Διεθνή

Ισχυρή πτώση στη Wall, λόγω... καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Στο -2% ο S&P 500, o Nasdaq -3%

Ισχυρή πτώση στη Wall, λόγω... καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Στο -2% ο S&P 500, o Nasdaq -3%

Απώλειες στη Wall Street…

Αρνητικά πρόσημα σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street, παρά τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω Covid στην Κίνα, λόγω πτώσης στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, που προμηνύει... ύφεση. 
«Μία από τις πιο δύσκολες προσκλήσεις αυτή την περίοδο είναι η αξιολόγηση της διαφοράς μεταξύ πραγματικής ανάκαμψης και bear market rally», έγραψε ο Chris Verrone, αναλυτής της Strategas, προσθέτοντας: «Η τρέχουσα ανάκαμψη, +8% τις τελευταίες 4 ημέρες διαπραγμάτευσης, ήταν εντυπωσιακή, όπως τείνουν να είναι οι περισσότερες κινήσεις αυτού του είδους».
Πάντως, σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley, στον απόηχο της κρίσης στον κλάδο της ενέργειας και της πεποίθησης εκ μέρους των οικονομολόγων και των policy makers για «ομαλή προσγείωση», απλώς υπάρχει ζήτηση από συνταξιοδοτικά ταμεία για επιλεγμένες μετοχές, στο πλαίσιο ενός επιχειρούμενου rebalancing σε σχέση με το χαρτοφυλάκιό τους.
Μάλιστα, η σχετική ζήτηση εκτιμάται στα 25 – 30 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα 15 – 20 δισεκατομμύρια δολάρια να αφορούν το αμερικανικό χρηματιστήριο.
Αυτό, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, είναι «ένα σημαντικό ποσό υπερβάλλουσας ζήτησης και εάν οι μικρομέτοχοι συμμετάσχουν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές τις μετοχές σύντομα.
Με άλλα λόγια, η Morgan Stanley «βλέπει» την πρόσφατη ανάκαμψη στις μετοχές ως μια ακόμη άνοδο της bear market προς τα επίπεδα τιμών της εύλογης αξίας των 3.400-3.500 μονάδες, οπότε μετά αναμένεται κάθοδος.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1,56%, στις 30.946 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση -2,01%, στις 3.821 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -2,98%, στις 11.181 μονάδες
Καταγραφή_250.JPG

Στο ταμπλό, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των εταιρειών του κλάδου του λιανεμπορίου, με τις Home Depot, Lowe’s και Macy’s να χάνουν άνω του 2%, ενώ πτώση 4% κατέγραψε η μετοχή της Bath & Body Works.
«Βουτιά» της τάξης του 6% σημείωσε η Nike, καθώς η εταιρεία αθλητικών ειδών εκτιμά πως η αύξηση των πωλήσεων κατά το α' τρίμηνο της χρήσης του 2022 θα είναι σχεδόν μηδενικές, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών (τσιπ).
Η ΑΜC υποχώρησε κατά 6%, ενώ οι Nvidia και Marvel έχασαν από 4% η καθεμία.
Μοναδική εξαίρεση η μετοχή της Qualcomm, η οποία κέρδισε 6% εν μέσω φημολογίας πως τα τσιπ της θα χρησιμοποιηθού από την Apple στην παραγωγή των 2023 iPhone.

Στα μάκρο, οι αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών επιβραδύνθηκαν ελαφρά τον Απρίλιο, κάτι το οποίο είναι το πρώτο πιθανό σημάδι ψύξης των τιμών.
Βέβαια, σε ετήσια βάση, οι τιμές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 20,4% σε εθνικό επίπεδο τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller.
Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 20,6%.
Η τελευταία ελαφρά επιβράδυνση ήταν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Σε χαμηλό 16 μηνών κατρακύλησε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ καθώς το ράλι των τιμών στην ενέργεια, τα τρόφιμα και σε άλλα είδη συνεχίζει να επιβαρύνει την καταναλωτική ψυχολογία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Conference Board, ο δείκτης υποχώρησε στις 98,7 μονάδες τον Ιούνιο από 103,2 μονάδες τον Μάιο, με τους αναλυτές να περιμένουν ηπιότερη πτώση στις 100 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.
Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες στην οικονομία υποχώρησε στο 147,1 από 147,4 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών κατρακύλησε στο 66,4 – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013 – από 73,7 τον Μάιο. 

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ περιορίστηκε κατά 2,2% τον Μάιο σε μηνιαίο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.
Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της χώρας διαμορφώθηκε στα 104,3 δισ. δολάρια από 106,7 δισ. δολάρια τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 105 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,20% και το 2ετές σημείωσε άνοδο κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,14%. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 2% στα 111,76 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 1.821 δολ./oz. 

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω... Κίνας

Ήπια άνοδο καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές να λαμβάνουν στήριξη από της απόφαση της Κίνας να άρει κάποια μέτρα για την covid-19.
Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις συνόδους των G7 και του ΝΑΤΟ, καθώς και στο τριήμερο φόρουμ της ΕΚΤ.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,35%, στις 13.231 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,9%, στις 7.323 μονάδες.
Στις 6.086 μονάδες με άνοδο 0,64% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,8%, στις 22.101 μονάδες.
Καταγραφή_251.JPG
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία επιδεινώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στις -27,4 μονάδες για την πρόβλεψη του Ιουλίου, σύμφωνα με το ινστιτούτο GfK.

Lagarde: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα ύψη - Δικλείδες ασφαλείας στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ

Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα ύψη εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της κεντρικής τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Η ίδια δεσμεύθηκε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον «υπερβολικά αυξημένο» πληθωρισμό, ενώ παρουσίασε τις γενικές αρχές που θα διέπουν το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με το οποίο η ΕΚΤ θέλει να βάλει φρένο στον κατακερματισμό της αγοράς.

Δικλίδες ασφαλείας στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ

«Το νέο εργαλείο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αλλά και να είναι αναλογικό και να περιλαμβάνει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας ώστε να διατηρεί το κίνητρο στα κράτη - μέλη να ακολουθούν συνετή δημοσιονομική πολιτική» σημείωσε χαρακτηριστικά η Lagarde.
Υπενθυμίζεται ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η άνοδος του πληθωρισμού, έχει ασκήσει ισχυρές πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, εντείνοντας τις ανησυχίες για νέα κρίση χρέους. Το νέο εργαλείο αφορά πρωτίστως τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία και όσες άλλες βέβαια βρεθούν σε ανάγκη. Όπως είπε η Lagarde θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο των επιτοκίων, από τη στιγμή που δεν επηρεάζει τη νομισματική πολιτική.

Kazaks (ΕΚΤ): Στο βασικό σενάριο, τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο και κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο

Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά συνολικά 75 μονάδες βάσης βλέπει ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης, Martins Kazaks.
«Το βασικό σενάριο είναι αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο» δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και για αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Ιούλιο.
Τα «γεράκια» της ΕΚΤ θα ασκήσουν πιέσεις για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο αλλά δεν φαίνεται πιθανό ότι θα πετύχουν τον στόχο τους.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι πιο πιθανό η ΕΚΤ θα κινηθεί βάσει σχεδιασμού.

Κι αυτό έχουν αποτιμήσει και οι αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, επανέλαβε το σχέδιο για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.
«Πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και ξανά το Σεπτέμβριο, οπότε μπορεί να γίνει μεγαλύτερη παρέμβαση, αν επιμείνει ή επιδεινωθεί ο πληθωρισμός», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης