Διεθνή

Lagarde: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα ύψη - Δικλείδες ασφαλείας στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ

Lagarde: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα ύψη - Δικλείδες ασφαλείας στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ
Το νέο εργαλείο αφορά πρωτίστως τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία και όσες άλλες βέβαια βρεθούν σε ανάγκη
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα ύψη εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της κεντρικής τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Η ίδια δεσμεύθηκε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον «υπερβολικά αυξημένο» πληθωρισμό, ενώ παρουσίασε τις γενικές αρχές που θα διέπουν το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με το οποίο η ΕΚΤ θέλει να βάλει φρένο στον κατακερματισμό της αγοράς.

Δικλείδες ασφαλείας στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ

«Το νέο εργαλείο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αλλά και να είναι αναλογικό και να περιλαμβάνει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας ώστε να διατηρεί το κίνητρο στα κράτη - μέλη να ακολουθούν συνετή δημοσιονομική πολιτική» σημείωσε χαρακτηριστικά η Lagarde.
Υπενθυμίζεται ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η άνοδος του πληθωρισμού, έχει ασκήσει ισχυρές πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, εντείνοντας τις ανησυχίες για νέα κρίση χρέους. Το νέο εργαλείο αφορά πρωτίστως τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία και όσες άλλες βέβαια βρεθούν σε ανάγκη. Όπως είπε η Lagarde θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο των επιτοκίων, από τη στιγμή που δεν επηρεάζει τη νομισματική πολιτική.

H προειδοποίηση για τον πληθωρισμό

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Lagarde δεσμεύθηκε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον «υπερβολικά αυξημένο» πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει υψηλός «για ένα ορισμένο διάστημα ακόμη» στην ευρωζώνη.
Η ίδια -απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από κεντρικούς τραπεζίτες και οικονομολόγους- δήλωσε πως βλέπει στο σημερινό πληθωριστικό σοκ «μια μεγάλη πρόκληση για τη νομισματική πολιτική μας».
Τέλος, επεσήμανε πως η ΕΚΤ εξακολουθεί να περιμένει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε περίπτωση αβεβαιότητας για τις προοπτικές της οικονομίας, οι κινήσεις της θα είναι σταδιακές, ωστόσο θα υπάρχει πάντα η επιλογή να δράσει αποφασιστικά αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->