Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Απειλή για τις αγορές και τις επιχειρήσεις η έλλειψη ρευστότητας - Το κεφάλαιο γίνεται ακριβό και δυσεύρετο

El Erian: Απειλή για τις αγορές και τις επιχειρήσεις η έλλειψη ρευστότητας - Το κεφάλαιο γίνεται ακριβό και δυσεύρετο
Τι λέει για τις περιφερειακές αγορές ομολόγων και τα κρυπτονομίσματα
Σχετικά Άρθρα

H πιθανή έλλειψη ρευστότητας αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές και τις οικονομίες, προειδοποίησε ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El Erian, τονίζοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το κεφάλαιο γίνεται πιο ακριβό και δυσεύρετο.
«Ο ένας κίνδυνος που με ανησυχεί πραγματικά είναι ο κίνδυνος της ρευστότητας» υποστήριξε ο El Erian, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε αγορές χωρίς χρηματοδότηση. Η έκδοση χρέους ήταν πολύ χαμηλή τον Ιούνιο. Οι εταιρείες είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να αναχρηματοδοτηθούν» υπογράμμισε.
Η αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ, για παράδειγμα, τον Ιούνιο είδε τις αποδόσεις και τα spread να εκτινάσσονται σε υψηλά δύο ετών, εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.
Η αστάθεια και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού κράτησαν εμφανώς τους δανειολήπτες μακριά από η αγορά.
Η έκδοση junk-ομολογιών μειώθηκε επίσης στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε επίπεδα που αντιπροσωπεύουν τη χαμηλότερη προσφορά από το 2006, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Ο όγκος του Ιουνίου ήταν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ο πιο αργός για τον μήνα από το 2010, δείχνουν τα στοιχεία.
«Πρέπει να εξετάσουμε τις νέες εκδόσεις ομολόγων υψηλού κινδύνου και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα παγώσουν εντελώς», είπε ο El Erian.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της τρεις φορές μέσα το 2022 και έχει δεσμευτεί σε περαιτέρω αυξήσεις προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται στα υψηλότερά του επίπεδα από τη δεκαετία του 1980.
Ο El-Erian, πρόεδρος της Gramercy Fund Management και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE, λέει ότι η Fed πιθανότατα θα παραμείνει προσηλωμένη στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων, οδηγώντας την οικονομία σε επιβράδυνση, αυξάνοντας τις πιθανότητες ύφεσης και δημιουργώντας «δυσκολίες για τις εταιρείες που μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια».
Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί φέτος καθώς οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.
Ο El-Erian, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Queens College του Cambridge και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion, προβλέπει μια «διαδοχική κίνηση» στις αγορές που θα οδηγήσει από τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων, στην ενίσχυση των πιστωτικών κινδύνων και μελλοντικά σε πιθανούς κινδύνους ρευστότητας.
«Στο ραντάρ μου υπάρχουν τρεις πιθανοί κινδύνοι ρευστότητας», είπε. «Ο ένας αφορά τις περιφερειακές αγορές ομολόγων που μολύνουν κατά κάποιο τρόπο τις κύριες αγορές.
Μέχρι στιγμής στα κρυπτονομίσματα δεν υπάρχει κίνδυνος ρευστότητας. Ο δεύτερος αφορά την αδυναμία άντλησης χρηματοδότησης με οποιοδήποτε κόστος.
Βλέπουμε σήμερα να ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά αυτή η άνοδος θα γίνει πρόβλημα αν φτάσει να επηρεάζει ακόμη και τα ομόλογα υψηλής ποιότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης