Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Δέχεται πληρωμές μόνο με ρούβλι στις χώρες που αγοράζουν σιτάρι και ηλιέλαιο

Ρωσία:  Δέχεται πληρωμές μόνο με ρούβλι στις χώρες που αγοράζουν σιτάρι και ηλιέλαιο
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και σημαντικός προμηθευτής ηλιόσπορων.
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει κυρώσεις από τη Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία, θα εξάγει πλέον σιτηρά σε άλλα κράτη παρά μόνο με αντάλλαγμα ρούβλια 
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και σημαντικός προμηθευτής ηλιόσπορων.
Το κυβερνητικό ψήφισμα που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες παρατείνει τη διάταξη αυτή για την πληρωμή των εξαγωγικών δασμών για το ηλιέλαιο και το αλεύρι σε ρούβλια έως τις 31 Αυγούστου 2023.
Στο πλαίσιο αυτό βασική τιμή για τον υπολογισμό των εξαγωγικών δασμών του σιταριού έχει οριστεί στα 15.000 ρούβλια (263 δολάρια) ανά τόνο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της Ρωσίας, Dmitri Petrousef, η συγκομιδή σιτηρών της Μόσχας για το έτος θα μπορούσε να φθάσει τα 130 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που θα ήταν αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και να εξασφαλίσει τις δυνατότητες εξαγωγών.
«Τα [γεωργικά μας] προϊόντα θα βρίσκονται στις ξένες αγορές, αλλά μόνο σε εκείνες τις χώρες που είναι φιλικές προς εμάς, που δεν μας δημιουργούν εμπόδια και δυσκολίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους στα μέσα Ιουνίου.

Το πρόβλήμα της Ουκρανίας συνεχίζεται

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία συνεχίζει να μην μπορεί να εξάγει πολλά σιτηρά, καθώς οι θαλάσσιες οδοί εξαγωγής σιτηρών έχουν μπλοκαριστεί από τη Ρωσία.
Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία συνήθιζε να εξάγει έως και 6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το μήνα.
Αλλά ο θαλάσσιος αποκλεισμός μείωσε τις εξαγωγές σε μόλις 300.000 τόνους τον Μάρτιο και περίπου ένα εκατομμύριο τόνους τον Απρίλιο.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Mikola Solski προέβλεψε ότι η εισβολή της Ρωσίας θα δημιουργήσει παγκόσμια έλλειψη σιταριού για τουλάχιστον τρεις σεζόν, κρατώντας μακριά από τις αγορές μεγάλο μέρος του σιταριού της Ουκρανίας.

Παραγωγή σιταριού στην ΕΕ

Η ρωσική απόφαση έρχεται εν μέσω ανησυχιών για την παραγωγή σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία γεωργικών συμβούλων Strategie Grains τον Ιούνιο, η ΕΕ προβλέπεται να παράγει περίπου 5% λιγότερο σιτάρι το 2022 από ό,τι πέρυσι.
Η παραγωγή σιταριού στη Γαλλία -που αντιπροσωπεύει περίπου το 18% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής- αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 5% φέτος.
«Σε συνδυασμό με περιόδους ακραίας ζέστης -ο υδράργυρος ανέβηκε πολύ πάνω από τους εποχικούς μέσους όρους- ο καιρός αυτός επέδρασε αρνητικά στην κατάσταση όλων των καλλιεργειών σιτηρών στην Ευρώπη, κατά την περίοδο των κρίσιμων φάσεων διαμόρφωσης της απόδοσης», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Την 1η Ιουλίου, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ μείωσε την παραγωγή μαλακού σιταριού (μαλακό σιτάρι)  για το 2022 και 2023 σε 125 εκατομμύρια τόνους, από 130,4 εκατομμύρια τόνους που προβλεπόταν ένα μήνα νωρίτερα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης