δεν πρέπει να συγχέεται και με την κατάργηση του ρόλου της ως σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης.
«Θα υπάρχει μια άποψη της Ρωσίας, η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει» είπε ο 99χρονος Kissinger κατά την παρουσίαση βιβλίου του στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας πως ο πόλεμος που άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο θα πρέπει να στραφεί και σε «πολιτικούς στόχους πέρα από τη στρατιωτική κατάσταση», καθώς όπως είπε, «δεν μπορεί κάποιος να συνεχίσει να μάχεται χωρίς να υπάρχει κάποιος αντικειμενικός στόχος, με τον οποίο οι διάφορες χώρες να μπορούν να σχετίζονται»

Οι διαπραγματεύσεις

«Το ζήτημα της Ουκρανίας, όταν άρχισε η εισβολή του Φεβρουαρίου, αποτελείται από δύο μέρη:
Το πρώτο αφορά ότι ένα μέρος της Ουκρανίας είχε προσαρτηθεί από τη Ρωσία πριν από 10 χρόνια, με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ να συναινούν σε αυτό.
Το δεύτερο αφορά την Ουκρανία όπως ήταν πριν αρχίσει η ρωσική εισβολή.
Πιστεύω ότι εάν η άμυνα της Ουκρανίας φτάσει αυτά τα σύνορα, δηλαδή αν καταφέρει να απωθήσει τους Ρώσους από οποιαδήποτε κατάκτηση τους, τότε μια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να αρχίσει σχετικά με τη μελλοντική τους σχέση» είπε ο Kissinger, αναφέροντας πως δεν αποκλείει καμία άποψη για το πώς οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να τελειώσουν τον πόλεμο.

Η λύση

Όπως σημείωσε ο Kissinger δεν χρειάζεται η Ουκρανία να παραδώσει εδάφη της στη Ρωσία για να επιτευχθεί ειρήνη, αν και υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αναφέρει παλιότερα πως λαμβάνει υπόψη τους ρωσικούς θύλακες που δημιουργήθηκαν το 2014.
«Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, διότι σχεδόν το 20% των ουκρανικών εδαφών είναι υπό την κατοχή της Ρωσίας και αυτό θα πρέπει να επιστραφεί, για να μιλήσει κανείς για διευθέτηση» υποστήριξε ο Kissinger, επικαλούμενος μάλιστα και μια τοποθέτηση του προέδρου Zelensky, ο οποίος είχε πει πως θα ήταν «μεγάλη νίκη», εάν οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονταν στα σύνορα πριν την εισβολή του Φεβρουαρίου.
«Ο κ.Zelensky είπε ότι εάν φτάσει στα σύνορα, θα είναι μια μεγάλη νίκη.
Και ότι μετά από αυτό, μπορούμε να μιλήσουμε για την επιστροφή του άλλου 7% του εδάφους» υποστήριξε ο Kissinger.

Η ανησυχία Putin και ο ρόλος του ΝΑΤΟ

«Το ζήτημα της Ουκρανίας δεν προέκυψε μόνο του.
Η Δύση σκόπευε να προσφέρει στην Ουκρανία την ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που σήμαινε πως όλη η περιοχή από το Βερολίνο μέχρι τα ρωσικά σύνορα, θα καλυπτόταν από το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων και όλων των εδαφών από τα οποία εκδηλώθηκαν όλες οι επιθέσεις κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της ιστορίας της.
Αυτή ήταν η βασική ανησυχία του Putin για το ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την επίθεση και την απόρριψη της διπλωματίας» υποστήριξε ο Kissinger.

Σημαντικός ο ρόλος της Γερμανίας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρώην Αμερικάνος ΥΠΕΞ και στο ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει στο εξής η Γερμανία, για την οποία εξέφρασε τη «συμπάθεια» του.
«Η προσπάθεια της Γερμανίας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη τον οποίο θα βασίσει στο ότι θα είναι η ισχυρότερη στρατιωτικά ευρωπαϊκή δύναμη δεν είναι εύκολο καθήκον, με δεδομένη την ιστορία της» υποστήριξε ο Kissinger, τονίζοντας πως ο ρόλος του Βερολίνου είναι θεαματικά «διαφορετικός» από αυτόν «της προηγούμενης περιόδου».
«Η Γερμανία θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της νέας Ευρώπης, η οποία αναφύεται τώρα..., ιδίως ως προς την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, που θα χρειαστεί βοήθεια τύπου σχεδίου Marshall» ανέφερε ο Kissinger.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης