Τα 2,2 τρισ. ευρώ των επιδοτούμενων δανείων που παρείχε η ΕΚΤ στις τράπεζες βοήθησαν να αποτραπεί η πιστωτική κρίση όταν χτύπησε η κρίση του Covid-19
Τα 2,2 τρισ. ευρώ των επιδοτούμενων δανείων που παρείχε η ΕΚΤ στις τράπεζες βοήθησαν να αποτραπεί η πιστωτική κρίση όταν χτύπησε η κρίση του Covid-19.
Όμως, με την κεντρική τράπεζα να σχεδιάζει τώρα να αυξήσει τα επιτόκια, πρόκειται να προσφέρει ένα μπόνους επιπλέον κερδών αξίας έως και 24 δισ. ευρώ για τις τράπεζες της ευρωζώνης, σύμφωνα με αναλυτές.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πρόκειται να συζητήσει πώς θα μπορούσε να περιορίσει το επιπλέον περιθώριο που θα μπορούν να κερδίσουν εκατοντάδες τράπεζες από τα επιδοτούμενα δάνειά της, απλώς τοποθετώντας τα πίσω ως κατάθεση στην κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια και έχουν μιλήσει στους Financial Times.
Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΚΤ θα ήταν πολιτικά απαράδεκτο για την ΕΚΤ να παρέχει στις τράπεζες ένα κέρδος, ενώ αυξάνει το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,25% στη συνεδρίασή της στις 21 Ιουλίου, ενώ έχει αναφέρει ότι μια μεγαλύτερη αύξηση είναι πιθανό τον Σεπτέμβριο να φτάσει το επιτόκιο πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.
Οι επιλογές της ΕΚΤ
Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η ΕΚΤ να αλλάξει τους όρους των δανείων για να μειώσει την πιθανότητα των τραπεζών να κάνουν αυτόματη απόδοση των χρημάτων, όπως τις έκανε πιο ελκυστικές μετά την έναρξη της πανδημίας το 2020.
Η ΕΚΤ υπερασπίστηκε τα φθηνά δάνειά της προς τις τράπεζες, λέγοντας: «Χωρίς αυτά η πανδημία θα έπληττε την πραγματική οικονομία πολύ πιο σκληρά».
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη μεταξύ 4 και 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, τοποθετώντας τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ ως κατάθεση στην κεντρική τράπεζα από τον περασμένο μήνα έως το τέλος του προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2024, ανάλογα εν μέρει με το πόσο γρήγορα θα αυξηθούν τα επιτόκια στο επόμενο διάστημα.
Περισσότερες από 740 τράπεζες υπέβαλαν αίτηση για δάνεια στο αποκορύφωμά τους τον Ιούνιο του 2020, όταν διανεμήθηκαν 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ μέσω των προγραμμάτων TLTROs, αλλά ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα δεν είναι δημόσια διαθέσιμος.
Η ΕΚΤ άρχισε να προσφέρει τα δάνεια —γνωστά ως στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) — τον Σεπτέμβριο του 2019.
Αρχικά ήταν διαθέσιμα με το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ -0,5%.
Αλλά μετά το χτύπημα της πανδημίας, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο στο -1%, πληρώνοντας ουσιαστικά τις τράπεζες ακόμη περισσότερα για να δανειστούν χρήματα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συρρικνώσουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους.
Η ΕΚΤ επέστρεψε το επιτόκιο TLTRO στο επιτόκιο καταθέσεων τον περασμένο μήνα.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το επιτόκιο των δανείων υπολογίζεται ως μέσος όρος για την τριετή ζωή τους.
Αυξάνεται η ελκυστικότητα των TLTROs
Οι τράπεζες μπορούν να αποπληρώνουν τα χρήματα νωρίτερα κάθε τρεις μήνες.
Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν πρόωρες αποπληρωμές 74 δισ. ευρώ, πολύ λιγότερες από τις αναμενόμενες, αντανακλώντας την αυξημένη ελκυστικότητα του προγράμματος καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.
«Ορισμένες τράπεζες επανέλεξαν τους υπολογισμούς των κερδών τους με την ΕΚΤ και στη συνέχεια απέρριψαν την ιδέα της πρόωρης αποπληρωμής τους», είπε ένας αξιωματούχος.
Ο Fabio Iannò, ανώτερος υπάλληλος πιστώσεων στη Moody's, δήλωσε: «Περιμένουμε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διατηρήσουν τα TLTRO τους όσο μπορούν, επειδή είναι απλά δωρεάν χρήματα».
Προέβλεψε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας της ΕΚΤ δεν θα χρηματοδοτήσει δάνεια αλλά θα κατατεθεί στην κεντρική τράπεζα.
Η Morgan Stanley υπολόγισε ότι εάν η ΕΚΤ αύξανε το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,75% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μια τράπεζα που έλαβε δάνειο TLTRO τον Ιούνιο του 2020 θα μπορούσε να κερδίσει περιθώριο 0,6% επί των χρημάτων μέχρι να αποπληρωθεί τον Ιούνιο του 2023.
«Αυτό το εμπόριο θα ήταν αρκετά επικερδές για εμάς», είπε ο οικονομικός διευθυντής μιας ευρωπαϊκής τράπεζας.
Ενώ η ΕΚΤ δεν αναλύει τα στοιχεία ανά τράπεζες, οι γαλλικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι χρήστες της φθηνής ρευστότητας με έκθεση κοντά στα 500 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ακολουθούμενοι από τους ομολόγους τους στην Ιταλία και τη Γερμανία.
Στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, Deutsche Bank, ο δανεισμός των 44,7 δισ. ευρώ του TLTRO ισοδυναμούσε με περίπου το 9% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων της ύψους 481 δισ. ευρώ.
Πέρυσι, τα έσοδα από τόκους της Deutsche αυξήθηκαν κατά 494 εκατ. ευρώ από την επιδοτούμενη ρευστότητα της ΕΚΤ, ή το 15% των κερδών της προ φόρων.
Η Deutsche, η οποία υπολογίζει τους TLTRO ως «κρατική επιχορήγηση» στους λογαριασμούς της, αρνήθηκε να πει πόσα κατατέθηκαν στην ΕΚΤ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών