Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Biden σε Erdogan για τη «σημασία της διατήρησης της σταθερότητας σε Αιγαίο και Συρία»

Μήνυμα Biden σε Erdogan για τη «σημασία της διατήρησης της σταθερότητας σε Αιγαίο και Συρία»
Aνακοίνωση που προσπαθεί να ικανοποιήσει και την Αθήνα και την Άγκυρα εξέδωσε ο Λευκός Οίκος μετά τον τερματισμό της συνάντησης Biden - Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Τη «σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία»  έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden στον Τούρκο ομόλογο του, Rejep Tayip Erdogan κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη
Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Biden - Erdogan, μεταξύ των άλλων, καλύπτοντας τις ανησυχίες της Αθήνας, συνεχίζει ωστόσο τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Biden χαιρετίζει τη σύναψη της τριμερούς συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή που παρέχεται στην Ουκρανία προκειμένου να είναι σε θέση να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών».
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση Biden - Erdogan που κράτησε περίπου μια ώρα άνοιξε με σύντομες δηλώσεις των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες, στις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ευχαρίστησε δημοσίως τον Rejep Tayip Erdogan για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτό που κάνατε σε σχέση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, για όλη την εργασία που κάνατε για να βοηθήσετε την Ουκρανία, κάνατε μια εξαιρετική δουλειά για αυτό και ευχαριστώ. Και όταν έχουμε την ευκαιρία θα ήθελα να τα συζητήσουμε περαιτέρω αυτά τα θέματα», είπε χαρακτηριστικά μπροστά στις κάμερες ο Joe Biden προς τον Τούρκο πρόεδρο, με τον Erdogan να απαντά ότι χαίρεται πολύ που ξανασυναντά ετον Biden.
Το πρακτορείο Bloomberg έχει μεταδώσει ότι στο επίκεντρο της συνάντησης Biden - Erdogan θα ήταν η πώληση δεκάδων νέων πολεμικών αεροσκαφών F-16 για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ο Erdogan προσπαθεί να αξιοποιήσει τη σχετικά θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ μετά από μια περίοδο ψυχρών σχέσεων λόγω της αγοράς προηγμένων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων από την κυβέρνησή του.
Προφανώς η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών Biden Erdogan  δεν έκανε καμιά αναφορά στο θέμα των F- 16.
Όμως το μήνυμα έχει δοθεί ήδη από τις δηλώσεις της Celeste Wallander, βοηθού Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, που παρουσιάστηκε να δηλώνει δημοσίως νωρίτερα πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

www.bankingnews.gr




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης