Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περίεργο παιχνίδι της Τουρκίας: Γιατί κατέσχεσε ρωσικό πλοίο που μετέφερε σιτάρι - Τι λένε οι Ρώσοι

Περίεργο παιχνίδι της Τουρκίας: Γιατί κατέσχεσε ρωσικό πλοίο που μετέφερε σιτάρι - Τι λένε οι Ρώσοι
Η εμπλοκή της Τουρκίας στην κατάσχεση του ρωσικού φορτηγού πλοίου - Τι ζητά η Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Σε ένα ακόμη περίεργο διπλωματικό παιχνίδι η Τουρκία προχώρησε την Κυριακή 3/7 στην κατάσχεση ενός ρωσικού πλοίου μετά από αίτημα της Ουκρανίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι τουρκικές τελωνειακές αρχές κατέσχεσαν ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο που μετέφερε σιτηρά τα οποία η Ουκρανία θεωρεί κλεμμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Τουρκία.
"Έχουμε πλήρη συνεργασία.
Το πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην είσοδο του λιμανιού, έχει κατασχεθεί από τις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας", δήλωσε ο πρέσβης Vasyl Bodnar στην ουκρανική εθνική τηλεόραση.
Ο Bodnar δήλωσε ότι η τύχη του πλοίου θα αποφασιστεί σε συνάντηση των εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα.

Η εμπλοκή της Τουρκίας - Τι ζητά η Ουκρανία

«Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να συλλάβει και να κρατήσει το υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy που μετέφερε φορτίο ουκρανικών σιτηρών που ελήφθη από το κατεχόμενο από τη Ρωσία λιμάνι Μπερντιάνσκ, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο και έγγραφο που αποκάλυψε το Reuters το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022.
Ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενος πληροφορίες που έλαβε από τη ναυτική διοίκηση της χώρας, σημείωσε ότι το Zhibek Zholy χωρητικότητας 7.146 dwt είχε φορτώσει το πρώτο φορτίο περίπου 4.500 τόνων σιτηρών από το Μπερντιάνσκ, το οποίο ο αξιωματούχος είπε ότι ανήκε στην Ουκρανία.
Σε επιστολή της 30ής Ιουνίου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας χωριστά ότι το Zhibek Zholy ενεπλάκη στην «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» από το Μπερντιάνσκ και κατευθύνθηκε στο Karasu της Τουρκίας με 7.000 τόνους φορτίου, που είναι μεγαλύτερο. φορτίο από αυτό που ανέφερε ο επίσημος.

Η ουκρανική γενική εισαγγελία ζήτησε από την Τουρκία να «διενεργήσει επιθεώρηση αυτού του θαλάσσιου σκάφους, να κατασχέσει δείγματα σιτηρών για ιατροδικαστική εξέταση, να απαιτήσει πληροφορίες για τη θέση τέτοιων σιτηρών», ανέφερε η επιστολή, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να διεξαγάγει κοινή έρευνα με Τουρκικές αρχές.
Κλοπές σιτηρών
Ένας Ρώσος αξιωματούχος στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της περιοχής Zaporizhzhia της Ουκρανίας δήλωσε την Πέμπτη 30 Ιουνίου  ότι μετά από μια στάση αρκετών μηνών το πρώτο φορτηγό πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι του Μπερντιάνσκ χωρίς να κατονομάσει το Zhibek Zholy.
καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής της στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι η Ρωσία έχει κλέψει οποιοδήποτε ουκρανικό σιτηρό.

Η ναύλωση

Η KTZ Express με έδρα το Καζακστάν επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το Zhibek Zholy ανήκε στην εταιρεία, αλλά είπε ότι λήφθηκε υπό «γυμνή ναύλωση» - όταν δεν εμπλέκεται κανένα πλήρωμα ή προμήθειες στη μίσθωση - από τη ρωσική εταιρεία Green-Line, η οποία δεν είχε οριστεί σε καμία κυρώσεις.
Η KTZ Express πρόσθεσε ότι διαβουλεύεται με τα εμπλεκόμενα μέρη και θα συμμορφώνεται με όλες τις κυρώσεις και τους περιορισμούς. Δεν ήταν δυνατή η άμεση εύρεση της Green-Line για να ζητηθεί σχόλιο.
Ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς το τουρκικό λιμάνι Karasu.

Η πορεία

Το σκάφος ανέφερε τη θέση του  κοντά στο λιμάνι Karasu, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης του πλοίου Refinitiv την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα από κοντά στην Κριμαία. Δεν ανέφερε το Berdyansk ως προορισμό της τις τελευταίες 48 ώρες - αλλά τα δεδομένα παρακολούθησης στηρίζονται σε αναμεταδότες που ενημερώνουν τις θέσεις τους.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι τα ουκρανικά λιμάνια Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη, που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, είναι έτοιμα να επαναλάβουν τις αποστολές σιτηρών.
Οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δημιουργεί τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης εμποδίζοντας την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη για τη διεθνή επισιτιστική κρίση, επικαλούμενη για την κρίση στην αγορά τροφίμων τις δυτικές κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης