Διεθνή

Άλμα 55% στις αποστολές άνθρακα στην Κίνα από τη Ρωσία - Τεράστιο το discount από τη Μόσχα

Άλμα 55% στις αποστολές άνθρακα στην Κίνα από τη Ρωσία - Τεράστιο το discount από τη Μόσχα
Παρά τη χαμηλότερη ζήτηση και την υψηλότερη εγχώρια παραγωγή άνθρακα, η Κίνα αγοράζει σημαντικά υψηλότερο ρωσικό άνθρακα από τον Μάιο του 2022
Άλμα έχουν καταγράψει οι αποστολές άνθρακα της Ρωσίας στην Κίνα, σύμφωνα με νέα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.
Ειδικότερα, οι ρωσικές θαλάσσιες παραδόσεις άνθρακα στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 55% σε 6,2 εκατομμύρια τόνους τις πρώτες 28 ημέρες του Ιουνίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Commodities at Sea της S&P.
Τον Μάιο, η ρωσική θαλάσσια προσφορά στην Κίνα αυξήθηκε επίσης κατά 20% από έτος σε έτος σε 5,5 εκατομμύρια τόνους.
Η εγχώρια παραγωγή στην Κίνα έχει επίσης αυξηθεί.
Τα τελευταία στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας έδειξαν ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, η παραγωγή ακατέργαστου άνθρακα αυξήθηκε κατά 10,4% σε ετήσια βάση σε 1,81 δισεκατομμύρια τόνους, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν σε περίπου 96 εκατομμύρια τόνους — μείωση 13,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
«Παρά τη χαμηλότερη ζήτηση και την υψηλότερη εγχώρια παραγωγή άνθρακα, η Κίνα αγοράζει σημαντικά υψηλότερο ρωσικό άνθρακα από τον Μάιο του 2022», δήλωσε στο CNBC ο αναπληρωτής διευθυντής της S&P Global Market Intelligence, Pranay Shukla.
«Αυτό συμβαίνει επειδή η Ρωσία προσφέρει πολύ μεγάλες εκπτώσεις στις διεθνείς τιμές του άνθρακα που επικρατούν».

Οι "προσφορές" της Ρωσίας

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός και εξαγωγέας άνθρακα.
Αλλά από την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα αναγκάστηκε να πουλάει άνθρακα με έκπτωση, αφού χώρες όπως η Ιαπωνία απαγόρευσαν τις ρωσικές εισαγωγές του εμπορεύματος.
«Οι συνολικές εισαγωγές άνθρακα στην ηπειρωτική Κίνα ήταν χαμηλότερες λόγω της μειωμένης ζήτησης που προκάλεσε η εφαρμογή του lockdown», δήλωσε ο Shukla.
«Επιπλέον, οι διεθνείς τιμές του άνθρακα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς και η αύξηση της εγχώριας παραγωγής άνθρακα στην Κίνα, ήταν επίσης περιορισμένη».
Αντίστοιχα, τα στοιχεία της S&P έδειξαν ότι οι ρωσικές θαλάσσιες αποστολές άνθρακα στην Κίνα τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 40% από έτος σε έτος, καθώς τα κρούσματα του Omicron επικράτησαν στην Κίνα, πριν αυξηθούν τον Απρίλιο καθώς άρχισαν οι εκπτώσεις στον ρωσικό άνθρακα.

Παγκόσμιες κυρώσεις στη Ρωσία

Τον Απρίλιο, η Ομάδα των Επτά πλούσιων χωρών δεσμεύτηκε να απομακρυνθεί από τη ρωσική ενέργεια καθώς ενίσχυσαν τις κυρώσεις στη Ρωσία.
Παράλληλα με την Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων τον Απρίλιο, αλλά η απαγόρευση αναβλήθηκε για τον Αύγουστο.
Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής την περασμένη εβδομάδα, τα έθνη της G-7 ενίσχυσαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίζουν την Ουκρανία επ' αόριστον.
Η ομάδα προσπάθησε επίσης να επιβάλει νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται φέτος ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των στενότερων παγκόσμιων προμηθειών.

Ζήτηση της Κίνας

Την ίδια ώρα, ο Shukla είπε ότι όλα τα βλέμματα θα είναι πλέον στραμμένα στην Κίνα, για να δουν εάν θα αυξήσει τις εισαγωγές άνθρακα καθώς η οικονομία ανοίγει ξανά και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα χαλαρώσουν.
Η μεγαλύτερη ζήτηση για άνθρακα από την Κίνα θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του άνθρακα, προσθέτοντας στον ήδη αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό.
«Η αγορά θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τη ζήτηση τρίτου τριμήνου από την Κίνα, καθώς η αύξηση της ζήτησης εδώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των διεθνών τιμών άνθρακα σε αδιανόητα επίπεδα», δήλωσε ο Shukla.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης