Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Οι ανανεώσιμες πηγές θα ανοίξουν 300.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030

Τουρκία: Οι ανανεώσιμες πηγές θα ανοίξουν 300.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030
Η Τουρκία θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, να δημιουργήσει περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030 και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 8% σε σύγκριση με το επίπεδο του 2019.
Σχετικά Άρθρα
Επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί να συνεχίσει να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Η Τουρκία θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, να δημιουργήσει περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030 και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 8% σε σύγκριση με το επίπεδο του 2019 – όλα αυτά επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί να συνεχίσει να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα , ανέφερε η έκθεση.
Με τίτλο «Κοινωνικές και Απασχόληση Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικών Πράσινης Οικονομίας στην Τουρκία», η μελέτη ανέφερε ότι η επένδυση στην αιολική και ηλιακή ενέργεια για την ικανοποίηση μελλοντικών ενεργειακών αναγκών θα αποφέρει έτσι όχι μόνο περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και ισχυρά οικονομικά, όσον αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση. δημιουργία και το εμπορικό ισοζύγιο.

«Σενάριο win-win»

«Οι συζητήσεις για τις κλιματικές πολιτικές τείνουν να επικεντρώνονται στο κόστος, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της προστασίας του πλανήτη και της προστασίας της οικονομίας», δήλωσε η Louisa Vinton, εκπρόσωπος του UNDP στην Τουρκία.
Αποκαλώντας την πράσινη ενέργεια «ένα σενάριο κερδοφόρου», η Vinton είπε ότι γι' αυτό υπάρχει χώρος για τους ηγέτες της χώρας να λάβουν πιο φιλόδοξα βήματα από αυτή την άποψη.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, μια ανεξάρτητη ερευνητική εταιρεία με έδρα τη Νορβηγία, η SINTEF, χρησιμοποίησε μια μακροοικονομική προσομοίωση που ονομάζεται «μοντέλο αξιολόγησης πράσινων θέσεων εργασίας», η οποία αναπτύχθηκε για τη ΔΟΕ και έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε 15 χώρες, σύμφωνα με την έκθεση.
Για την έκθεση, η προσομοίωση συνέκρινε ένα σενάριο "business as usual" για την Τουρκία με ένα "πράσινο" σενάριο για να ανακαλύψει τα πιθανά αποτελέσματα της μετάβασης σε όλες τις νέες ενεργειακές επενδύσεις από ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Εύρος θετικών αποτελεσμάτων

Εκτός από τα σημαντικά αριθμητικά κέρδη στην απασχόληση, η πράσινη μετατόπιση θα αποφέρει μια σειρά από άλλα θετικά αποτελέσματα, αναφέρει η έκθεση.
Τόνισε ότι τα κέρδη θέσεων εργασίας θα είναι ευρέως διαδεδομένα, προς όφελος όλων εκτός από τρεις από τους 66 διαφορετικούς τουρκικούς οικονομικούς τομείς.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη ζήτηση για θέσεις εργασίας υψηλότερης ποιότητας, που απαιτούν επενδύσεις σε δεξιότητες, πρόσθεσε. Δεδομένου ότι η πράσινη ενέργεια είναι φθηνότερη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αφήσουν κατά μέρος τη χρηματοδότηση για τομείς όπως η ενεργειακή απόδοση, σημείωσε.
Η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αύξανε τη ζήτηση για τουρκικά προϊόντα και υπηρεσίες, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η διαφοροποίηση θα καταστήσει το τουρκικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας πιο ανθεκτικό στις κλιματικές κρίσεις και τις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης